• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Gligorić

20.11.2022

20:20 >> 19:36

UPOZNAJTE SUDIJE SA SVETSKOG PRVENSTVA U KATARU! Šest dama deliće pravdu na Mundijalu, ovog puta bez Srba

printscreen

Fudbal

UPOZNAJTE SUDIJE SA SVETSKOG PRVENSTVA U KATARU! Šest dama deliće pravdu na Mundijalu, ovog puta bez Srba

Podeli vest

Za Svetsko prvenstvo u Kataru FIFA je delegirala 36 glavnih arbitara, među kojima je, po prvi put u istoriji, i šest dama - glavne sudije Stefani Frapar iz Francuske, Jošimi Jamašita iz Japana, Salima Mukansanga iz Ruande, kao i pomoćnici Neuza Bek iz Brazila, Karen Dijaz Medina iz Meksika i Ketrin Nezbit iz SAD

Svetsko prvenstvo u Kataru specifično je po tome što će po prvi put u istoriji na listi sudija biti i šest žena. U pitanju su tri glavne sutkinje - Stefani Frapar iz Francuske, Jošimi Jamašita iz Japana i Salima kukansanga iz Ruande, uz pomoćne arbitre Neuzu Bek iz Brazila, Karen Dijaz Mediju iz Meksika i Amerikanku Ketrin Nezbit.
Na Mundijalu će suditi 36 glavnih arbitara, 69 pomoćnih i 24 sudije zadužene za VAR. Na listama nema nijednog srpskog arbitra, iako se donekle očekivalo da na putu za Katar bude naš trenutno najbolji sudija Srđan Jovanović. Ipak, to se nije dogodilo.

 

SUDIJE PO KONTINENTIMA


AZIJA 6 GLAVNIH, 10 POMOĆNIH, 4 VAR
AFRIKA 6 GLAVNIH, 10 POMOĆNIH, 2 VAR
SEVERNA I CENTRALNA AMERIKA 5 GLAVNIH, 12 POMOĆNIH, 3 VAR
JUŽNA AMERIKA 7 GLAVNIH, 15 POMOĆNIH, 4 VAR
OKEANIJA 1 GLAVNI, 2 POMOĆNA
EVROPA 11 GLAVNIH, 20 POMOĆNIH, 11 VAR


Najveća sudijska imena su Englezi Majkl Oliver i Entoni Tejlor, koje gledamo na mečevima Premijer lige i Lige šampiona. Sa evropskog kontinenta od poznatijih tu su Antonio Mateu Lahoz, Dani Makeli, Šimon Marčinjak i Klemon Turpan, ali i Slavko Vinčić i Ištvan Kovač.

 

JOŠIMI JAMAŠITA (36, JAPAN)

 

Foto: Reuter

Japanska sutkinja Jošimi Jamašita

Jošimi Jamašita, japanska sutkinja, u aprilu ove godine postala je prvi ženski arbitar u azijskoj Ligi šampiona. Na svom debiju dodelila je tri žuta kartona. Pre dolaska u Katar poručila je da će u budućnosti sasvim normalno biti da dame dele pravdu na fudbalskim mečevima.
- Volela bih da se normalnim smatra da žene sude muške utakmice. To što se dešava u Kataru mora da se nastavi. Osećam određeni pritisak da dobijem poverenje navijača - pričala je Jamašita.

 

SALIMA MUKANSANGA (34, RUANDA)

 

Foto: Reuter

Sulima Mukansanga iz Ruande

Ova dama iz Ruande je prva žena iz te države koja je sudila na Svetskom prvenstvu za žene. Osim toga, prva je žena koja je ikada sudila na Afričkom kupu nacija i sada će biti jedna od prvih žena na Svetskom prvenstvu za muškarce.
- Čast je i privilegija biti na Svetskom prvenstvu, naročito zbog toga što žene ranije nisu sudile. Mislim da će ovo otvoriti vrata ženama da sude sve više na velikim takmičenjima - pričala je Salima.

 

STEFANI FRAPAR (38, FRANCUSKA)

 

Foto: Reuter

Stefani Frapar iz Francuske

Stefani Frapar je poznata francuska sutkinja, koja je od 2019. godine redovna u tamošnjoj Ligi 1. Pre tri godine sudila je UEFA Superkup između Liverpula i Čelsija, a ove godine i finale Kupa Francuske između Nice i Nanta.
Pre dve godine postala je prvi ženski arbitar na utakmici Lige šampiona (Juventus - Dinamo Kijev). Krajem maja dobila je obaveštenje od FIFA da će biti deo sudijskog tima na Svetskom prvenstvu u Kataru.

 

ZAMBIJCA UPOZNAO ČITAV SVET

 

Foto: Reuter

Đani Sikazve, arbitar iz Zambije

Od ostalih arbitara, mnogi imaju vrlo interesantne biografije, ali i priče po kojima su ostali poznati van terena. Tako je, recimo, sudija Đani Sikazve iz Zambije, postao poznat širom sveta nakon što je ove godine na Afričkom kupu nacija na meču između Malija i Tunisa kraj svirao dvaput - prvo u 84. pa onda u 89. minutu. Kasnije je utvrđeno da je doživeo toplotni udar, zbog čega je završio na infuziji u bolnici.

 

VINČIĆ HAPŠEN SA SRPSKOM STARLETOM

 

Foto: Reuter

Slavko Vinčić

Slavko Vinčić, slovenački arbitar, poznat je po tome što je diplomirani inženjer telekomunikacija, kojeg je ujak ohrabrio da se oproba u suđenju, ali i po jednom skandalu koji se dogodio pre dve i po godine.
Vinčić je 2020. godine dospeo na naslovne strane nakon što je priveden u sklopu policijske istrage povodom trgovine droge i prostitucije. Uhapšen je u Republici Srpskoj, ali je ubrzo utvrđeno da nije napravio nikakav prekršaj. Tada je u jednoj raciji zajedno sa njim privedena i srpska starleta Tijana Maksimović, poznata kao Ajfon.

 

GLAVNE SUDIJE


Al Jasim Abdulrahman Katar
Ivan Barton Salvador
Krist Bit Australija
Metju Konger Novi Zeland
Ismail Elfat SAD
Mario Eskobar Gvatemala
Alireza Fagani Iran
Stefani Frapar Francuska
Bakari Gasama Gambija
Mustafa Gorbal Alžir
Viktor Gomeš Južna Afrika
Ištvan Kovač Rumunija
Ma Ning Kina
Dani Makeli Holandija
Šimon Marčinjak Poljska
Said Martinez Honduras
Antonio Mateu Lahoz Španija
Andres Matijas Matonte Kabrera Urugvaj
Mohamed Abdula UAE
Salima Mukansanga Ruanda
Maget N'Diaje Senegal
Majkl Oliver Engleska
Danijele Orsato Italija
Kevin Ortega Peru
Cezar Ramos Meksiko
Fernando Rapalini Argentina
Vilton Sampajo Brazil
Daniel Zibert Nemačka
Đani Sikazve Zambija
Entoni Tejlor Engleska
Fakundo Teljo Argentina
Klemon Turpan Francuska
Hesus Valencuela Venecuela
Slavko Vinčić Slovenija
Jošimi Jamašita Japan
 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija