• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.10.2022

12:42

FS KANADE IZDAO SAOPŠTENJE! Borjanova selekcija PODRŽALA ljudska prava i LGBT populaciju!

Tanjug/AP

Fudbal

FS KANADE IZDAO SAOPŠTENJE! Borjanova selekcija PODRŽALA ljudska prava i LGBT populaciju!

Podeli vest

Ostalo je nešto manje od mesec dana do Svetskog prvenstva u Kataru, ali su sve glasniji povici podrške za obespravljene i ugnjetavane u zemlji domaćinu Mundijala

Nedavno su reprezentativci Australije skrenuli pažnju na težak položaj radnika, ali i LGBT populacije u Kataru, a proglas na istu temu stigao je i od Fudbalskog saveza Kanade.

Selekcija zemlje Javorovog lista, čije boje brani i golman Zvezde Milan Borjan, plasirala su se na Mundijal drugi put u svojoj istoriji, a prvi nakon 1986. godine.

- Kanadski fudbal podržava inicijativu koja je u toku za daljim napretkom u pogledu prava radnika i inkluzivnost u momentu dok se Katar priprema da ugosti svet. I sama FIFA je priznala ove važne stvari i o njima razgovara sa svojim članicama i sponzorima - stoji u saopštenju FS Kanade.

Kako navode pojedini izveštaji humanitarnih organizacija, više hiljada radnika poginulo je u Kataru prethodnih godina tokom izgradnje stadiona i mundijalske infrastrukture, što je nateralo na reakcije brojne fudbalske autoritete, igrače, klubove, reprezentacije, pa na kraju i saveze.

- Iako su napravljeni koraci u jačanju zaštite radnika kroz reforme rada katarske vlade, ohrabrujemo sve partnere da nastave dijalog kako bi se osiguralo da ove reforme dovedu do opipljivog poboljšanja zaštite prava radnika i inkluzivnosti širom zemlje i nakon FIFA Svetskog prvenstva u Kataru 2022. Verujemo da bi nasleđe ovog turnira trebalo da bude da inspiriše i podstakne dalja poboljšanja u ovoj oblasti, ne samo u Kataru već i u celom regionu - kaže se dalje u proglasu Kanađana.

Foto: AP/Carlos Gonzalez

fudbalska reprezentacija Kanade

Iz tabora reprezentacije čiju mrežu čuva kapiten Zvezde Borjan kažu da su sa velikom pažnjom pratili dešavanja u Kataru po ovim pitanjima i da su već mesecima aktivno uključeni u dijalog sa predstavnicima vlasti te zemlje.

- Od trenutka kada se naša reprezentacija kvalifikovala za FIFA Svetsko prvenstvo u Kataru 2022, kanadski fudbal se aktivno bavio ovim pitanjima. Sastali smo se sa ambasadom Kanade u Dohi, u Kataru, u aprilu, julu i septembru ove godine, fokusirajući se na kulturnu svest, lokalno obrazovanje i pripremu događaja. Na svakom sastanku, diskusije su uključivale i najnovije informacije o ljudskim pravima i pitanjima inkluzivnosti u Kataru.Poslednjih meseci smo se takođe sastali i imali smo prezentacije od strane Međunarodne organizacije rada i Amnesti internešenela u kojima su obe organizacije podelile najnovije informacije.

Glavna tema za sve su i prava LGBT populacije koja će biti prisutna u Kataru, ali postoji strah i briga da će biti pod posebnim nadzorom domaćih organa, jer su u ovoj azijskoj državi istopolne veze strogo kažnjive, do te mere da se primenjuju najteže sankcije.

- Kanada uživa globalnu reputaciju zaštitnika ljudskih i LGBT prava. Kanadski fudbal će nastaviti da održava tu reputaciju, graditi na onome što smo već započeli, i kao mnoga druga sportska tela na međunarodnom nivou, nastaviće da osigurava da su naši igrači i navijači bezbedni, uključeni, slavljeni i tretirani na pravičan način - poruka je Kanađana.

Reprezentacija Kanade je smeštena u grupu sa Belgijom, Marokom i Hrvatskom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija