• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net/informer.rs

25.10.2016

14:54

HAKER OTKRIVA: Kako smisliti šifru koja vas štiti od hakera

Hi-Tech

HAKER OTKRIVA: Kako smisliti šifru koja vas štiti od hakera

Podeli vest

Pomoću posebnih softvera koji brzo pronalaze moguće opcije, otkrivanje vaših šifara na svim programima i društvenim mrežama je lakše nego što mislite. Jedan haker otkriva kako da kreirate lozinku koja se lako pamti, a teško provaljuje

Kurt Mul koji radi kao savetnik za bezbednost u Red timu, otkriva da je najlakši način za smišljanje šifre koju niko neće hakovati zapravo smišljanje jedne rečenice, a zatim iskorišćavanje početnih slova svake reči u rečenici za šifru. 

 "Evo na primer smislite rečenicu Kupio sam kuću za 1$. Vaša šifra bi bila Kskz1$. Ima veliko slovo, broj i znak, a to je najbolja kombinacija za šifru, a i lako se pamti.” 

Kurt navodi i da su šifre, poput jedne reči sa brojem ili brojevima na kraju najlakše za provaljivanje, jer su najčešće. 


“Povezuje se na primer mesto odakle ste, neki sportski tim iz te države ili mesta i broj najboljeg igrača. Hakeri se koriste opštim stvarima, a ja nikada ne nagađam šifre, već koristim jedan program koji ima listu ‘zajedničkih stvari’ koje bi ljudi mogli da iskoriste kao svoju šifru.” 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija