• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Zorić

10.10.2022

13:42

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! POLJSKA - Sve oči su uprte u Roberta Levandovskog, prvi cilj je da se prođe grupna faza

Reuters

Fudbal

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! POLJSKA - Sve oči su uprte u Roberta Levandovskog, prvi cilj je da se prođe grupna faza

Podeli vest

Manje od dva meseca ostalo je do početka Svetskog prvenstva u Kataru, a Informer će vas do starta Mundijala upoznati sa svim učesnicima šampionata

Težak posao čeka fudbalsku reprezentaciju Poljske na predstojećem Svetskom prvenstvu u Kataru, pošto će joj na putu ka plasmanu u osminu finala stajati Argentina i Meksiko!

Selekcija iz Istočne Evrope svrstana je u grupu C, gde je pored pomenutih ekipa još i Saudijska Arabija, sa etiketom totalnog autsajdera!

 

Foto: Reuters

Časlav Mihnjevič, selektor Poljske


Izabranici Časlava Mihnjeviča premijeru na 22. po redu Mundijalu imaće u duelu sa "sombrerosima", 22. novembra u Dohi, na stadionu "974", koji je sagrađen od kontejnera. Njihov primaran cilj biće da odu makar jedan korak dalje u odnosu na prethodno SP u Rusiji 2018. kada su učešće završili već posle grupne faze.

 

Okršaj sa Leom Mesijem

 

Ruku na srce, nerealno je očekivati da Poljaci na svom devetom učešću na planetarnom šampionatu ponove uspeh iz Nemačke 1974. ili Španije 1982. kada su zauzeli treće mesto. Osim toga, akteri su bili još i u Francuskoj 1938. (osmina finala), Argentini 1978. (grupna faza), Meksiku 1986. (osmina finala), Japanu i Južnoj Koreji 2002. (grupna faza) i Nemačkoj 2006. (grupna faza).

Belo-crveni imaju tim vredan 257,7 miliona evra i trenutno su 26. na FIFA rang-listi. Vizu za Katar izvadili su preko baraža. Takmičili su se kroz kvalifikacije u grupi I i završili ih iza prvoplasirane Engleske. Imali su 20 bodova i skor od šest pobeda, po dva remija i poraza, uz gol-razliku 30:11. U leđa su ostali da im gledaju Albanija, Mađarska, Andora i San Marino. Imali su i malo sreće, jer polufinale baraža nisu ni odigrali, već su prošli dalje bez borbe, pošto je Rusija prethodno suspendovana zbog rata u Ukrajini. U finalu plej-ofa sudarili su se sa Švedskom i na svom terenu slavili sa 2:0.

POLJSKA

FIFA lista: 26. mesto
Selektor: Časlav Mihnjevič (52)
Vrednost tima: 257.700.000 evra
Prosečna starost: 26,9
Najveća zvezda: Robert Levandovski
Učešća na SP: osam puta
Najveći uspeh: 3. mesto 1974. i 1982.


Poljaci su početkom godine iznenada ostali bez selektora Paula Souze. Portugalac je prihvatio ponudu brazilskog Flamenga, a na njegovo mesto, pomalo iznenađujuće, došao je Časlav Mihnjevič (52) Reč je o stručnjaku koji je rođen u Belorusiji, a potpisao je ugovor do kraja 2022. uz opciju produžetka. Prethodno je vodio Leh Poznanj, Zaglebje, Arku, Vidžev Lodž, Jagieloniju, Poloniju, Podbeskidže, Pogon, mladu selekciju Poljske i varšavsku Legiju. Ima u biografiji pet osvojenih trofeja sa tri raziličita tima.

Otkako je Mihnjevič preuzeo reprezentaciju na osam utakmica ostvario je učinak od po tri pobede i poraza, uz dva remija. Uglavnom se oslanja na formaciju 3-4-3, ali nije retkost da pređe i na 3-5-2 ili 4-4-2.

- Dobili smo neobičnu grupu na SP. Drago mi je što ćemo odmeriti snage sa selekcijama koje su sa drugih kontinenata. Srećan sam što će to biti nešto novo i drugačije za nas. Verujem da će biti zanimljivo i za navijače, sudariće se Leo Mesi i Robert Levandovski. Argentina je favorit, ali mi imamo sjajan, zreo tim, spreman da igra na najvišem nivou - poručio je Mihnjevič.

 

Foto: Reuters

Robert Levandovski, kapiten i najbolji strelac u istoriji Poljske

 

Odluka protiv Meksika

 

Kao što je selektor rekao, prva zvezda Poljske je ujedno i jedan od najboljih svetskih napadača - Robert Levandovski (34). Bez obzira što je u ozbiljnim igračkim godinama nastavio je i ove sezone da trese mreže, iako je letos posle osam godina napustio minhenski Bajern i prešao u Barselonu.

 

ZVEZDA TIMA
Robert Levandovski (34)

Pozicija: napadač
Utakmica: 134
Golova: 76
Asistencija: 29
Klub: Barselona
Vrednost: 45.000.000 evra

 

Debitovao je za nacionalni tim još 2008. sa 20 godina i 20 dana, a od tada je odigrao 134 meča, dao 76 golova i upisao 29 asistencija. Najbolji je strelac u istoriji svoje zemlje, pa zato i ne čudi što navijači od njega najviše i očekuju.

- Imaćemo tri jako teške utakmice u grupi na Mundijalu. Argentina je favorit, dok će duel sa Meksikom biti posebno zanimljiv i veliki izazov za nas. Ne potcenjujemo ni Saudijsku Arabiju. Nijedan rival nije lak, ipak je to Svetsko prvenstvo - naglasio je Levandovski.

Pored kapitena, belo-crveni u ofanzivnom delu imaju strašne pojedince. Tu su i Pjotr Zjelinski (28) iz Napolija, Arkadijuš Milik (28) iz Juventusa i Krištof Pjontek (27) iz Salernitane. Na golu je neprikosnoven Vojčeh Ščesni (32), dok u odbrani glavnu reč vode Jan Bednarek (26), štoper Aston Vile i iskusni Kamil Glik (34), as Beneventa. Dirigent u veznom redu je iskusni Gžegorž Krakovjak (32) iz Al Šababa, a tu su još i Mateuš Klih (32) iz Lidsa, Sebastijan Šimanski (23) iz Fejenorda, Jakub Kaminski (20) iz Volfsburga...

Пласман обезедио Sofascore

 

RASPORED NA SP

1. kolo (22. novembar)
Meksiko - Poljska

2. kolo (26. novembar)
Poljska - S. Arabija

3. kolo (30. novembar)
Poljska - Argentina

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija