• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/blic.rs

13.07.2022

10:26

SINIŠA JASNIĆ POKUŠAO DA POBEGNE? Bivši direktor Univerzijade saznao za odluku suda, pa hteo da izbegne kaznu

printscreen

Vesti

SINIŠA JASNIĆ POKUŠAO DA POBEGNE? Bivši direktor Univerzijade saznao za odluku suda, pa hteo da izbegne kaznu

Podeli vest

Postoje indicije da je Siniša Jasnić, direktor privrednog društva "Evropske univerzitetske igre 2020", koji je uhapšen jutros, navodno pokušao da pobegne iz Srbije

Razlog tome je, nezvanično, taj što je Apelacioni sud obio njegovu žalbu koju je uložio na zahtev Tužilaštva u vezi sa za krivičnim delom zloupotreba službenog položaja, a sve zbog nenameskog trošenja budžetskog novca za izradu master plana za Evropske univerzitetske igre.

Pošto se to dogodilo, sledeći korak trebalo je da bude njegovo privođenje i odsluženje kazne koje je, saznajemo, na ovaj način pokušao da izbegne.Tačnije, reč je o sumi većoj od pola miliona evra, kojom je raspolagao na način na koji nije smeo.

Jasnić je uhapšen jutros na aerodromu "Nikola Tesla", a policija traga za još jednom osobom.

Prema saznanjima "Blica", reč je o vlasniku jedne agencije iz Novog Sada na čiji je račun, navodno, "legao" upravo novac namenjen izradi biznis plana.

Foto: printscreen

Siniša Jasnić

Podsetimo, protiv Siniše Jasnića je novembra 2019. godine Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo optužnicu za proneveru 13,2 miliona dinara državnih para koje su date USSS.

Tim potezom na sudu je bilo da utvrdi da li je on od maja 2013. do decembra 2017. godine samoinicijativno koristio biznis kartice USSS za plaćanje računa i podizanje gotovine i taj novac koristio za svoje potrebe.

U optužnici stoji da novac nije opravdan računima zbog čega mu se na teret stavlja da je ovakvim ponašanjem oštetio budžet Republike Srbije za 10.214.370 dinara, a USSS za 2.973.370 dinara. Takvim nezakonitim postupcima, počinio je "produženo krivično delo pronevere iz člana 364 stav 3 u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika".

Pored toga, iz optužnice se može videti da je Jasnić nepotpunim i netačnim podacima obmanjivao organe USSS, odnosno da nije dostavljao celokupnu dokumentaciju o trošenju novca na uvid, već samo onu koja je prikrivala njegove marifetluke.

Naime, on je uz pomoć "revizije saglasnosti" određenih revizorskih kuća, a ne revizorskih izveštaja, pokrivao nenamensko trošenje para. To praktično znači da revizorske kuće nisu radile analizu utrošenih budžetskih para na osnovu kompletne knjigovodstvene dokumentacije, već samo na osnovu one koja je dostavljena od strane rukovodstva USSS, čija verodostojnost nije proveravana.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vesić rekao sjajne vesti: Do kraja godine i Požarevac na auto-putu, ceo Dunavski koridor do septembra 2025. – godinu i po pre roka
Društvo

Vesić rekao sjajne vesti: Do kraja godine i Požarevac na auto-putu, ceo Dunavski koridor do septembra 2025. – godinu i po pre roka

Na prvoj deonici Dunavskog koridora završeni su radovi u levoj traci, u smeru od auto-puta E75 ka Požarevcu, na koju se prebacuje saobraćaj, kako bi se rekonstruisala i desna traka tako da će prvih 21 kilometar brze saobraćajnice od auto - puta do Požarevca biti završeno i pušteno u saobraćaj do kraja godine, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

23.04.2024

09:49

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija