• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. G.

26.11.2022

07:00

ISKUSNI STRUČNJAK NIJE IZNENAĐEN USPEHOM AZIJSKE EKIPE!  Đurovski: Japan će biti šampion sveta do 2050.

printscreen

Fudbal

ISKUSNI STRUČNJAK NIJE IZNENAĐEN USPEHOM AZIJSKE EKIPE! Đurovski: Japan će biti šampion sveta do 2050.

Podeli vest

Japanci imaju plan da do 2050. godine osvoje Svetsko prvenstvo, zato njihova pobeda nad Nemačkom nije baš toliko čudo, otkriva čuveni stručnjak Boško Đurovski (60)

Čovek koji je čak sedam godina radio kao trener u Japanu ubeđen je da će ta zemlja u budućnosti imati ozbiljnu ulogu na najvažnijem fudbalskom takmičenju.

Popularni "samuraji" oduševili su planetu pre dva dana, pošto su pobedili bivšeg prvaka sveta Nemačku sa 2:1. Do trijumfa su došli nakon neverovatnog preokreta, a blistao je nekadašnji fudbaler Partizana Takuma Asano. Sadašnji napadač Bohuma postigao je pobedonosni gol i doneo svojoj državi najveću pobedu u istoriji.

Pomerili granicu

Prema rečima Boška Đurovskog, koji je radio u japanskim klubovima Nagoji i Kjotu, bilo je pitanje trenutka kada će ova selekcija savladati neku od ekipa iz samog svetskog vrha.

Nema preko veze

Za reprezentaciju Japana ne igraju menadžerski igrači, već oni koje selektor izabere
Boško Đurovski

- Pobeda Japana nad Nemačkom jeste iznenađenje, ali nije nikakva senzacija. To kažem jer znam njihov mentalitet. Kada smo Piksi (Dragan Stojković, prim. aut.) i ja otišli tamo 2008. godine, japanski Savez je postavio cilj da do 2025. godine budu polufinalisti Mundijala. Ubrzo su shvatili da je to prerano, pa su pomerili granicu - da do 2050. godine budu prvaci sveta. I verujte, tome je sve podređeno, od infrastrukture, preko mlađih kategorija, pa do A selekcije. Ne sumnjam da će taj plan i da ispune - otkriva nekadašnji as i trener Crvene zvezde.

Foto: printscreen

Čitav svet klanja se i selektoru Japana Hadžimeu Morijasuu. On je u drugom poluvremenu na teren poslao Takumija Minamina i Takumu Asana, što je preokrenulo tok meča. Đurovski otkriva da je pomenuti stručnjak bio pod velikim pritiskom pre početka Mundijala.

Asano: Čekao sam ovo godinama

Heroj Japana, nekadašnji fudbaler Partizana Takuma Asano kaže da se za mečeve Svetskog prvenstva dugo pripremao i da je gol protiv Nemačke najvažniji trenutak u njegovoj karijeri.
- Četiri i po godine sam se pripremao za ovu utakmicu, ovaj trenutak. Frustracije, lepe stvari, iritantne stvari - sve je povezano sa ovim momentom. Hvala svima na podršci. Možda nisam zahvalan onima koji me kritikuju, ali i to je povezano sa tim danom kada smo pobedili Nemačku. Nastaviću da dajem sve od sebe - poručuje Asano.

- Kod njih ne igraju igrači preko veze i menadžera. Selektor bira na osnovu kvaliteta i karakteristika koje su mu potrebne da stvori najbolji tim. Nedavno sam pričao sa prijateljima iz Japana i kažu mi da je bilo kritika na račun selektora jer je spisak igrača mnoge iznenadio. Ali Morijasu se drži svojih principa. Bira fudbalere adekvatne za taj stil igre koji mu je potreban i ispostavilo se da je bio u pravu. Neće im biti lako u naredna dva meča u grupi, ali verujem da mogu da prođu u osminu finala - kaže Đurovski.

Dobri i Arapi

Nisu samo Japanci zadivili fudbalsku planetu već su to uradile i arapske zemlje, pre svih Saudijska Arabija. Saudijci su savladali veliku Argentinu sa 2:1, a osim njih, dobre partije pružili su Tunis i

Maroko protiv favorizovanih Danaca i Hrvata (0:0 u oba meča). Đurovski komentariše da ni to nije baš toliko čudo kao što se predstavlja.

- Bio sam trener u Alžiru, a sve što kažem za njih može da važi za Tunis i Maroko. Oni imaju veliku bazu kvalitetnih fudbalera, koji igraju po Francuskoj, Belgiji, Španiji, Nemačkoj... Pa i Engleskoj. Rezultati Arabije, Tunisa i Maroka znak su da se fudbal budi u svim sredinama. U Africi i Aziji nikad nije bio problem talenat, već infrastruktura. Svi su počeli da ulažu i rezultati se već vide - zaključuje Đurovski.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija