• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pink.rs

18.05.2022

21:44

MUP OTKRIVA: PRETNJE BOMBAMA STIŽU IZ 7 ZEMALJA, MEĐU NJIMA JE I UKRAJINA! Utvrđen i identitet lica koje je uputilo pretnje...

Vesti

MUP OTKRIVA: PRETNJE BOMBAMA STIŽU IZ 7 ZEMALJA, MEĐU NJIMA JE I UKRAJINA! Utvrđen i identitet lica koje je uputilo pretnje...

Podeli vest

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Višim javnim tužilaštvom, Posebnim tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, identifikovali su lokacije ukupno 19 mejl adresa - 18 adresa Gmail servisa i jednu mejl adresu servisa ProtonMail, sa kojih su stigle preteće poruke o postavljenim bombama na različitim lokacijama u Srbiji

Utvrđeno je da je osam takvih pretnji stiglo iz Poljske, četiri iz Gambije, po dve iz Irana i Nigerije i po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije.

Pripadnici srpske policije identifikovali su i lice koje je, u toku jučerašnjeg dana, telefonom uputilo pretnje iste sadržine.

U cilju identifikacije pošiljalaca ovih pretnji i njihovog procesuiranja za počinjena krivična dela, a s obzirom na to da su u pitanju strani državljani koji ne žive u Srbiji, u toku je međunarodna razmena podataka Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, preko Europola i Interpola, sa nadležnim organima Švedske, Litvanije, Švajcarske, Ruske Federacije i Mađarske, kao i sa kompanijom „Google“.

Od 11. marta ove godine do danas, putem mejla ili telefonskih poziva, u 48 navrata, na adrese različitih institucija u Srbiji, iz inostranstva je stiglo na stotine pretećih poruka o navodnim eksplozivnim napravama postavljenim na javnim mestima ili u institucijama.

Preteće poruke su slate sa servisa Gmail, ProtonMail, Eunet mail, Yandex, kao i putem anonimnih telefonskih poziva. Preteće poruke su prethodnih dana slali i pojedini građani Srbije.

Zbog lažnih prijava o postavljenim bombama u javnim objektima, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su, za četiri dana, procesuirali osam lica, državljana Srbije - uhapšena su dva lica, a protiv još šest maloletnih lica podnete su krivične prijave u redovnom postupku.

Apelujemo na pojedince da se, naročito u trenutku kad je Srbija izložena masovnim i organizovanim sajber napadima i lažnim dojavama o postavljenim bombama koje dolaze iz inostranstva, ponašaju odgovorno i u skladu sa zakonom i dodatno ne otežavaju rad srpskoj policiji, čiji su KD timovi svakodnevno na terenu.

Lažna prijava o postavljenoj bombi nije šala već ozbiljno krivično delo, koje može izazvati uznemirenost i strah građana Srbije i zahteva dodatno angažovanje pripadnika MUP-a. Samo u poslednja tri dana pripadnici Policijske brigade, odnosno specijalistički timovi za protivdiverzionu zaštitu, sa posebno obučenim policijskim službenicima i policijskim psima, izvršili su kontradiverzione preglede nekoliko stotina javnih objekata, škola, bolnica, tržnih centara. Izvršenim pregledima utvrđeno je da su sve prijave bile lažne.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ratko

pre 1 godinu

polomite im ruke i noge i vise im nikad nece pasti na pamet to i isterajte van iz Srbije i oduzmete sfve sto imaju tako se to radi ili ode u prdekani dozivotno nema ono 30 godina dok baulja ce biti na robiji i to u samici bez svetla ,tako se to radi

samo kažem

pre 1 godinu

Svojevremeno je DB u svet po određenom zadatku slala neke"žestoke"da to reše i bilo je vrlo efikasno.Sadašnja BIA bi mogla da se popriseti toga i primeni isti recept na "dojavljivačima"o postavljenim bombama.Žestokih momaka imamo i za izvoz...

Fikus

pre 1 godinu

Da to je sasvim tačno, DB je u neka druga vremena imala specijale koji su "rešavali" takve probleme. Još je poučniji primer Izraela i njihovih službi koje to rešavaju i brzo i efikasno, na bilo kom delu planete. Kako god, neznam zašto, ali ja imam duboko uverenje da su inicijatori i organizatori i finansijeri ovih silnih lažnih pretnji, pogotovo ovo što se događa zadnjih par dana, ovde u Srbiji ili tačnije u Beogradu. Inicijalne pretnje Er Srbiji (koje jesu bile ozbilnje i prave) dale su nekome ideju kako da napakosti Vučiću stvaranjem haosa i eventualno izazove haos u zemlji. Mislim da je prosto nemoguće da je neka strana agentura a pogotovo strane vucibatine i srbomrsci, mogla u veoma kratkom vremenu da dođe do mejlova svih tih ustanova, škola i čak nekih institucija za koje zna vrlo mali broj ljudi. Uveren sam da je to sve poteklo odavde a sakrivaju se iza VPN sistema prikrivanja stvarne lokacije.

Predragm

pre 1 godinu

To su sve pretnje Rusa i to iz Beograda it strucnjaka koji su dosli iz Rusije i iznajmili stanove u Beogradu. Napadaju trzne centre da ne bi radile zapadne firme a sada bolnice i skole da bi mrzeli zapad. Pocece uskoro i viruse da ubacuju u kompjutere i telefone. Kasperski program za viruse treba hitno izbaciti iz kompjutera. Napasce i javne programe ekatastar, porezno....Najgore ce biti kada pocnu da napadaju banke koje su skoro sve uvele.placanje i kontrolu racuna preko mobilnog (intesa,rajfazen...) Nestajace ljudima pare sa racuna.

Milenko Mihajlovic

pre 1 godinu

Šta je to sa Rusijom? Navodno Svetska Sila a nije u stanju ni Ukrajinu da savlada.

TJ

pre 1 godinu

Ja sam TJ, želio bih podijeliti izvanredno svjedočanstvo o tome kako sam dobio 2.000.000 eura, ZAJAM preko ELENE NINO kreditne investicije i sve vrste. ako ste zainteresirani za zajam kontaktirajte putem e-pošte: Elenanino0007@outlook.com

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija