• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.10.2022

13:24

Održan seminar "Izveštavamo o nasilju, ali štitimo žrtve" u organizaciji VJT, MP i UNDP za medije i portparole

Informer

Vesti

Održan seminar "Izveštavamo o nasilju, ali štitimo žrtve" u organizaciji VJT, MP i UNDP za medije i portparole

Podeli vest

Više javno tužilaštvo u Beogradu u saradnji sa Ministarstvom pravde i Programom za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) organizovalo seminar za medije i portparole osnovnih javnih tužilašava pod radnim nazivom "Izveštavamo o nasilju, ali štitimo žrtve"

Na ovaj korak, ne svojstven javnom tužilaštvu, VJT u Beogradu, prvo u Srbiji se odlučilo nakon što je prepoznalo potrebu saradnje sa medijima, kao i za međusobnim upoznavanjem načina rada i problemima sa kojima se suočavaju i tužioci i novinari, kada postupaju, odnosno izveštavaju o slučajevima rodno zasnovanog nasilja.  

Potrebu je nametnula praksa, ne retko senzacionalističko  izveštavanje o ovim slučajevima uz predrasude i osudu žrtava, kao i porast broja krivičnih dela porodičnog i rodno zasnovanog nasilja, koje neretko rezultira teškim krivičnim delom pa čak i u ubistvom.

Predavači na seminaru bili su eksperti u borbi protiv ove vrste nasilja, Koordinatorka za rodno zasnovano nasilje VJT u Beogradu Gorjana Mirčić Čaluković, zamenik javnog tužioca u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu Milica Ljubičić i novinarka RTS-a i članica Mreže "Novinarke protiv nasilja" Ana Manojlović.

One su učesnicima seminara ukazale na važnost uloge medija u osudi i u prevenciji nasilja, kao i na smernice za izveštavanje o ovoj, za žrtve, posebno osetljivoj temi.

Istakle su probleme sa kojima se tužilac suočava kada se u medijskim tekstovima otkrije identitet osumnjičenog, žrtve ili previše detalja o samom događaju.

U tim slučajevima žrtve, ali i svedoci, koji imaju pravo da se, kao tzv. privilegovani svedoci, u svakom trenutku povuku iz postupka, to i učine. Tužilac onda ostaje bez dokaza, nasilnik ostaje nekažnjen, a žrtva nastavlja da živi "obeležena" uz osudu svog okruženja. 

To, kako su istakli predavači, posebno škodi svim žrtvama koje još nisu prijavile, a preživljaju nasilje, ali i svim eventualnim, budućim žrtvama. 

Sa druge strane u seminaru su učestvovali novinari, koji svakodnevno izveštavaju o raznim pojavnim oblicima i krivičnim delima rodno zasnovanog nasilja, u koje spadaju ne samo nasilje u porodici i nad ženama, već i niz drugih teških krivičnih dela poput silovanja, trgovine ljudima i ubistva i druga.

Novinari su iz svog ugla objašnjavali zašto je mahom senzacionalističko izveštavanje, uz "dovijanje" za dolazak do informacija, njima ključno jer upravo taj način pisanja na tržištu prodaje njihov medij. 

U nadi da je razmena iskustava obe strane doprinela boljem uzajamnom razumevanju, Više javno tužilaštvo u Beogradu apeluje na portparole tužilaštava da informacije daju medijima uz posebnu pažnju, ukazujući im na štetne posledice neprimerenog pisanja o slučaju, a medije da o nasilju izveštavaju imajući na umu prava i zaštitu žrtava, pretpostavku nevinosti učinioca i osudu svakog vida nasilja.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija