• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Gligorić

11.10.2022

13:16

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! DANSKA - Eriksen i Šmajhel su vođe generacije, ova ekipa može daleko da dogura

printscreen

Fudbal

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! DANSKA - Eriksen i Šmajhel su vođe generacije, ova ekipa može daleko da dogura

Podeli vest

Manje od dva meseca ostalo je do početka Svetskog prvenstva u Kataru, a Informer će vas do starta Mundijala upoznati sa svim učesnicima šampionata

Na redu je reprezentacija Danske, učesnica D grupe. 

Danska je najveći uspeh u fudbalu ostvarila 1992. godine, kada je osvojila Evropsko prvenstvo na koje je prethodno otišla igrom slučaja! Tadašnja generacija Petera Šmajhela, Mihaela Laudrupa i ostalih uskočila je umesto Jugoslavije, koja je bila pod sankcijama, a zatim pokorila Stari kontinent.

 

Foto: Reuters

Prva zvezda Danske, Kristijan Eriksen

ZVEZDA TIMA

Kristijan Eriksen (30)

Pozicija: vezni
Utakmica: 117
Golova: 39
Asistencija: 26
Klub: Mančester junajted
Vrednost: 22.000.000E


Otkako se igra fudbal u toj zemlji ne pamti se neki veći uspeh, ali današnje generacije veruju da je sada vreme da se nešto slično ponovi! Naravno, navijači i ljubitelji fudbala u Danskoj ne očekuju titulu prvaka sveta, ali neki iznenađujući plasman u polufinale predstavljao bi u današnje vreme možda čak još veći uspeh nego onaj iz 1992. godine. Ovog puta igraće u grupi sa Francuskom, Australijom i Tunisom. Veruje se da su zajedno sa Francuzima kandidati da prođu grupu.

Psiha i radna etika jača strana

 

Dansku kao najiskusniji fudbaleri predvode Kristijan Eriksen i sin Petera Šmajhela, Kasper. Oni su godinama glavne uzdanice ove skandinavske selekcije, ali u poslednje četiri godine ova zemlja dobila je još nekoliko vrhunskih fudbalskih zvezda. Može se, zapravo, reći da je čitava prva postava sastavljena od izvanrednih asova. Nisu to imena koja imaju veliki marketing na evropskom tržištu, nisu možda ni toliko zvučna kao recimo što imaju Brazil ili Francuska... Ali, radi se o igračima izvrsne radne etike, koji svoj deo posla vrlo kvalitetno odrade i momcima koji bi u bilo kom velikom evropskom klubu imali zagarantovano mesto. I što je još bitnije, psihički su veoma jaki, što se videlo i na prošlom Evropskom prvenstvu. Tada ih je već na startu sasekao šok nakon infarkta Kristijana Eriksena, ali su skupili snagu i kasnije došli do polufinala.

DANSKA

FIFA lista: 15
Selektor: Kasper Hjulmand
Vrednost tima: 339,3 miliona evra
Prosečna starost: 26,8
Najveća zvezda: Kristijan Eriksen
Učešća na SP: 5 puta
Najveći uspeh: 8. mesto (1998)


Predvodi ih sjajni stručnjak Kasper Hjulmand, koji najčešće igra u formaciji 3-4-3. Ono što je karakteristično za ovaj tim je da nema apsolutno nikakav problem da jednako kvalitetno odigra 4-2-3-1, ili možda 3-5-2, sve zavisi od taktike protivnika. Na golu je obično Šmajhel, štoperi su najčešće Andreas Kristensen, Simon Kjer i Joakim Andersen, dok su takozvani ving-bekovi velika snaga ove ekipe. To su najčešće Rasmus Kristensen i sjajni Joakim Mele, koga mnogi vide kao glavnog igrača ove ekipe.

 

Foto: Reuters

Golman Danske, iskusni Kasper Šmajhel

Zabranjeno im da

vode žene u Katar

Fudbalski savez Danske zabranio je reprezentativcima te zemlje da vode svoje supruge i devojke na Svetsko prvenstvo u Katar. Iako je potpuno uobičajeno i normalno da igrači na velikim turnirima imaju podršku svojih lepših polovina i članova porodice, to neće biti slučaj sa Danicma na predstojećem Mundijalu.
Danski Savez se odlučio na taj potez u znak protesta prema Kataru, zbog odnosa prema radnicima migrantima koji su učestvovali u izgradnji objekata za Svetsko prvenstvo. Takođe, Danci su nedavno otkrili i treću garnituru dresova, crne boje, koju su simbolično nazvali "bojom žalosti", upravo zbog radnika koji su izgubili život u Kataru.


Hjulmand ima veliki broj opcija u veznom redu, pa rotira Matijasa Jansena i Danijela Vasa zajedno sa standardnim Pjer-Emilom Hejbjergom. Ofanzivni vezni je Eriksen, a napred su najčešće Mikel Damsgard i Kasper Dolberg. S tim da šansu vrebaju i Jusuf Poulsen i Martin Brajtvajt.
Sve su to igrači koji u ozbiljnim evropskim klubovima i ligama igraju važne uloge. Njihovu snagu najbolje je u martu ove godine osetila reprezentacija Srbije, koja je na "Parkenstadionu" u Kopenhagenu poražena sa čak 3:0. Istina radilo se o prijateljskom meču, ali ostaće upisano da je zasad ta ekipa jedina koja je u potpunosti nadigrala "orlove" otkako je na klupi Dragan Stojković Piksi. Danci su svoju snagu pokazali na nedavnom Evropskom prvenstvu, kada su zaustavljeni u polufinalu od Engleske. I to tek nakon produžetaka.

 

Šesti Mundijal u istoriji

 

Danska će u Kataru šesti put u istoriji učestvovati na najvećoj fudbalskoj smotri. Najveći uspeh ostvarili su 1998. godine, kada su dogurali do četvrtfinala. Tada ih je nakon fantastične utakmice izbacio Brazil, pobedom od 3:2. Na prošlom Mundijalu u Rusiji takmičenje su završili nesrećno u osmini finala. Ispali su od kasnijeg vicešampiona sveta Hrvatske i to tek nakon penala.

RASPORED NA SP

1. kolo (22. novembar)
Danska - Tunis
2. kolo (26. novembar)
Francuska - Danska
3. kolo (30. novembar)
Australija - Danska


Zanimljivo, svog rivala iz grupne faze Francusku ove godine pobedili su dva puta. Oba puta to je bilo u Ligi nacija, čime su poslali jasnu poruku da s njima nema zezanja. Prvo su slavili u Sen Deniju 2:1, a potom i krajem septembra, na zatvaranju Lige nacija u Kopenhagenu - 2:0.

Ove godine doživeli su tri poraza, dva od Hrvatske, koja im očigledno ne leži, i jedan od Holandije. "Lale" su ih ubedljivo savladale sa 4:2, ali treba napomenuti da je u pitanju bio prijateljski meč i da Danci kada treba da se zapne, mogu da budu pretnja bilo kojoj selekciji na svetu.

 

 

Пласман обезедио Sofascore

 

 

Bonus video

Пласман обезедио Sofascore



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija