• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

12.12.2022

20:53

HRVATSKI KONZUL U SRBIJI GODINU I PO MALTRETIRA SUPRUGU, MUČIO JE I DOK JE BILA TRUDNA! Briga ga za prijavu, štiti ga diplomatski pasoš!

printscreen

Vesti

HRVATSKI KONZUL U SRBIJI GODINU I PO MALTRETIRA SUPRUGU, MUČIO JE I DOK JE BILA TRUDNA! Briga ga za prijavu, štiti ga diplomatski pasoš!

Podeli vest

Ni godinu dana od kada je prijavila svog supruga dotadašnjeg hrvatskog konzula prvog reda Hrvatske u Srbiji Hrvoja Vukovića, za nasilje u porodici život doktorke i majke dve maloletne devojčice Jelene Kosjer Vuković nije postao bolji. I dalje prolazi kroz razne birokratske igrice kojima se služi Vuković, muškarac kojem je rodila dvoje dece

Godinu dana od prijave za nasilje u porodici koje priča uplašena Jelena Tužilaštvo je prvi put izreklo zabranu prilaska njenom još uvek zakonitom suprugu. Godinu dana, Jelena je čekala da se donese odluka i Hrvoju zabrani prilazak iako je to po zakonu, policija Tužilaštvo i sud trebalo da urade odmah pošto se nasilje desilo. Jelena je tada bila trudna. U visokorizičnoj trudnoći.

Od te prijave Jelena Kosjer Vuković je podnela još tri krivične prijave u Srbiji i jednu u Hrvatskoj zbog porodičnog nasilja.

- Rešenje u kojem se navodi da je neophodno zabraniti komuniciranje donosi se tek godinu dana kasnije. Ta mera zabrane se čeka tačno godinu dana. U međuvremenu, dok moja krivična prijava protiv Hrvoja za zlostavljanje maloletne dece čeka 10 meseci na prvo saslušanje, on je protiv mene podneo prijavu za zlostavljanje sopstvene dece koju on nije ni video. On demonstrira svoju moć ovde, zlouporebljava diplomatski pasoš iako je opozvan i nalazi se na psihijatrijskom bolovanju u Hrvatskoj a što ga ne sprečava da prelazi međudržavnu granicu i u Srbiji ponovo čini nasilja nadamnom i našom decom. Iako Hrvoje u Srbiji ima verifikovanu prihijatrijsku istoriju bolesti, ja dobijam direktnu pretnju tužiteljke iz Somora da će me psihijatrijski veštačiti - priča Jelena.

- On mi je 14. novembra poslao dopis preko pošte uprkos zabrani prilaska i komuniciranja o čemu je imedijantno obaveštena i policija i sud. Međutim, Hrvoje ponovo nije pritvoren. Subotička policija i tužilaštvo ponovo štite Hrvoja i zataškuju prekršenu meru.Mene svako njegovo obraćanje uznemirava, u strahu sam za svoj život i život moje dece - naglašava Jelena.

Podsetimo, Vuković je novembra prošle godine opozvan sa funkcije, ali ne zbog nasilja za koje ga je supruga, inače doktorka, prijavljivala, već zbog diplomatskog skandala koji je pritom izazvao.

Hrvoje Vuković je bio konzul prvog reda u konzulatu Hrvatske u Subotici, a godinu dana je u braku sa srpskom državljankom Jelenom Kosjer Vuković, sa kojom ima dve ćerkice, od 5 meseci i 21 mesec. Pre braka su, kako ona opisuje, nekoliko godina živeli u vanbračnoj zajednici.

Prvi incident, kako je ranije Jelena rekla, dogodio se 2. marta prošle godine. Supružnici su stariju i tada jedinu ćerku, koja je u tom trenutku imala šest meseci, odveli na pregled u Novi Sad, iz kojeg je Jelena Kosjer Vuković. Dok je ona bila u apoteci, njen suprug diplomata, za kojeg njegova još zakonita supruga tvrdi da ima problem sa alkoholom i psihoaktivnim supstancama, stavio je nosiljku sa bebom na krov automobila i - seo u auto!

Hrvoja je, kaže, lično prijavila za nasilje 30. novembra 2021, kada je bila u devetom mesecu visokorizične trudnoće.

- Bila sam ispred konzulata sa majkom kada me je gurnuo. To su videli i prolaznici, a zabeležile su i kamere konzulata, ali snimci pripadaju državi Hrvatskoj. Pozvala sam policiju. Tada je izazvao diplomatski skandal. Policija je došla i on je policajce Srbije, protivno Bečkoj konvenciji na osnovu koje je akreditovan u Srbiji, uveo u konzulat - kaže Jelena Kosjer Vuković.

Ćerku prvi put video slučajno - na benzinskoj pumpi

Mlađu ćerkicu, koja se rodila 1. januara ove godine, Hrvoje Vuković, kako tvrdi njegova supruga, nije video do 17. marta ove godine, kada si i ona i njena majka ponovo bile izložene porodičnom nasilju.

- Sasvim slučajno smo ga videle na benzinskoj pumpi. Okrenula sam se s bebom prema njemu, a on nas je gurnuo, vređao i zavrnuo mi ruku dok sam u drugoj držala bebu od dva i po meseca. Zatim je automobilom koleginice sa diplomatskim tablicama krenuo da pređe granicu. Pozvala sam policiju, rekla šta se dogodilo i šta su mu namere. To je područje pokriveno video nadzorom - kaže Jelena Kosjer Vuković.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

Nebojša Bakarec: Moralni sunovrat Evropske unije!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Moralni sunovrat Evropske unije!

EU se osramotila kao nikada do sada! Parlamentarna skupština Saveta Evrope (SE), usvojila je preporuku za prijem lažne države Kosovo u SE. Za je glasalo 131 od 171 prisutnog člana PS SE, 29 protiv, 11 uzdržano. EU je pogazila sve norme koje se tiču ljudskih prava, prvi put u istoriji Saveta Evrope, primajući entitet koji nije država, u kome se decenijama gaze sva ljudska prava 100.000 Srba.

16.04.2024

21:40

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija