• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.11.2022

16:10 >> 19:05

BRAZILCI ODIGRALI ZA SEBE, ALI I ZA ORLOVE! Srbija slavi KAZEMIRA! Protiv ŠVAJCARACA  za OSMINU FINALA! (VIDEO)

Tanjug/AP

Fudbal

BRAZILCI ODIGRALI ZA SEBE, ALI I ZA ORLOVE! Srbija slavi KAZEMIRA! Protiv ŠVAJCARACA za OSMINU FINALA! (VIDEO)

Podeli vest

Fudbaleri Brazila savladali su Švajcarsku sa 1:0 (0:0) u drugom kolu Svetskog prvenstva

Raduje se Brazil, ali se još više raduje Srbija! Izabranici selektora Titea savladali su Švajcarsku minimalnim rezultatom 1:0 (0:0) posle velike borbe i tako izborili plasman u nokaut fazu Svetskog prvenstva. Pored toga, Brazilci su reprezentaciji Srbije sačuvali šanse da u poslednjem kolu u direktnom duelu protiv Švajcarske odlučuju o svojoj sudbini. 

 

 

Igrali su Švajcarci ispred svog gola u tri bloka, grčevito su se branili od prvog minuta, a Brazil nije uspevao da pronađe put do Jana Zomera. Poklekla je odbrana Sajdžija u 63. minutu kada je sevnula kontra koju je u gol pretvorio Vinisijus Žunior, ali je njegov gol poništen zbog ofsajda u kom se našao Rišarlison iako napadač Karioka nije mnogo uticao na rasplet akcije. 

Delovalo je da će Švajcarci po drugi put na Mundijalu odoleti Brazili (u Rusiji je bilo 1:1), ali je Kazemiro pokvario planove četi Murata Jakina. Vezista Mančester junajteda opalio je po lopti nakon sjajne akcije Karioka, poslao je u malu mrežu i postigao svoj šesti gol u dresu reprezentacije. 

Foto: Tanjug

Gol vredan osmine finala Svetskog prvenstva, gol vredan druge pobede na Mundijalu, ali i gol zbog kog će prikupiti simpatije svih navijača u Srbiji postigao je Kazemiro u 83. minutu, na asistenciju Rodriga. Precizno, po sredini gola, neodbranjivo za Zomera, koji je do tada spasavao Švajcarce i ubedljivijeg poraza.

Orlovi će u petak od 20 časova igrati protiv Švajcarske, a pobedik tog duela biće učesnik osmine finala najveće fudbalske smotre. 

Brazil je u finišu meča imao dve kolosalne prilike da potvrdi pobedu. Prvo je Vinisijus Žunior bio sebičan i nije proigrao Rodriga, a nekoliko trenutaka kasnije Rodrigo je očajno šutirao iz dobre situacije i pogodio Manuela Akandžija te je Švajcarcima ostala nada da u finišu meča mogu do boda. Ipak, kao i tokom čitave utakmice četa Murata Jakina očajno je delovala u poslednjoj trećini. 

Brazil je bio inferiorniji, dok se Švajcarci nisu opustili i počeli da igraju ravnopravno sa favorizovanim rivalom. Velika borba vodila se na sredini terena, pa u prvih četvrt časa golmani Alison i Zomer mogli su da „odspavaju“.

Tek u 20. minutu viđena je opasnost, a prvi su zapretili Titeovi izabranici. Posle centaršuta Pakete, sa uklizavanjem je zakasnio Rišarlison, ispred koga je u poslednjem trenutku intervenisao Elvedi i otklonio opasnost.

Na prvi šut u okvir gola čekalo se do 27. minuta, kada je, ujedno, Brazil promašio najbolju šansu. Loptu je u šesnaesterac maestralno ubacio Rafinja, ona je došla do Vinicijusa, koji je u padu uspeo da šutira, ali mu je Zomer skinuo „zicer“ i odbranio već viđen pogodak.

Nedugo zatim, pažnju je zavredeo i siloviti udarac Rafinje sa distance, u dobro postavljenog golmana Švajcarske, pa je ulopta završila u njegovom naručju.

Do kraja poluvremena nije bilo većih uzbuđenja, pa su na poluvremenu mreže mirovale – 0:0.

BRAZIL - ŠVAJCARSKA 1:0 (0:0)

Strelac: Kazemiro 83
Stadion: 974. Sudija: Ivan Arsides Barton Sisneros (Salvador). Žuti karton: Fred - Rider.

BRAZIL (4-2-3-1): Alison - Militao, Markinjos, Tijago Silva, Aleks Sandro - Fred (58. Gimaraes), Kazemiro - Rafinja (73. Antoni), Paketa (46. Rodrigo), Vinisijus - Rišarlison (73. Žezus).

ŠVAJCARSKA (4-3-3): Zomer - Vidmer, Akandži, Elvedi, Rodrigez - Sou (75. Ebišer), Džaka, Frojler - Rider (58. Stefen), Embolo (75. Seferović), Vargas (58. Štefen).

Odmah na startu drugog dela, Rišarlison je imao priliku da se proslavi, ali je kao i sredinom prvog poluvremena zakasnio da odreaguje na ubačaj Vinicijusa, pa je još jedna šansa propala.

Uspeo je Brazil u 64. minutu da zatrese mrežu Zomera. Učinio je to Vinicijus, pošto je plasirao loptu pored golmana Švajcaraca, ali je Rišarlison zakasnio u ofsajdu koji je dosuđen na centru i pogodak Brazila je poništen.

I onda, trenutak odluke. Gol Kazemira koji je obradovao celu Srbiju, Orlove, Piksija i pružio im šansu da u petak pobedom nad Sajdžijama ipak stignu do toliko željene osmine finala. Sve je u njihovim rukama (nogama), sada sami odlučuju o svojoj sudbini.

UŽIVO

93. minut - Mogao je Rodrigo da stavi tačku na ovaj meč, ali je napadač Real Madrida očajno šutirao i pogodio samo Manuela Akandžija, ostaje 1:0!

90. minut - Igraće se još šest minuta!

83. minut - GOOOOOOOOOOOL - 1:0! Brazil vodi pogotkom Kazemira! Sjajna akcija Karioka, a vezista Mančester junajteda postiže svoj šesti gol u dresu Brazila!

 

 

81. minut - Centaršut Antonija završen je nepreciznim udarcem Bruna Gimaraesa. Vremena je sve manje da vidimo jedan gol u mreži Švajcaraca.

80. minut - Antoni je dobro asistirao Kazemiru, koji je izblokiran i Brazil će dobiti korner.

78. minut - Prekršajem je Rikardo Rodrigez zaustavio Antonija, ali prošao je bez kartona.

75. minut - Menjaju i Švajcarci: Ebišer je zamenio Soua, dok će Seferović igrati umesto Emboloa.

73. minut - Teška artiljerija Titea, ulaze Rišarlison i Antoni u igru, napuštaju je Rišarlison i Rafinja.

71. minut - Rišarlison je bio u šesnaestercu Švajcaraca, ali je izblokiran, odbranili su se igrači u crvenim dresovima.

Foto: Tanjug

 
 

68. minut - Fauliran je Vinicijus u prodoru od strane Štefena, slobodan udarac za Brazil. Rafinja je centrirao, a intervenisao Akanđi.

65. minut - Ništa ipak od gola!!! Dosuđen je ofsajd na centru!!!!! Šteta, šteta, šteta!!!! Idemo dalje, još uvek je 0:0!!!

60. minut - Ne posustaje ni Švajcarska, brzo su preneli loptu na polovinu "karioka" i drže je u posedu.

58. minut - Promene u obe selekcije. Kod Brazila, Bruno Gimaraes umesto Freda. U Švajcarskoj Vargasa menja Fernandez, dok je Rider završio meč, a u nastavku će igrati Stefen.

56. minut - Petljaju Brazilci, Alison je bio u problemu, ali se izvukao. Na drugoj strani najopasniji napad Selesaa u drugom poluvremenu, Vinicijus je centrirao, a Rišarlison zamalo zakasnio da loptu sprovede u mrežu!

Foto: Tanjug

 

55. minut - Ništa se značajnije nije desilo ni posle kornera, Brazil je brzo preneo težište igre na polovinu Švajcarske.

53. minut - Opasnost pred Alisonom, ali se brane brazilski fudbaleri. Kombinovali su Embolo i Vargas, dobiće Švajcarci korner.

52. minut - Razmahao se Salvadorac, sada se i Fred našao u beležnici, prvi upisan kod Brazilaca.

Foto: Tanjug

 

50. minut - Prvi žuti karton za Švajcarce, Rider je brutalno faulirao Rodriga.

47. minut - Treći put na utakmici Vinicijus je uhvaćen u ofsajdu.

46. minut - Menja Tite već na startu drugog dela. Nezapaženog Lukasa Paketu zamenio je fudbaler Reala Rodrigo.

Počelo je drugo poluvreme!

DRUGO POLUVREME

U finišu prvog dela nestalo je struje na stadionu 947, ali se bukvalno za minut sve vratilo u normalu i poluvreme je privedeno kraju.

45+1. minut - Posle kornera za Švajcarsku, Silva je intervenisao i ostalo je 0:0 na poluvremenu.

Igraće se još 60 sekundi u prvom poluvremenu.

45. minut - Posle novog kornera, Zomer je pogodio Emboloa, ali su se izvukli Švajcarci i odbranili.

Foto: Tanjug

 

43. minut - Rafinja je centrirao ispred Rikarda Rodrigeza, a Elvedi izbio u treći korner za Selesao. Posle trećeg ide i četvrti.

41. minut - Kradu Brazilci loptu, ali Alandži klizećim startom zaustavlja Rišarlisona.

38. minut - Sada prete i Švajcarci, Rikardo Rodrigez je ubacio loptu u šesnaesterac, a Alison intervenisao ispred Vargasa.

37. minut - Šut Militaa izblokiran, korner za Brazilce, posle kojeg je centarirao Rafinja, a Zomer lagano uhvatio loptu.

Foto: Tanjug/AP

 

33. minut - Napadala je Švajcarska preko Vargasa, sačekao ga je Militao i dobio duel sa napadačem Sajdžija.

30. minut - Bombaaa Rafinje sa 20 metara po sredini gola, završila je u naručju Zomera. Strahovit šut fudbalera Olimpijakosa.

27. minut - ZICER ZA BRAZILCE! Posle centaršuta Vinicijus je zahvatio loptu i u padu šutirao, ali je Zomer odbranio već viđen gol!

 

 

26. minut - Frojler je bio u prodoru, ušao u šesnaesterac Brazila, a onda ga je Aleks Sandro rutinski zaustavio.

25. minut - Centaršut Vargasa lako "čiste" defanzivci Brazila.

Foto: Tanjug/AP

 

24. minut - Još se čeka prvi udarac u okvir gola na obe strane, Alison i Somer za sada besposleni.

21. minut - Pojačavaju Brazilci pritisak na odbranu Švajcarske, međutim, greše u dodavanju. Završnica im za sada nije jača strana.

20. minut - Išli su Švajcarci preko Vargasa, ispred koga je Alison pokupio loptu. 

Foto: Tanjug/AP

 

19. minut - Opasan napad Brazila, Paketa je oštro centrirao, a Elvedi u poslednjem trenutku izbacio loptu, koju je mogao da zahvat Rišarlison.

18. minut - Ponovo Vidmer neoprezno startuje na Vinicijusu, ali i dalje se Salvadorac ne hvata za džep.

14. minut - Kazemiro je faulirao Emboloa, a Granit Džaka iz "slobodnjaka" uposlio Vargasa, aiko su mnogi očekivali direktan šut, koji je pogrešio u pokušaju da centrira. 

Foto: Tanjug/AP

 

13. minut - Sada opet napadaju Brazilci, Kazemiro je sjajno uposlio Rišarlisona, ali mu je lopta pobegla i pripašće Švajcarcima.

12. minut - Odlično je prošao Rišarlison i centrirao po zemlji, da bi Vidmar u poslednjem trenutku intervenisao i izbacio loptu, otklonivši opasnost.

Foto: Tanjug

 

9. minut - Oštar start Elvedija nad Rišarlisonom, prošao je bez žutog kartona.

8. minut - Prete Brazilci preko Vinicijusa. Maestralan potez asa Reala uz aut liniji, "štiklom" je napravio sebi prostor za istrčavanje i stuštio se ka golu Somera, ipak Sisneros je dosudio da je lopta izašla van igrališta.

6. minut - Korner za Švajcarsku izveo je Vargas,, međutim, loše i gol-aut, loptu će ubaciti Alison.

Foto: Tanjug

 

4. minut - Kazemiro je faulirao Soua, lopta je za Švajcarsku koja je krenula u napad, ali je Alison istrčavanjem intervenisao. U narednoj akciji golman Liverpula je pogrešio, ali su se Brazilci brzo ispravili. Sajdžije opasnije na početku.

3. minut - Rafinja je centrirao, lopta je preletela sve i otišla na drugu stranu, posed za Švajcarsku.

Faulom je zaustavljen Vinicijus Žunior, slobodan udarac za Brazil iskosa. Lopta će ići u šesnaesterac, Rišarlison je pored lopte.

Foto: Tanjug

 

2. minut - Brazil od starta napada, Vidmer interveniše u aut, međutim, greše i Titeovi učenici. Novi aut, ali za Švajcarce.

1. minut - Utakmica je počela! Krećemo!

TOK MEČA

16.59 - Uskoro počinje meč.

16.55 - Akteri su na terenu, prvo se intonira brazilska himna, potom ide švajcarska.

16.51 - Madridski Real u ovom duelu ima tri predstavnika, po čemu se pohvalio na društvenim mrežama. Starteri su Eder Militao i Vinicijus Žunior, dok Rodrigo utakmicu počinje sa klupe za rezervnme igrače.

 

 

16.49 - Akteri izlaze na teren, meč uskoro počinje.

Foto: Tanjug

 

16.48 - Brazil je na Mundijalima više od jednom igrao protiv 27 reprezentacija, ali samo tri nije uspeo da savlada. Švajcarska je jedna od njih.

Foto: Tanjug

 

Sajdžije su dva puta remizirale sa Selesaom, Mađarska ih je oba puta savladala, dok Portugalci imaju pobedu i remi.

16.43 - U odsustvu Đerdana Šaćirija, koji utakmicu počinje sa klupe, prva zvezda tima Granit Džaka upisaće danas 109. meč u dresu Sajdžija, po čemu će preteći Stefana Lihtštajnera i učvrstiti se na četvrtoj poziciji večne liste.

Foto: Tanjug

 

Ispred veziste Arsenala su samo već pomenuti Šaćiri (110), Alan Gajger sa dve utakmice više i Hainc Herman, koji je upisao 118 nastupa za državni tim.

16.41 - Tandem povređenih asova Brazilaca imao je različite odluke. Danilo je došao na stadion da podrži saigrače protiv Švajcaraca, dok je prva zvezda tima Nejmar rešio da ostane u hotelu i odatle posmatra meč drugog kola grupe G na Mundijalu u Kataru.

Foto: Tanjug

 

16.30 - Napad ubojit, odbrana od granita! Defanzivci Brazila su u poslednjih 11 utakmica potpisali samo tri kapitulacije! Retki su primeri da su primili više od jednog gola, to se dešavalo u trijumfu nad Peruancima (4:2), dok su na Mundijalu u Rusiji senzacionalno poraženi od Belgijanaca (1:2) u četvrtfinalu.

Pre toga im je samo još Kolumbija dala dva gola (2:2), bilo je to 2019. godine.

Foto: Tanjug

 

16.26 - I Švajcarci su u mini seriji, pobedili su u zvaničnim mečevima Portugaliju, Španiju i Češku u Ligi nacija, ali su u generalnoj proveri za Mundijal izgubili od Gane u prijateljskom meču.

16.21 - Brazilci su u strahovitoj seriji od osam uzastopnih pobeda. Poslednji poraz doživeli su u finalu Kopa Amerika od Argentine, kada su izgubili 0:1, golom Anhela di Marije. Posle tog meča, nanizali su 13 uspeha i tri puta igrali nerešeno.

Foto: Tanjug

 

16.17 - Švajcarci su poslednji put odoleli Brazilcima, na prethodnom Mundijalu u Rusiji, jer je bilo 1:1. Kutinjo je doveo Selesao u vođstvo na isteku 20. minuta, da bi u nastavku meča izjednačioŠtefan Cuber. Verujemo da Titeov tim takav luksuz sebi danas neće dozvoliti.

16.15 - Kod Švajcaraca, za razliku od premijere sa Kamerunom, nema Đerdana Šaćirija.

Foto: Tanjug

 

16.13 - Izašli su sastavi za današnji meč, Brazilci bez povređenih Nejmara i Danila napadaju Sajdžije. Zameniće ih Eder Militao na desnom boku i Lukas Paketa umesto asa PSŽ-a, novi igrači u timu su Fred i Kazemiro, koji čine tandem defanzivnih vezista.

Dobar dan i dobrodošli na blog "Informera" posvećen meču Brazila i Švajcarske.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Murto

pre 1 godinu

Kako sa Brazilom, Kamerunom tako će da završi priča i sa Kosovo. SRPSKA POSLA HO HO HO sta bi rekao Deda Mraz i vidovita Mirna

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija