• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/telegraf

17.08.2022

10:10

"LAVICA SA BALKANA" OSLOBOĐENA OPTUŽBI ZA TERORIZAM?! Devojčice sa Kosova vrbovala za ISIS, u telefonu čuvala STRAVIČNA UPUTSTVA!

Prinscreen

Vesti

"LAVICA SA BALKANA" OSLOBOĐENA OPTUŽBI ZA TERORIZAM?! Devojčice sa Kosova vrbovala za ISIS, u telefonu čuvala STRAVIČNA UPUTSTVA!

Podeli vest

Lavica sa Balkana" se o Islamskoj državi navodno informisala preko interneta, nakon čega je počela da mašta da će se jednog dana udati za bradatog vojnika džihada

Devojka B.T. (20), poreklom sa Kosova, osuđena je prvostepeno na tri godine i četiri meseca zatvora za krivično delo podstrekivanje na zločin, dok je oslobođena optužbi za terorizam, saopštile su italijanske vlasti.

Ona je nakon hapšenja u novembru prošle godine dobila nadimak "Lavica Balkana" i tada se suočavala sa optužbama za međunarodni terorizam. Tužilaštvo je tražilo da mlada devojka, poreklom sa Kosova, bude osuđena na pet godina zatvora smatrajući je pristalicom ISIS-a.

Njeni advokati zadovoljni su presudom u kojoj je navedeno da nema dokaza da je ona član ISIS-a. Oni takođe nisu uspeli da dokažu da je bila u kontaktu sa bilo kojim pripadnikom ove militantne organizacije, osim sa svojim suprugom.

B. T. je, kako navode italijanski mediji, udata za nemačkog policajca poreklom sa Kosova, rođaka Kujtima Fejzulaija, koji je izveo terorističke napade u Beču pre dve godine.

Policija je tokom hapšenja B.T. u njenom stanu zaplenila nekoliko predmeta, a ona je obučena u nikab u novembru prošle godine, sprovedena do policijske stanice.

Foto: Prinscreen

 

Policija je prilikom hapšenja u njenom telefonu pronašla na hiljade fotografija i video zapisa posvećenih Islamskoj državi, poput fotografija prepoznatljive crne zastave sa verskim ispisima, ali i scene borbi i egzekucija "nevernika".

U telefonu su pronađeni snimci i fotografije obezglavljivanja i paljenja protivnika, ali i scene terorističkih napada počinjenih u gradovima širom Evrope.

Zaluđena Islamskom državom vrbovala maloletnice sa Kosova

B.T. je poreklom sa Kosova, a godinama je sa porodicom živela u Italiji. O Islamskoj državi se navodno informisala preko interneta, nakon čega je počela da mašta da će se jednog dana udati za bradatog vojnika džihada.

Ona je imala zadatak da vrbuje maloletnike na Kosovu, uglavnom mlade devojke. U njenom telefonu pronađene su prepiske iz februara prošle godine gde je maloletnici, kojoj se obraćala sa "lavice" obećavala da će joj pronaći "snažnog lava, kao što je i njen muž", odnosno pripadnika organizacije "Lavovi Balkana", sa kojim će "moći da umre natopljena krvlju nevernika".

Foto: Prinscreen

 

U telefonu su pronađena i stravična upustva, zapisana na engleskom, o "samotreniranju" za izvođenje napada u zemljama Zapada, među kojima i uputstvo za izradu bombi. Pronađeni su i tekstualni dokumenti sa naslovima "44 načina da podržite džihad", "Crne zastave Islamske države", "Kako da preživite na Zapadu".

U telefonu je pronađena i fotografija mladog bombaša samoubice, koji se razneo na aerodromu u Kabulu 26. avgusta prošle godine.

U tom napadu stradalo je više od 100 ljudi, među kojima i civili koji su pokušavali da se ukrcaju u avione i napuste Avganistan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija