• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: express.hr

19.11.2015

12:08

POVEĆAJTE SIGURNOST na internetu za samo 15 minuta

Hi-Tech

POVEĆAJTE SIGURNOST na internetu za samo 15 minuta

Podeli vest

Na primer u SAD-u, gde se stalno ističe da sve online aktivnosti prate vlasti, 54 odsto ljudi smatra da je teško pronaći načine kako zaštiti privatnost

A to je jednostavnije nego što mislite. Evo nekoliko načina na koje možete osigurati svoju privatnost i smireno nastaviti sa surfovanjem... 

Google zamenite s DuckDuckGo 

Kad koristite pretraživače poput Googlea, on čuva sve vaše pretrage i može dalje proslediti te informacije. Ako neki pretraživač ne čuva vaše pretrage, ne može ni distribuirati vaše informacije, a DuckDuckGo je jedan od takvih malih čudotvoraca. 

BOLEST NOVOG DOBA Patite li od “sajber mučnine”?

DuckDuckGo možete koristiti umesto Googlea ili možete downloadovati ekstenziju ako obično pretražujete koristeći adresnu traku. 

Downloadujte Tor pretraživač 

Pretraživači poput Chromea, Safarija i Firefoxa prate vaše kolačiće (cookies), IP adresu i još puno toga. Kako biste bili u potpunosti sigurni da niko ne nadgleda svaki vaš korak, trebalo bi da počnete da koristite potpuno nove, sigurne pretraživače poput Tora. 

Koristeći niz sigurnih servera, Tor vam omogućuje da bezbrižno sufujete i komunicirate u potpunoj privatnosti, bez straha da vas neko gleda ili cenzuriše. 

Koristite moderatora lozinki 

Svi znamo da bismo trebali za svaki različiti nalog online koristiti različitu lozinku, koju bi uz to trebalo da menjamo što češće. Međutim, iskreno, koliko nas to zapravo i čini? Većina ima jednu do dve lozinke koje vrtimo u krug. 

Iako je loša zamisao zapisati sve lozinke na jedan papirić, jer bi neko mogao da vam ga ukrade, možda mislite da ne postoji drugo rešenje. U tom slučaju, verovatno niste čuli da možete koristiti neku od brojnih aplikacija za upravljanje lozinkama, koje će zadržati sve vaše lozinke na jednom mestu, kako ne biste morali da ih pamtite. 

Postoji bezbroj aplikacija, a jedna od njih je PasswordBox, koja je besplatna. Možete je skinuti na kompjuter ili mobilni (ili oboje), samo pri downloadovanju pripazite da skinete verziju za onaj pretaživač koji najčešće koristite. 

U PasswordBoxu možete sačuvati lozinke za sve popularne servise, društvene mreže i mailove. A ako želite da vaše lozinke budu sigurnije, možete dopustiti da PasswordBox sam kreira nove. Prisetite se da je uvek dobra ideja nekoliko puta godišnje menjati lozinku, a sjajna stvar kod ovakvih upravinika jeste da će oni sami smisliti potpuno novu, a ne da vi morate da razbijate glavu smišljajući nešto što ćete zapamtiti, piše The Huffington Post.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija