• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.K.

01.12.2022

09:03

SRPSKI INAT JE MAČ SA DVE OŠTRICE! Da li su Orlovi uplašeni, razočarani, osećaju li pritisak pred meč sa Švajcarskom? Razgovarali smo sa stručnjakom za mentalne pripreme sportista

printscreen

Fudbal

SRPSKI INAT JE MAČ SA DVE OŠTRICE! Da li su Orlovi uplašeni, razočarani, osećaju li pritisak pred meč sa Švajcarskom? Razgovarali smo sa stručnjakom za mentalne pripreme sportista

Podeli vest

Srpski fudbaleri igraju najbolje kada je najvažnije, tako je bilo protiv Portugala, pa protiv Norveške, a nadamo se da će srpski inat proraditi i u petak (20.00, RTS, Arena) u meču sa Švajcarskom. Mada, Ana Privrat, diplomirani psiholog i specijalista za mentalne pripreme sportista kaže da je to mač sa dve oštice

Imali su Orlovi pakleno težak zadatak u Lisabonu. Drugog izbora osim trijumfa nije bilo. I Srbija je dobila utakmicu. Nije bilo lako ni u Oslu sa Norveškom, ali je Srbija dobila i taj meč.

Čekamo da proradi čuveni srpski inat i u petak u meč sa Švajcarcima (20.00, RTS, Arena). Ako izabranici Dragana Stojkovića Piksija u petak na stadionu "974" savladaju Švajcarsku gotovo sigurno će obezbediti plasman u osminu finala Mundijala.

Srpski inat

- Čuveni srpski inat! Kada kažu moraš, a ne možeš ili ne moraš, ima još šanse... To je mač sa dve oštrice, kada proradi.... U životu koliko dobrih stvari može da se napravi iz besa, može i grešaka. To kod nas ako proradi, ako ode u stranu na koju treba... Videćemo kako i na koju kartu će igrati naši fudbaleri. Da li na inat? Ja bih volela hladne glave, kao da se ništa nije dogodilo, da imaju sistem i da svi budu kao jedan - rekla je za Informer.rs Ana Privrat, diplomirani psiholog i specijalista za mentalne pripreme sportista.

Posle poraza od Brazila (2:0) u prvom meču u Kataru, potom remija sa Kamerunom (3:3), nakon što su vodili 3:1, naši fudbaleri su bili vidno utučeni.

- Svi od njih očekuju mnogo. Svakako da su razoračani posle Brazila, a posebno nakon utakmice sa Kamerunom kada su vodili 3:1. Sami su priznali da je ta utakmica težak udarac. Nisam u komunikaciji sa igračima da znam kakva je trenutna situacija, ali verujem da su profesionalci, da je njihov poziv da rade pod pritiskom. Naučeni su tako, oni svake nedelje igraju velike utakmice za svoje timove.

Foto: Predrag Milosavljević

 

Orlovi pod pritiskom

Pritisak i velika očekivanja način su života srpskih reprezentativaca.

- Postoje načini na koji mogu da se izdignu iznad svega toga, da se fokusiraju na dobre strane, na ono što može reprezentacija kada igra najbolje, da imamo mnogo kvaliteta, da smo tim koji može da parira Švajcarcima. Protiv Kameruna neke stvari jednostavno nisu funkcionisale, svi su rekli da je to bio pad koncentracije. Ako se reši atmosfera i energija u timu, verujem da mi možemo sa našom najboljom igrom da pobedimo u petak.

Meč sa Švajcarcima je odlučujući, nema popravnog, pobeda je prioritet, ali Ana veruje da neće biti straha među fudbalerima kada istrče na teren.

- Ne bih rekla da je to strah. Neće biti uplašeni, to je doza pritiska. Najgori deo je baš taj pred utakmicu. Sa dosta vrhunskih sportista sam razgovorala, sama sam bila u sportu, i kada utakmica krene, sve je gotovo. Ne vidi se ni publika, jednostavno igra teče... To je poseban doživljaj i stanje. Da su pod pritiskom jesu, očekujemo mnogo kao nacija, ali verujem da svaka nacija to radi. 

Foto: Predrag Milosavljević

 

Možda su i navijači malo preterali, ispatili su fudbalere u Katar sa velikim očekivanjima, možda i prevelikim.

- Mi smo sportska nacija, volimo da pobeđujemo. Mislim da treba da budemo malo realni sa kvalitetom, očekivanjima, da budemo srećni što su otišli na Svetsko prvenstvo. To je velika stvar. Treba da budemo ponosni što su na Mundijalu, da uživamo, da ne budemo toliko oštri sa kritikama, od svake greške da pravimo halabuku. U sportu nije samo psihološki deo, bitna je taktika, neke tehničke stvari, mnogo toga treba da se ukomponuje - poručila je za naš portal Ana Privrat.

 

Standings provided by Sofascore

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija