• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fokus

25.10.2016

09:28

FEJSBUK ubuduće neće ukljanjati određene poruke čak i kad krše pravila

Hi-Tech

FEJSBUK ubuduće neće ukljanjati određene poruke čak i kad krše pravila

Podeli vest

Uprava kompanije Fejsbuk tvrdi kako ubuduće neće uklanjati poruke korisnika koje budu od javnog značaja, čak i ako takve poruke budu kršile pravila te najveće komercijalne kuće u svetu, prenosi Anadolu Agency (AA)

Nakon prošlomesečnih kritika pojedinaca i organizacija zbog uklanjanja određenih sadržaja sa korisničkih računa, iz Fejsbuka su poručili kako će pre uklanjanja od sada razmatrati da li su sporne poruke (pisani sadržaji, fotografije, video) važni za javni interes. Kako piše britanski list “The Guardian”, u zajedničkom saopštenju potpredsednika Fejsbuka Džoela Kaplana i Džastina Osofskija piše da će sadržaji od javnog interesa biti dostupni i neće biti obrisani čak ni u slučaju kada budu u suprotnosti sa pravilima društvene mreže. 

Inače, Fejsbuk zabranjuje da se na profilima korisnika pojavljuju pretnje, seksualno nasilje, promovisanje samopovređivanja, terorističke organizacije, govor mržnje na rasnoj, etničkoj, nacionalnoj, verskoj i seksualnoj orijentaciji, pornografski sadržaj i drugo. 

INSTAGRAM REVOLUCIJA! Počelo testiranje opcije "živog videa"

Iz kompanije su poručili kako će prijavljene slučajeve razmatrati u smislu konteksta. Na primer, kod nasilja i kršenja ljudskih prava gledaće se da li je sadržaj objavljen iz sadističkih razloga ili pak zbog podizanja svesti o navedenim temama. Ova reakcija rukovodstva Fejsbuka usledila je nakon što je prošlog meseca norveški list “Aftenposten” uz tekst na Fejsbuku objavio svetski poznatu fotografiju devojčice koja naga beži od napalm bombi u Vijetnamu. 

Nedugo nakon objave, Fejsbuk je uputio norveškom listu mejl s upozorenjem da se “post s uvredljivom fotografijom obriše”, pa je potom softverski obrisao. “Incident” je odjeknuo u norveškoj, ali i svetskoj javnosti, a fotografiju je potom na svom profilu objavila norveška premijerka Erna Solberg poručujući osnivaču Fejsbuka Marku Zakerbergu da vrši “cenzuru” i “zloupotrebljava svoju moć”. 

U znak solidarnosti, na hiljade Norvežana i visokih zvaničnika te zemlje objavilo je istu fotografiju. 

Šerill Sandber, glavna operativna direktorica Fejsbuka, izvinila se norveškoj premijerki Solberg. Istakla je kako kompjuterski algoritam teško pravi razliku između nage dece na običnim fotografijama i nage dece na dokumentarnim fotografijama.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija