• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Gligorić

01.11.2022

20:11

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! GANA - "Crne zvezde" bi da naplate stare dugove iz 2010. godine

Reuters

Fudbal

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! GANA - "Crne zvezde" bi da naplate stare dugove iz 2010. godine

Podeli vest

Manje od mesec dana ostalo je do početka Svetskog prvenstva u Kataru, a Informer će vas do starta Mundijala upoznati sa svim učesnicima šampionata

Fudbalska reprezentacija Gane ostala je u sećanju ljubiteljima fudbala u Srbiji zbog onog čuvenog duela sa Svetskog prvenstva 2010. u Južnoj Africi.

Tada su popularne "crne zvezde" uspele da ostvare najveći uspeh u istoriji, plasman u četvrtfinale Mundijala, gde ih je zaustavio Urugvaj nakon penala. Svi se sećaju "božje ruke" Luisa Suareza i suza čitave selekcije Gane, na čelu sa tragičarom Asamoom Gjanom. Podsetimo, kao selektor ih je predvodio naš Milovan Rajevac (pogledajte okvir).

Foto: Reuters

Prva zvezda Gane, Injaki Vilijams

 

I gle čuda, Ganu je žreb, ili možda sudbina, ponovo poslao na Urugvaj, ovog puta u grupnoj fazi! Sa njima su tu još Portugal i Južna Koreja, i realno gledano, nema baš neke velike šanse Gana da se nađe u drugoj fazi.

Ali, za taj meč sa "urusima", 2. decembra u 3. kolu H grupe, imaće poseban motiv da nakon 12 godina serviraju osvetu, za jedan od najbolnijih poraza afričkog fudbala u istoriji Mundijala.

GANA

 

FIFA lista: 60
Selektor: Oto Ado
Vrednost tima: 206,40 miliona evra
Prosečna starost: 24,7
Najveća zvezda: Injaki Vilijams
Učešča na SP: Četiri puta
Najveći uspeh: Četvrtfinale 2010.

Aduti - Peleovi sinovi 
 

Gana se početkom godine nije proslavila na Afričkom kupu nacija, pošto je ispala u grupnoj fazi. Smenila je Milovana Rajevca i na klupu dovela igračku legendu, Otoa Ada, koji je uradio ono što se od njega tražilo, odveo je "crne zvezde" na Mundijal. I to onda kada se malo ko nadao. Naime, Gani je rival u baražu bila Nigerija, možda po imenima i najjača reprezentacija na kontinentu. Ipak dvomeč je pripao "crnim zvezdama" (2:0 i 0:2), koje su nakon penala izborile četvrti plasman na Mundijal u istoriji. Podsetimo, sva četiri bila su u ovom veku.

 

Foto: Reuters

Osman Bukari, fudbaler Crvene zvezde i selekcije Gane

 

Oterali Rajevca i

otišli na Mundijal

Popularne "crne zvezde" do Mundijala došle su nakon pobede u dvomeču nad favorizovanom. Tamošnja javnost zasluge za to pripisala je treneru Otu Adu, koji je početkom godine na klupi nasledio našeg Milovana Rajevca. Iskusni stručnjak iz Čajetine otkaz je dobio nakon neuspeha na Afričkom kupu nacija u Kamerunu u januaru.
Procenjeno je da čovek koji je Ganjanima doneo najveći uspeh i plasman u pomenuto četvrtfinale protiv Urugvaja nije najbolje rešenje za odlučujuće mečeve sa Nigerijom. Ispostavilo se da su bili u pravu kada su taj zadatak poverili Otu Adu, koji je kao autsajder uspeo da ode u Katar.

Foto:  

 

Ruku na srce, ovog puta Gana nema jaku ekipu kao 2010. godine. Poput mnogih afričkih selekcija, izuzev možda Senegala i Maroka, igra prilično defanzivan fudbal, takoreći "čekalicu". Ali, poseduje itekako veliki napadački potencijal, sa nekoliko zvezda koje bi poželeo svaki veliki klub.


Verovatno najveća je Injaki Vilijams, momak koji ima fascinantnu životnu priču i koji je tek nedavno debitovao za Ganu. Fudbaler Atletik Bilbaa rođen je u Baskiji, otud mu i ime Injaki, ali su mu roditelji iz Akre i izabrao je da igra za "crne zvezde". Mora se priznati, ogromno pojačanje za Svetsko prvenstvo. Debitovao je krajem septembra protiv Brazila u porazu od 3:0 i ako bude sve kako treba, Ado će ozbiljno računati na njega. Biće verovatno prva zvezda ekipe.

Uz njega kvalitetom odskaču braća Aju - kapiten Andre i njegov brat Džordan. Reč je o momcima koji dugo igraju u evropskom fudbalu i sinovima jedne od najvećih legendi u istoriji tamošnjeg fudbala - Abedija Pelea. Njima u ofanzivnom delu tima trebalo bi da pomaže najskuplje pojačanje u istoriji Crvene zvezde Osman Bukari. Bivši napadač Genta, koji je stigao na "Marakanu" za tri miliona evra, furiozno je počeo sezonu, ali je onda stagnirao. Ado ga je u prijateljskim mečevima koristio i na levom i na desnom krilu. Svakako ga vidi kao ozbiljnog aduta.

ZVEZDA TIMA

Injaki Vilijams (28)
Pozicija:
Napadač
Utakmica: 1
Golova: 0
Klub: Bilbao
Vrednost: 25.000.000E

Parti drži sredinu

Tu je i iskusni vezista Arsenala Tomas Parti, zadužen za kvarenje protivničke igre, a mnogo se očekuje i od odličnog ofanzivnog veziste Ajaksa Muhameda Kuduza. Otprilike, pomenuti fudbaleri mogli bi da predstavljaju okosnicu veznog reda i napada u formaciji 4-1-4-1, koju će sasvim izvesno Gana forsirati na Mundijalu. Dakle, Parti je defanzivni vezni, uz dodatak da bi tu mogao da uskoči i Edmund Ado. Reč je o momku iz Šerifa, kojeg Crvena zvezda juri već dve godine.

RASPORED NA SP

1. kolo (24. novembar)
Portugal - Gana
2. kolo (28. novembar)
Južna Koreja - Gana
3. kolo (2. decembar)
Gana - Urugvaj


Centralni i ofanzivni vezni su Kuduz i Andre Aju, dok se po bokovima očekuju Vilijams i Bukari. Glavni organizator igre biće najverovatnije Andre Aju, dok će njegov brat Džordan, po svemu sudeći u špic napada. Moguće je da Džordana u napadu zameni mladi Feliks Afena Gjan, koji je uigravan na prijateljskom meču sa Brazilom. Što se tiče odbrane, trebalo bi da je trio iz Premijer lige standardan. Reč je o Danijelu Amartiju iz Lestera, Muhamedu Salisuu iz Sautemptona i Tariku Lamptiju iz Brajtona.

 

 

Пласман обезедио Sofascore

 

Bonus video

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija