• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Zorić

02.11.2022

17:31

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! PORTUGAL - Poslednja šansa za Kristijana Ronalda da osvoji zlatnu 'boginju'

Reuters

Fudbal

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! PORTUGAL - Poslednja šansa za Kristijana Ronalda da osvoji zlatnu 'boginju'

Podeli vest

Manje od mesec dana ostalo je do početka Svetskog prvenstva u Kataru, a Informer će vas do starta Mundijala upoznati sa svim učesnicima šampionata

Zlatna "boginja" jedini je trofej koji nedostaje Portugalcima! Reprezentacija sa Pirinejskog poluostrva prevođena Kristijanom Ronaldom s velikim ambicijama dočekuje Svetsko prvenstvo u Kataru, na kojem želi da ide od same završnice!

Prvi zadatak biće im da prođu grupu H, u kojoj su smešteni zajedno sa Urugvajom, Ganom i Južnom Korejom. Premijeru će imati 24. novembra protiv Afrikanaca na stadionu "974" u Dohi, a gledajući samo suvi kvalitet ne bi trebali da imaju većih problema da se plasiraju u nokaut fazu.

Dva puta u polufinalu

Međutim, treba imati u vidu da su na prethodnom Mundijalu u Rusiji potpuno podbacili, pošto ih je već u osmini finala eliminisao upravo Urugvaj. Sada su zajedno u grupi, pa će Portugalci imati idealnu priliku da se osvete neugodnim Južnoamerikancima.

Foto: Reuters

Fernando Santoš, selektor Portugala

Ujedno, biće ovo njihovo osmo učešće na SP, a najbolji rezultat ostvarili su na debitantskom nastupu 1966. u Engleskoj. Tada su osvojili treće mesto, pošto su u polufinalu sa 2:1 eliminisani baš od domaćina, koji je potom osvojio titulu. Malo sreće nedostajalo im je i 2006. u Nemačkoj, kada su bili četvrti, a u borbi za finale savladala ih je Francuska sa 1:0. Igrali su još i u 1986. u Meksiku (grupna faza), 2002. u Japanu i Južnoj Koreji (grupna faza), 2010. u Južnoj Africi (osmina finala), 2014. u Brazilu (grupna faza), 2018. u Rusiji (osmina finala).

PORTUGAL

FIFA lista: 9. mesto
Selektor: Fernando Santoš
Vrednost tima: 882.000.000 evra
Prosečna starost: 26,7 godina
Najveća zvezda: Kristijano Ronaldo
Učešća na SP: sedam puta
Najveći uspeh: treće mesto

Popularne "navigatore" vodi iskusni Fernando Santoš (68), koji je u septembru 2014. nasledio tada otpuštenog Paula Benta. Tokom igračke karijere bio je defanzivac, a prethodno je sedeo i na klupi Eštorila, Porta, atinskog AEK-a (dva puta), Panatinaikosa, Sportinga, Benfike, PAOK-a i reprezentacije Grčke.

Stekao je 1977. diplomu inženjera elektrotehnike i telekomunikacija, a pored maternjeg, odlično govori engleski i grčki jezik. Nedavno se našao u žiži javnosti, pošto ga je portugalski Arbitražni sud proglasio krivim za utaju poreza, pa će morati da plati 4,5 miliona dolara u državni budžet.

Santoš je 2016. u Francuskoj doneo Portugalcima i prvu titulu prvaka Evrope u istoriji. Potom je 2019. osvojena i Liga nacija, dok bronzu imaju sa FIFA Kupa konfederacija 2017. Ima učinak od 26 pobeda, 16 remija i sedam poraza, a najviše voli da forsira formacije 4-2-3-1 ili 4-1-4-1.

- Nekoliko timova, uz nas, ima status favorit za osvajanje titule u Kataru. Meni je ostalo da sa reprezentacijom podignem još samo taj jedan trofej. To je moj jedini san sada, a dozvoljeno je sanjati. Najbolje tek dolazi za nas, siguran sam u to - rekao je Santoš.

Dobro je poznato kako je Portugal izborio vizu za Mundijal - kroz baraž. Za to je kriva Srbija, koja ih je savladala u Lisabonu sa 2:1 u poslednjem kolu grupe A. Kvalifikacije su završili na drugom mestu, ispred Republike Irske, Luksemburga i Azerbejdžana, a upisali su pet pobeda, dva remija i jedan poraz, uz gol razliku 17:6. U polufinalu plej-ofa pobedili su Tursku na svom terenu sa 3:1, da bi u finalu kod kuće savladali i Severnu Makedoniju sa 2:0.

Ostali bez Žote i Neta

Najveća zvezda ekipe svakako je napadač Kristijano Ronaldo (37). Debitovao je u avgustu 2003. kod Felipea Skolarija, kada je imao samo 18 godina, šest meseci i 15 dana, a od 2008. je i kapiten. Prvi je strelac u istoriji reprezentacije, ali i najbolji golgeter svih vremena kada je u pitanju učinak u državnim timovima. On je 1. septembra 2021. na čelu "večne liste" prestigao Iranca Ali Deija (109), a ukupno je na 191 meču dao 117 pogodaka i upisao 43 asistencije.

Foto: Reuters

Kristijano Ronaldo, kapiten i najbolji strelac Portugala svih vremena

 

Kristijano je tokom karijere sa četiri kluba (Sporting, Mančester junajted, Real i Juventus) osvojio tačno 30 trofeja, od čega čak pet Liga šampiona. Ima i pet Zlatnih lopti, ali mu je ova sezona jedna od najslabijih ikada.

Letos je hteo da napusti "crvene đavole", ali pošto nije uspeo počeo je kao rezervista kod novog trenera Erika ten Haga. Trenutno je na učinku od samo tri gola i jedne asistencije na 14 mečeva, a u poslednje vreme sve češće skreće pažnju svojim neprimerenim ponašanjem, kao kada je posle duela sa Španijom u Ligi nacija ponovo bacio kapitensku traku.

ZVEZDA TIMA
Kristijano Ronaldo (37)

Pozicija: napadač
Utakmica: 191            Golova: 117
Asistencija: 43       Klub: Mančester junajted
Vrednost: 20.000.000 evra

- Verovatno će Mundijal u Kataru biti poslednji u mojoj karijeri. Veoma sam motivisan, idemo tamo sa visokim ambicijama. U timu imamo vrhunske igrače, ali i mlade talente, zato verujem da možemo da idemo do samog kraja i napravimo nešto veliko - poručio je Ronaldo.

Kada je reč o ostalim prvotimcima, nema sumnje da "navigatori" imaju sjajan igrački kadar. Za mesto među stativama bore se Rui Patrisio iz Rome i Diogo Košta iz Porta, dok su Santošu u poslednjoj liniji na raspolaganju Ruben Dijaz i Žoao Kanselo (Mančester siti), Danilo, Nuno Mendeš (PSŽ), Tijago Đalo (Lil), Dijego Dalot (M. junajted), Mario Rui (Napoli)...

Srce veznog reda i glavni kreatori igre su asovi mančesterskih rivala - Bruno Fernandeš iz Junajteda i Bernando Silva iz Sitija. Njima leđa čuvaju Renato Sančez, Vitinja (PSŽ), Ruben Neveš, Mutinjo, Gonzalo Guedeš (Vulverhemtpon), Vilijam Karvaljo (Betis), Palinja (Fulam)...
 

RASPORED NA SP

1. kolo (24. novembar) Portugal - Gana
2. kolo (28. novembar) Portugal - Urugvaj
3. kolo (2. decembar) J. Koreja - Portugal

Pored Ronalda, za golove će biti zaduženi i Rafael Leao iz Milana, Žoao Feliks iz Atletiko Madrida i Andre Silva iz Lajpciga, dok veliki hendikep za Portugalce predstavlja povreda Dioga Žote. Zvezda Liverpula ima težu povredu mišića lista i neće moći da pomogne saigračima na Mundijalu, kao ni krilo Pedro Neto iz Vulverhemptona, koji je operisao skočni zglob.

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija