• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic.rs/Informer

14.05.2022

19:45

"BALKANCI NE PRLJAJU RUKE"! Evo zašto su značajan deo kokainskog biznisa preselili u Ekvador, a robu posebno pakovali i u...

Vesti

"BALKANCI NE PRLJAJU RUKE"! Evo zašto su značajan deo kokainskog biznisa preselili u Ekvador, a robu posebno pakovali i u...

Podeli vest

Nekada je Kolumbija bila poznata kao glavni izvoznik droge na svetu, a Meksiko po najsurovijim narko-kartelima, da bi se poslednjih godina centar ovog unosnog i smrtonosnog biznisa preselio u Ekvador, a značajnu ulogu preuzela je i balkanska mafija

Zbog tona i tona kokaina koje iz ekvadorskih luka kreću ka Evropi, ali i surovih likvidacija i masovnih ubistava, pre nedelju dana je predsednik Giljermo Laso proglasio vanredno stanje u tri provincije - Gvajas, Manabi i Esmeraldas, i na ulice poslao 4.000 dobro opremljenih policajaca i 5.000 pripadnika vojske kako bi uzvratio udarac narko-bandama.

Prema zvaničnim podacima, u prvom tromesečju ove godine zabeleženo je 1.255 ubistava, bio je čitav niz stravičnih oružanih obračuna, a u februaru su dva tela osvanula obešena na mostu u centru Durana, po sličnoj metodi koja je mogla da se viđa prethodnih decenija u Meksiku, u obračunu tamošnjih narko-kartela.

Ništa čudno jer je i prema izveštajima Ujedinjenih nacija, ekvadorskih i stranih bezbedonosnih službi, došlo do formiranja velikog broja narko klanova pod pokroviteljstvom balkanskih mafija, ali i već pomenutih meksičkih kartela koji su rešili da internacionalizuju svoj biznis.

Auto-put droge ka Evropi

U jednom od tih izveštaja, Ekvador, koji je nekad služio kao tranzitna zemlja na kokainskom putu, sada je nazvan “auto-putem droge ka Evropi i SAD”. Procene su, naime, da skoro polovina kokaina koja se proizvodi u Kolumbiji, upravo preko Ekvadora se šalje ka “potrošačima”, zbog čega su vlasti u Vašingtonu ovu zemlju stavili na crvenu listu kada su proizvodnja i trgovina drogom u pitanju.

Podaci ekvadorske policije su prilično šokantni: u 2019. je zaplenjeno 79 tona droge, u 2020. znatno više - 128 tona, a lane skoro 170 tona! I kako su istakli, 70 odsto je u pitanju bio kokain. Dve su osnovne rute kojima se ona doprema iz Kolumbije. Prva preko provincije Esmeraldas ka glavnim lukama u oblasti Gvajas i Manabi, namenjena pre svega Evropi, a druga je tzv. amazonska, koja ide u Brazil i zemlje regiona.

Foto: Informer

šverc kokaina
Zašto baš iz Ekvadora?

Mnogi se, međutim, pitaju zašto baš Ekvador. Reč je o jednoj od najmanjih država Južne Amerike, mada sa svojih 18 miliona stanovnika, ali smeštena između Kolumbije i Perua koji proizvode oko 90 odsto ukupne količine svetskog kokaina. Povrh svega, kako ističu mediji, dugo su bili nestabilna država koja je između 1996. i 2006. promenila osam predsednika, zatim je 2009. zatvorena američka vojna baza Manta, tako da karteli od tada ne moraju više da brinu da će biti avionima snimani iz vazduha. Ekvador slovi i za zemlju sa blagim zakonima, u koju se relativno lako ulazi, u kojoj je lako doći do lažnih papira, a od 2000. su usvojili i dolar kao sredstvo plaćanja. Ipak, posebno važna činjenica je da Ekvador ima osam glavnih luka, od kojih je Gvajakil ključna za kriminalne organizacije sa Balkana.

Šarić, kokain, Gvajakil

Ekvador je u Srbiji ponovo došao u centar pažnje pre nekoliko nedelja, nakon ponovnog hapšenja Darka Šarića i njegovih saradnika u regionu. Kako stoji u dokumentu hrvatskog tužilaštva, ova kriminalna grupa je od 2019. do 2021. imala razgranatu mrežu ruta kojima je droga brodovima dopremana od izvorišta u Južnoj Americi do krajnjeg odredišta - Hrvatske. A na mapi ovih krijumčara kokaina nalazile su zemlje širom Evrope.

Foto: Zoran Sinko

Darko Šarić

U Ekvadoru su imali svog čoveka Milana Milovca, čije je zaduženje bilo da pronađe dobavljače, da odredi vreme i pronađe mesto gde će droga biti ubačena u izabrani kontejner na nekom od brodova. Roba je obično dostavljana iz Kolumbije, da bi se u Ekvadoru pakovala u kontejnere i kretala put Evrope.

Luka koja je bila početna tačka na njihovoj putanji bila je Gvajakil, odakle je roba kretala raznim putanjama, preko Belgije, Grčke, Španije, do krajnje destinacije - luke Ploče u Hrvatskoj.

Čuvene banane iz Crne Gore

Podsetimo, par meseci ranije, početkom 2022. godine, oko 500 kilograma kokaina je zaplenjeno u Crnoj Gori, u magacinu trgovačke kompanije “Voli”, koji je stigao u paketima banana iz luke u, naravno - Ekvadoru. Kako je tada saopšteno, brod iz Ekvadora “Spirit of Chennai” sa 70 kontejnera banana je uplovio u Luku Bar 2. januara, a carinski službenik je otkrio da jedan od kontejnera sadrži sumnjiv tovar o čemu je obaveštena policija. Sumnjajući da se u kontejneru pored banana nalazi kokain Uprava carina je u dogovoru sa policijom odlučila da prati sumnjivi tovar do krajnjeg odredišta.

Time je samo potvrđena analiza globalne Inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOK), u kojoj je obelodanjeno da se pošiljke kokaina uglavnom kriju u kontejnerima svežeg voća (posebno banana), kao i smrznute voćne kaše, koje se prave u Kolumbiji i Ekvadoru. Pakovanja droge su naizgled umotana u folije, da bi se izbeglo otkrivanje. Kako se takve pošiljke lako i brzo kvare i potrebno ih je što pre transportovati dalje, u lukama se manje kontrolišu.

Balkanski i meksički karteli

U izveštaju Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala iz 2021. godine, istaknuto je da su u trgovini kokainom iz Ekvadora posebno zastupljene grupe iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Ali da su se njima priključila i dva opasna meksička kartela - Sinaloa koji je još 2003. poslao u ovu zemlju svoje “niže oficire”, i Halisko nova generacija. Ovo je dovelo do konstantnih obračuna između zaraćenih klanova, ubistava na ulicama, na porodičnim okupljanjima, otmica žene i dece... A kao domaći saradnici spomenuti su Ćonerosi koji su bliski Sinaloi, kao i Lobosi, Lagartos i Tigerones koji su povezani sa Haliskom novom generacijom.

“Balkanci ne prljaju ruke”

Koliko je unosno ekvadorsko narko-tržište čini se da je prvo prepoznala balkanska mafija, albanska i ona sa prostora eks-Jugoslavije. U izveštajima GI TOK-a podvučena je grupa Amerika, koja je po njima, nastala devedesetih godina prošlog veka na beogradskim ulicama.

“Specijalizovali su se za logistiku i transport kokaina (ponekad i heroina) između Kolumbije, Severne Amerike i Evrope. Grupu je predvodio Mile Miljanić, a zamenik mu je bio Zoran Jakšić, koji je uhapšen u Peruu i koji je napravio celu kriminalnu strukturu”, stoji u izveštaju.

Takođe se navodi da su delinkventi sa Balkana proširili poslovanje između 2008. i 2021. godine, kada je izveštaj obelodanjen. I ističe se da su se “Balkanci uvek trudili da ne prljaju ruke, da kada dođe pošiljka oni lično ne dotaknu ni gram kokaina”.

Jakšić, Šarić, Jocić i - Berane

U izveštajima GI TOK-a među Balkancima se spominju četiri grupe, “familije”. Pored već spomenutog klana Amerika, tu je prema izveštajima grupa vezana za Darka Šarića, za koju se kaže da je povezana sa PEP-om u Brazilu, te da je njihov visokorangirani “oficir” Miroslav Jevtić, poznat kao Felipe, uhapšen zbog trgovine drogom i osuđen na 17 godina zatvora.

Treću grupu koju navode u izveštaju je ona koju, navodno, predvodi Sreten Jocić, poznat kao Joca Amsterdam. Za njih se kaže “da stoje iza organizovanih pošiljaka kokaina iz Kolumbije i sa Kariba, posebno na Arubi”. I da blisko sarađuju sa albanskim klanovima.

Konačno, četvrta “familija” je beranski klan koji se bavi pre svega krijumčarenjem kokaina iz Venecuele i Kolumbije.

Srbi hapšeni, ali i ubijani

Neki Srbi su hapšeni u Ekvadoru, a neki su i ubijeni. Na stranicama crne hronike više puta se pojavljivalo ime Srđana Jezdimira koji je uhapšen 17. septembra 2014. kada je imao 35 godina. Tog dana zaplenjeno je 153 kilograma kokaina, a pritvorene su četiri osobe iz Ekvadora, dvojica Kolumbijaca i Srbin. Policija je tada saopštila da je kokain koji su Srbin i njegova grupa krijumčarili bio namenjen domaćem tržištu, ali i evropskim zemljama. Srbin je osuđen na više od 17 godina robije, kazna mu je prvo smanjena, a na kraju je pušten posle četiri godine iza rešetaka, zbog čega je jedan sudija uhapšen.

Foto: printscreen Twitter

Ubijeni Saša Spasić

U julu 2020. Nišlija Saša Spasić (56) ubijen je u primorskom delu Ekvadora, u tržnom centru “Plaza Navona”. Spasić je usmrćen u popodnevnim satima sa tri hica iz pištolja, dok je bio sa suprugom i maloletnom ćerkom. Odmah nakon njegovog ubistva, ekvadorski policijski komandant obelodanio je da je ovaj slučaj povezan sa organizovanim kriminalom, ilegalnom ekonomijom i trgovinom droge, i da na to ukazuju svi “elemenati koji su pronađeni u preliminarnoj istrazi”.

Nakon pretresa Spasićevog njegovog stana, policija je, navodno, pronašla 250.000 dolara u kešu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija