• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/telegraf.rs

30.08.2022

22:26

Šta će biti u slučaju "ubistva na šinama" i da li će Veljko Belivuk odgovarati pred sudom?

Vesti

Šta će biti u slučaju "ubistva na šinama" i da li će Veljko Belivuk odgovarati pred sudom?

Podeli vest

Osnovni cilj krivičnog postupka je da niko nevin ne bude osuđen. Međutim, zabrana ponovnog suđenja za istu stvar može u praksi da dovede do situacije da krivac ostane na slobodi čak iako se naknadno pronađu dokazi, jer je već pravnosnažno bio oslobođen usled nedostatka dokaza

Veljko Belivuk bio je osumnjičen, a potom oslobođen u slučaju ubistva Vlastimira Miloševića, koje je poznato i kao ubistvo na šinama.

Kako je u tom slučaju donesena oslobađajuća presuda, čak i u slučaju pronalaska novih dokaza, koji ukazuju na njegovu krivicu, Belivuku neće moći ponovo da se sudi.

Foto: Informer

 

Kako objašnjava Telegrafov izvor u tužilaštva, ova pojava ne može da se okarakteriše kao falinka pravosudnog sistema. Jednom čoveku za isto delo jednostavno ne može da se sudi dva puta.

- Ni u jednom pravnom sistemu nećete naći da neko dva puta odgovara za isto krivično delo. S tim što može da se desi da se pojave nove okolnosti koje bitno mogu da utiču na presudu koja je već prethodno doneta, u tom slučaju može ponovo da se sudi - kaže naš izvor.

 

Kako dodaje, u pitanju moraju da budu potpuno nove okolnosti koje do tada nisu iznošene pred sud.

- Na sudu je da proceni te okolnosti. Da bi se uzele u obzir, moralo bi da se desi da nikada nisu ispitane. U tom slučaju se traži vanredni pravni lek koji može da podnese punomoćnik, odnosno branilac okrivljenog. U ovom slučaju verovatno ne bi, jer je u pitanju oslobađajuća presuda, ali bi tužilac, ukoliko bi došao do nekih saznanja koja bi, da su postojala u to vreme kada se održavalo suđenje, bila osuđujuća, mogao da traži ponovno suđeno - dodaje.

Ističe da institut "Ne bis in idem" u pravnom sistemu Srbije, kao i u evropskim zemljama, a i šire, ne dozvoljava suđenje istom licu za isto krivično delo.

Foto: Tanjug/Rade Prelić, E-Stock/Koca Sulejmanović

 

Osnovni cilj krivičnog postupka je da niko nevin ne bude osuđen. Međutim, zabrana ponovnog suđenja za istu stvar može u praksi da dovede do situacije da krivac ostane na slobodi čak iako se naknadno pronađu dokazi, jer je već pravnosnažno bio oslobođen usled nedostatka dokaza.

Ovo načelo deluje samo ukoliko postoji pravnosnažna odluka, a to može biti presuda ili rešenje o obustavi krivičnog postupka. Pravnosnažna sudska odluka ne može da se pobija odnosno da se "napada" redovnim pravnim lekovima jer je pravo na žalbu već iskorišćeno.

Postupak se ne može ponovo voditi ni u istoj niti u drugoj državi, kao ni pred međunarodnim sudom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NaseSrpskoKosovo

pre 1 godinu

Bez promene vlasti nema njene valjane kontrole niti ... - nezavisne istrage...!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija