• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic.rs/Informer

13.07.2022

20:30

"DO KRAJA SMO SE NADALI DA NIJE ONO NAJGORE" Petoro dece ostalo bez očeva, dozivali ih dok su nestajali u ćudljivoj Savi!

printscreen

Vesti

"DO KRAJA SMO SE NADALI DA NIJE ONO NAJGORE" Petoro dece ostalo bez očeva, dozivali ih dok su nestajali u ćudljivoj Savi!

Podeli vest

Potraga za Aleksandrom Markovićem (29) i Filipom Lovčevićem (29) koji su u nedelju oko 18.20 časova nestali u reci Savi na području mesta Provo kod Vladimiraca, završila se u utorak tragično, nakon što su njihova tela pronađena u reci. Njihov prijatelj Nemanja Leontijević (27) uspeo je da se spase utapanja

Tragedija se dogodila pred očima članova porodice trojice muškaraca iz Takova kod Uba, a u potragu za njima bili su uključeni ronilački tim žandarmerije, rečna policija i lokalno stanovništvo. Najpre je, na 79 kilometru Save pronađeno telo Aleksandra Markovića.

Njegovo telo, kako pluta, videli su radnici šumskog gazdinstva i uz pomoć ribočuvara ga izvukli na obalu. Nešto kasnije, oko dva kilometra dalje od tog mesta, na području Kupinova, rečna policija je u reci pronašla i drugo telo, izvukla ga na obalu i identifikacijom potvrdila da je reč o Filipu Lovčeviću.

Marković, Lovčević i Leontijević su sa suprugama i decom došli na nedeljni izlet u vikendicu u Provu. U jednom trenutku njih trojica su odlučili da se rekom provozaju u motornom čamcu, prešli su na drugu obalu reke, ali se u povratku, kada su se nalazili na sredini Save, pokvarila penta. Pokušali su da je upale, kada je u jednom momentu voda počela da prodire u čamac, koji se ubrzo prevrnuo i potonuo. Kako se pretpostavlja, tome je u jednoj meri doprinelo i to što su sva trojica muškaraca korpulentni ljudi, teški više od 100 kilograma. Dok su Marković i Lovčević brzo nestali ispod površine, Leontijević je uspeo da dopliva do obale i spase se.

"Do kraja smo se nadali da nije ono najgore"

U Takovu, sa zebnjom su čekali vesti sa Save, nadajući se da one ipak neće biti najtužnije. Meštani listom imaju samo reči hvale za Aleksandra i Filipa, kako kažu, vrednih i mladih domaćina koji su već zasnovali porodice, koji su svima bili od pomoći i pred kojima je bila budućnost. Marković je otac troje, a Lovčević dvoje mališana. Aleksandar se bavio poljoprivredom, dok je Filip bio držao staklorezačku radnju, često radeći i na terenu.

- Aleksandar i Filip su komšije, družili su se od malena, ostali su dobri prijatelji i kada su zasnovali porodice nastavili su to prijateljstvo porodično. Mislim da nekolicima nas nije ni znala da su neplivači, ali pretpostavljali smo da poznaju reku, jer nisu prvi put išli svi zajedno na izlet i druženje. Svi smo, koliko je god moguće, uz njihove porodice, ali teško je naći reči utehe za takvu tragediju. Nadali smo se da neće stići najgore vesti, postojao je tračak nade da su se nekako, kao Nemanja, dokopali obale i da traže izlaz iz šumarka na tom delu Save, jer nisu sa sobom imali mobilne telefone kad su ušli u čamac, kako bi nekoga pozvali u pomoć. Šokirani smo – pričaju poznanici i komšije Markovića i Lovčevića.

U njihovim porodicama, s obzirom da nisu dobili zvaničnu potvrdu identifikacije tela izvučenih iz Save, razumljivo niko nije želeo da priča. Pojedini članovi Markovićeve i Lovčevićeve porodice nalazili su se na obalama Save u okolini Prova, čekajući rezultate portage. Ubska hitna pomoć, pak, pojedinima od njih je u par navrata ukazivala pomoć zbog šoka i stanja u kojem su bili kada su saznali ishod.

Treći prijatelj samo čudom preživeo

Nemanja Leontijević, koji je uspeo da se spase utapanja, nalazi se sa porodicom u svom domu. On je, davajući iskaz tokom uviđaja i istrage, praktično ponovo preživeo ceo tragični događaj, pa mu je, kako saznajemo, takođe morala da bude ukazana lekarska pomoć. Istražnim organima je rekao da ne zna kako je voda prodrla u čamac u kojem je bio sa prijateljima, da se potom sve dogodilo u magnovenju i da su Aleksandar i Filip pod površinom nestali praktično u sekundi, te da ni sam ne zna kako je uspeo da dopliva do obale.

- Čudna je ćud Save, opasna je za najiskusnije, a kamoli za neplivače. Na sredini, gde su potonuli, reka je dubine oko pet metera. Zastrašujuće je što se sve, čak i tako brzo, dogodilo pred očima njihovih supruga i dece. Tužno je bilo slušati kako ih dozivaju, nemoćni da pomognu – ispričali su savski alasi i meštani Prova koji su bili očevici tragedije i koji su takođe bili uključeni u potragu za nestalim muškarcima.

Predstoji obdukcija pronađenih tela koju će obaviti nadležna institucija u Novom Sadu, s obzirom da su ona pronađena na teritoriji Sremske Mitrovice.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija