• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

03.11.2022

12:46

JEDNOG LEKARA DRŽAO KAO ROBA, A DRUGOG UMALO OTERAO NA ROBIJU! Nišliji šest meseci zatvora

D.K.

Vesti

JEDNOG LEKARA DRŽAO KAO ROBA, A DRUGOG UMALO OTERAO NA ROBIJU! Nišliji šest meseci zatvora

Podeli vest

Nišlija Nebojša Nikolov (47) osuđen je danas pred Višim sudom u Nišu na šest meseci zatvora jer je podstrekavao vojnog lekara Gorana Damnjanovića na zloupotrebu službenog položaja u produženom trajanju

Damnjanović je dobio uslovnu osudu od osam meseci jer je Nikolova pregledao više od osam stotina puta u Vojnoj bolnici iako on nije bio vojni osiguranik, te mu dozvolio da  EKG aparat koji je vlasništvo ove zdravstvene ustanove, odnese svojoj kući. 

Nikolov će se 8. novembra ponovo pojaviti pred Višim sudom u Nišu i to zbog trgovine ljudima, jer je zajedno sa svojom partnerkom Draganom Petrović uglednog niškog lekara Jozefa Glasnovića zlostavljao i materijalno eksploatisao.

Foto: Tanjug

 

Obrazlažući sudsku odluku sudija Višeg suda Bojan Vujačić kazao je da je tokom postupka „dokazano da su se u radnjama optuženih stekla subjektivna i objektivna obeležja  krivičnog dela za koje su se teretili".
- Jedino što je bilo sporno u ovom postupku je da li je Nikolov znao da su radnje koje preduzima, krivično delo. Na osnovu izvedenih dokaza sud ne može da poveruje da je zaista bio u pravnoj zabludi, kako je tvrdila njegova odbrana. Pre svega, Goran Damnjanović je pred sudom kazao da je upozorio Nikolova da nije vojni osiguranik te da mu je za pregled potreban uput. Nikolov je te navode priznao, tako da se ne može govoriti da nije znao da njegovo delo nije dozvoljeno - objasnio je Vujačić.

Komentarišući visinu izrečenih kazni, sudija je kazao da su uzete u obzir i olakšavajuće i otežavajuće okolnosti.
- Prilikom odmeravanja kazne uvažili smo činjenicu da su obojica oženjeni, da je Damnjanović otac jednog a Nikolov troje maloletne dece. Takođe, sud je uzeo u obzir njihovu prethodnu neosuđivanost. Cenjeno je to što je Damnjanović priznao delo i pokazao kajanje. Međutim, otežavajuža okolnost za obojicu je jačina povrede zaštićenog dobra, odnosno veliki broj izvršenih lekarskih pregleda Nikolova na koje nije imao pravo. Što se tiče Nikolova, otežavajuća okolnost na njegovoj strani bila je to što je iskoristio činjenicu da mu je Damnjanović kum da bi od njega tražio usluge koje predstavljaju krivično delo - objasnio je Vujačić.

Sudija je naglasio da smatra da će kod Damnjanovića uslovna osuda od osam meseci koja se neće izvršiti u periodu od dve godine ako ne počini drugo krivično delo, ostvariti svrha kažnjavanja. Međutim, kako je kazao Vujačić.  bezuslovna kazna od šest meseci zatvora Nikolovu „adevatna je težini dela i njegovoj ličnosti".

Foto: D. K.

 

Viši javni tužilac Vladimir Pavlović za vojnog lekara tražio je najmanje godinu dana a za Nikolova minimalno šest meseci bezuslovne zatvorske kazne, te da se Damnjanoviću izrekne mera bezbednosti zabrane obavljanja poziva u trajanju od najmanje jedne godine.  Damnjanovićev branilac Ana Koprivica u poslednjem obraćanju sudu za svog klijenta tražila je uslovnu osudu, argumentujući to između ostalog i time što je Damnjanovića upravnik Vojne bolnice ocenio najvišom ocenom.

- To što je tako visoko ocenjen i nakon izvršenja krivičnog dela,  odraz je njegove ličnosti. Nikada ranije nije krivično niti disciplinski kažnjavan,  krivičnim delom nije stekao imovinsku korist niti je oštetio Vojnu bolnicu - rekla je Koprivica.

Miroslav Ristić, branilac Nikolova nije sporio da je njegov klijent pregledan 800 puta te da je uzeo EKG aparat od Damnjanovića ali je doveo u pitanje postojanje umišljaja što je bitan element krivičnog dela za koje se teretio. 
- Podstrekavanje je voljna i umišljajna radnja, da je moj klijent znao da je traženje da bude pregledan iako nije vojni osiguranik zabranjeno, to ne bi učinio. Nije bio upoznat sa naredbom upravnika Vojne bolnice kojom se to zabranjuje. Takođe, moj klijent nije znao da Damnjanović ne sme da mu preda aparat koji je vlasništvo Vojne bolnice - kazao je u završnoj reči Ristić.

Foto: printscreen

 

Nikolov je danas ponovo pokušao da ospori navode optužnice ističući da nije pregledan 800 puta u Vojnoj bolnici. 
- Možda je polovina tih pregleda moja, ostalo se odnosi na moje i Damnjanovićeve prijatelje koje sam dovodio kod njega jer mi je kum  - govorio je Nikolov. Međutim, tužilac Vladimir Pavlović mu je kazao da je svaki od 800 njegovih pregleda snimljen te da se ova brojka ne može dovoditi u pitan.
 Ovo je prvostepena presuda na koju pravo žalbe Apelacionom sudu imaju i VJT i odbrana optuženih.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija