• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

27.09.2022

13:39

UKINUTA PRESUDA VOJNOM LEKARU! Devojčice će morati da dokažu kako ih je dodirivao, naložena REKONSTRUKCIJAA "TERAPIJE"

Vesti

UKINUTA PRESUDA VOJNOM LEKARU! Devojčice će morati da dokažu kako ih je dodirivao, naložena REKONSTRUKCIJAA "TERAPIJE"

Podeli vest

Viši sud u Nišu ukinuo je prvostepenu presudu donetu protiv D.M. (50) lekara Vojne bolnice u Niš , uhapšenog prošle godine zbog sumnje da je neprikladno dodirivao četiri svoje maloletne pacijentkinje

On je 8. maja ove godine oglašen krivim za krivično delo polno uznemiravanje jedne devojčice i osuđen na šest meseci zatvora a oslobođen je optužbe da je učinio tri krivična dela nedozvoljene polne radnje nad trima maloletnicama.

Na prvostepenu presudu Osnovnog suda u Nišu žalbu su izjavili osnovni javni tužilac i to na oslobađajući deo sudske odluke ali i sam optuženi D.M. i njegovi branioci.  I lekar i njegova odbrana tražili su da bude oslobođen optužbe za sva dela za koja se teretio.

Razmatrajući žalbe obe strane u krivičnom postupku, Viši sud je smatrao da su i tužilac i lekar i njegovi branioci u pravu.

- U procesu ispitivanja osuđujućeg dela presude ustanovljeno je da su nejasni razlozi prvostepenog suda na osnovu kojih je zaključeno da je optuženi učinio krivično delo polno uznemiravanje, jer nije precizirano na osnovu kojih dokaza je to ustanovljeno. 

Ovo iz razloga što se kao datum sistematskog pregleda, kada je delo navodno počinjeno u presudi navodi 1. Jun 2021. godine a oštećena maloletnica je navela da je to bilo sredinom tog meseca pa ostaje nejasno kada se to zaista desilo.

Takođe, u presudi je ostalo nejasno šta se podrazumeva intimnom regijom, a u vezi navoda optužbe da je okrivljeni dok je obavljao sistematski pregled, rukom prešao preko tog dela tela pacijentkinje i na taj način učinio krivično delo polnog uznemiravanja.

Nema dokaza da je postupao umišljajno odnosno da je svesno i voljno prstima dodirnuo intimnu regiju – ocenio je Viši sud između ostalog u obrazloženju za ukidanje presude Osnovnog suda.

Foto: Osnovno javno tužilaštvo Niš

 
Konstatacija "nema dokaza" nejasna sudu

Međutim, u postupku preispitivanja oslobađajućeg dela presude Viši sud je ustanovio da je i u tom delu sudske odluke bilo propusta.

- Osnovano se žalbom tužilaštva ukazuje da su nejasni razlozi na osnovu kojih je zaključeno da nema dokaza da je lekar učiničo tri krivična dela nedozvoljene polne radnje. Tužilaštvo osnovano ukazuje da se radnje okrivljenog u vidu stavljanja šake ispod donjeg veša u predelu polnog organa dok je drugom rukom rukom istezao nogu pacijentkinja, bitno razlikuju od tehnike sprovođenja manipulativne terapije koju je pred sudom  predstavio okrivljeni.

Nije jasno ni kako je ustanovljeno da te radnje nije preduzimao u cilju zadovoljenja polnog nagona, jer za ocenu takvog postupanja nije od značaja da li se psihijatrijskim veštačenjem pokazuje da kod okrivljenog postoji neki poremećaj, a irelevantno je i vreme trajanja preduzete polne radnje – naveo je Viši sud.

Naložena rekonstrukcija "terapije"

Iz tog razloga Osnovnom sudu je naloženo da izvrši rekonstrukciju događaja tokom koje bi doktor ponovio postupak terapije prema deci, a onda bi maloletnice  trebalo da pokažu koje je radnje on prema njima preduzimao tokom  sistematskih pregleda a koje je Osnovno javno tužilaštvo smatralo protivzakonitim.

Takođe, Viši sud je naložio da se rekonstrukcija obavi u prisustvu veštaka iz oblasti koje odgovaraju stručnosti okrivljenog kako bi se oni izjasnili da li je terapija koju je lekar preduzimao bila u skladu sa pravilima struke.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

SASLUŠANE DEVOJKE KOJE JE PROFESOR ARHITEKTONSKOG FAKULTETA POLNO UZNEMIRAVAO!
Hronika

SASLUŠANE DEVOJKE KOJE JE PROFESOR ARHITEKTONSKOG FAKULTETA POLNO UZNEMIRAVAO!

U predmetu protiv okrivljenog V.P. zbog izvršenja krivičnog dela Polno uznemiravanje, po pozivu postupajućeg zamenika javnog tužioca ispitani su oštećeni svedoci A.T. i M.D. koje su opisale radnje koje je okrivljeni preduzeo i izjavile da se pridružuju krivičnom gonjenju okrivljenog, dok je treća oštećena M.K. povuklasa predlog za gonjenje okrivljenog.

15.09.2022

15:35

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59