• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.01.2023

07:00

STRAVA I UŽAS U BORU, PRIHVATILIŠTE ZA ŽIVOTINJE KAO LOGOR! Psima sekli glave, pa ih zamrzavali!

Printscreen

Vesti

STRAVA I UŽAS U BORU, PRIHVATILIŠTE ZA ŽIVOTINJE KAO LOGOR! Psima sekli glave, pa ih zamrzavali!

Podeli vest

Pored leševa, aktivisti za zaštitu životinja pronašli su i pse koji su se bolesni gušili u fekalijama

Zaleđeni leševi pasa bez glave pronađeni su juče u Gradskom prihvatilištu za napuštene životinje u Boru! Udruženje za zaštitu životinja "Pit stop animal" objavilo je na društvenim mrežama snimak na kojem se vidi kako njihova aktivistkinja vadi iz kese zaleđene leševe dva štenca i jednog većeg psa bez glave!?

Najgore muke

Više od 135 pasa živelo je u najgorim mukama u kavezima iz kojih sigurno nisu izašli godinama, a koji su bili puni izmeta
Tanja Nikolina Videgar


Mučenje životinja

Jedna od članica "Pit stop animala" Tanja Nikolina Videgar za Informer navodi da se za pet godina, koliko se bavi zaštitom životinja u Srbiji, nagledala svega i svačega, ali da užas koji je zatekla u prihvatilištu za pse u Boru ne može da se poredi ni sa čim.

- Kazali su nam da su zaleđeni psi uginuli na ulici i da su ih oni zapravo samo pokupili i stavili u zamrzivač?! To je apsolutno mimo svakog propisa. Prema zakonu, sva prihvatilišta moraju da imaju prostoriju za odlaganje psećih leševa, a ne da to bude običan zamrzivač. Takođe, po zakonu štenci se i ne primaju u prihvatilište. Mi smo odmah leševe pasa poslali na Institut za veterinu, gde će biti obavljena obdukcija. Za ovo neko mora da odgovara - navodi Videgarova.

Naša sagovornica navodi da u sklopu svojih aktivnosti obilaze prihvatilišta za pse po gradovima u Srbiji, ali da nisu mogli ni da pretpostave da će u Boru otkriti, kako ističe, "logor za pse".

- To prihvatilište je jedno od najjezivijih mesta koje sam videla. Više od 130 pasa tamo je živelo u najgorim mukama u kavezima iz kojih sigurno nisu izašli godinama, a koji su bili puni izmeta. Mnogi od njih su imali velike rane od ujeda jer su bili smešteni mimo svakih pravila. U boksovima su bila po tri psa. Na primer, dva velika koja onom malom ne daju da dođe do hrane, koji se međusobno kolju, a neretko i pare, jer nisu bili sterilisani odnosno kastrirani. Psi su ležali u fekalijama, mnogi su imali zapuštene tumore i samo su ležali sa visokom temperaturom. Bukvalno su pušteni da uginu... - kaže Tanja Nikolina.

Direktor na bolovanju

Kako saznaje Informer, direktor ovog horor prihvatilišta, veterinar Sima Đurić trenutno je na bolovanju. Jedini dostupan za komentar bio je Aleksandar Gajić, poslovođa ambulante koja radi pri ovom prihvatilištu.

On za Informer kaže da su uslovi za rad jako teški i da je samo jedan radnik brinuo o 135 pasa.

- Dao sam izjavu policiji o celom slučaju i ne bežim od istine. Odgovornost za nemile scene je na našem direktoru Simi Đuriću, koji je na bolovanju već deset dana. On je direktno odgovoran za stanje u prihvatilištu. Ove leševe pasa je naša Zoohigijena pokupila na ulici, a među njima ima i vlasničkih pasa, jer je naša služba zadužena za skupljanje leševa kućnih ljubimaca i njihovo neškodljivo uklanjanje. Samo što je problem što naš direktor Đurić nije vodio evidenciju gde smo, kada i kako pronalazili napuštene životinje, pa sada ne možemo da dokažemo koji pas je kada uginuo - kazao je Gajić.

Repac: Ovo mogu da učine samo psihopate


Psiholog Snežana Repac za Informer kaže da je u Srbiji sve više ljudi koji brinu o napuštenim životinjama, ali da ima i onih koji ih zlostavljaju.

- Prihvatilište je poslednje mesto gde očekujemo scene mučenih, napaćenih ili kasapljenih živih bića. Ovakve užase mogu da rade samo sadisti, koji uživaju da dominiraju nad bespomoćnom žrtvom. U nauci se smatra da je ponašanje koje uključuje iživljavanje nad životinjom najpouzdaniji znak da je neko psihopata! Čak i oni koji imaju ljubimce moraju se preispitati o motivu držanja životinje u svom ličnom prostoru, kao i pratiti osećanja koja životinja izaziva u njima. Poznato je da se psi ne smeju stalno držati vezani na lancu, koji im pruža više prostora za kretanje, a time i iluziju slobodnog držanja. Za mučenje i zlostavljanje životinja propisana je kazna i do tri godine zatvora - kaže Repac.

Obesili psa kod Velike Plane


Na društvenoj mreži Instagram pojavile su se uznemirujuće fotografije haskija obešenog o drvo u mestu Rakinac kod Velike Plane! Autor je aktivista za zaštitu prava životinja Ivan R. Ivanović, koji je pronašao telo mrtvog psa. Scena je sama po sebi uznemirujuća, ali istina je još potresnija, jer je nepoznati, surovi počinilac nesrećnu životinju vezao tako da se mučila danima u pokušaju da se odveže, a tek kada je izgubila snagu, klonula je i umrla. Za sada nije poznato ni čiji je to pas ni ko je počinilac, ali sadističko iživljavanje nad životinjom probudilo je strah kod meštana. Zlostavljanje, mučenje i ubijanje životinja u Srbiji je krivično delo.

Aktivisti iz udruženja su pse koje su zatekli u prihvatilištu odveli u privatne ambulante u Boru.


- Veterinari su konstatovali da su psi iz ovog prihvatilišta bili godinama u kavezima iako je to mimo zakona, jer nakon sterilizacije, čišćenja od parazita i čipovanja svi oni treba da se vrate na lokacije sa kojih su i pokupljeni. Nažalost, nekima od pasa nije bilo pomoći. Jednog, kome su bubrezi otkazali, morali smo da eutanaziramo. Hrana koju smo pronašli tamo je bila najniže nutritivne vrednosti i nije mogla da zadovolji potreba pasa. Ustanovili smo da je služba prihvatilišta hvatala pse sajlama, što je zabranjeno. Međutim, te pse ne možemo da udomimo sada, jer oni nisu vakcinisani protiv besnila godinama, većina njih je čipovana na neke stare vlasnike. Zbog svega zatečenog smo podneli krivične prijave - kazala nam je jedna od aktivistkinja.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dule

pre 1 godinu

Зашто одмах не еутазирају ухваћене псе луталице него их држе по кавезима?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija