• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Danica Manojlović

25.05.2018

11:45

OVA MAMA JE GEJMER: Volite životinje, pa bile one i digitalne! Kolumna Danice Manojlović

Hi-Tech

OVA MAMA JE GEJMER: Volite životinje, pa bile one i digitalne! Kolumna Danice Manojlović

Podeli vest

Deca bacila mačiće sa terase. Isekli kuče sekirom. U školi šutirali kuče umesto lopte. Gađali ptice kamenjem...

Mislim da nikada ranije nije bilo toliko slučajeva mučenja životinja. Neki bi rekli da je svet oko nas postao kao svet u igricama, ali ja iskreno, nisam videla toliko mučenja u igrama koje sam ja igrala. I sigurna sam da niko nije dobio ideje za ovakvo ponašanje na osnovu igre. Za ovu decu je kažu opravdanje to što su im roditelji razvedeni. Za ove u školi je da im roditelji puno rade. Ali hajde da budemo iskreni i kažemo da za takvo ponašanje nema opravdanja. U kakve ljude nam deca rastu ako nemaju ni malo osećanja prema životinjama? Svako ima pravo da životinje voli ili ne, ali niko nema pravo da se iživljava nad slabijima od sebe. Dragi roditelji, to je osnovno što treba da učite vašu decu. A tu su i igre koje mogu da vam pomognu.

Tamagotchi je možda naziv nepoznatoj mlažim generacijama, ali od 23. Novembra 1996 je to „igračka“ bez koje se nije moglo. To je prvi digitalni ljubimac (ili kako neki kažu - digitalna simulacija) o kome ste trebali da vodite računa kao da je u pitanju prava životinja. Tamagotchi se nosio kao privezak za ključeve a na vama je bilo da vodite računa o izabranom ljubimcu.

Promo

Kada aktivirate igru, na ekranu se pojavljivalo jaje. Trebalo je setovati sat, jaje je pomeralo nekoliko minuta i onda se rađala mala životinja. Kasnije verzije su imale opcije davanja imena, rođendana pa čak i ispitivanja rodbinskih odnosa u  familiji, a imali ste i podelu na polove. O ljubimcu ste vodili računa onoliko koliko ste mogli, a njegov karakter je zavisio od vas i vaše pažnje. Merač gladi, merač sreće ili discipline su pokazivali koliko vam je životinja zdrava. Nemojte misliti da sa digitalnim lljubimcem niste morali da se igrate, da ga mazite ali i da čistite. Morao je i da ide kod lekara i da ga lečite kada se razboli. Mogao je da se razboli iz više razloga ali su najčešći bili previše hrane ili nehigijena. Vaš ljubimac je mogao i da umre... Spavao je noću, kada i vi a u nekim verzijama je mogao čak i sam da ugasi svetlo.

Dva vlasnika Tamagotchija su mogla da povežu njihove igračke i dozvole životinjama da postanu prijatelji, zajedno se igraju, razmenjuju poklone pa čak i venčaju.  Kasnije su izbačene i novije verzije za on line igranje i komunikaciju. Za proslavu 20 godina od prvog Tamagotcija, Bandai je napravio novu verziju i pridobio novu publiku.

Slike vlasnika Tamagochija u društvu su bile iste kao sadašnje sa korisnicima mobilnih telefona, samo sa mnogo više smeha.

Nakon ove digitalne simulacije, počelo je sa izdavanjem 3D virtuelnih ljubimaca koje ste gajili na svom računaru. Dođete na posao, uključite računar i izabrana životinja vas pozdravi. Ja sam imala zlatnog ritrivera a kolega pored mene mačku. Kako je posla bilo puno, a oni zahtevni sa igranjem i maženjem, bar na tim računarima su morali da budu deinstalirani.

Promo

Čuveni SIM je imao više naslova koji su se bavili životinjama ali je menni nekako omiljen onaj u kome je potrebno da postanete veterinar i lečite životinje.

Prva igra sa životinjama koje je moje dete odigralo je CARE BEARS, tada popularan crtani film, i sigurna sam da joj je poboljšala motoriku i polako je uvodila u učenje engleskog jezika, i čitanja i razumevanja.

Zoo Tycoon je bila sledeća i mnogo zahtevnija. Trebalo je postaviti i voditi Zoološki vrt, paziti kako se hrane stanovnici ali i razmišjati o tome koga gde staviti kako ne bi došli u opasnost da ostanete bez životinja. Gosti, karte, ekonomija... od svega po malo.

Tu su i Pikachu iako oni nisu prave životinje ali su urađeni na osnovu primeraka iz prirode. I oni imaju osećenja, razmišljaju i pravi su mali vragolani a nisu bili samo za kompjutersko igranje već su zabeleđili neverovatne iznose kada je u pitanju prodaja plišanih igračkica.

Sonic the Hedgehog je po mnogima među prvih pet najpopulrnijih životinjskih likova iz igrica, a onima koji su odrasli na Sega Mega igricama je svakako broj 1.

Yoshi je verni pratilac Super Maria i  teško da nema svoje obožavaoce. Sve moći uvek koristi kako bi pomogao Mariu a iako izgleda pitomo, on je u stvari jedan opasan dečko.

Final Fantasy XV je poznat i po Carbuncle-u. Mala plavo bela lisica sa velikim ušima i rogićem od rubina i moćima da leči.

Iako se pojavio u Fallout 3, pravu priliku da pokaže svoj karakter, Dogmeat je dobio u Fallout 4 nastavku. Tu je postao pravi simbol nade. Vučjak, borac i prijatelj.

Witcher 3 nas je povezao sa Roachom, vernim konjem opremljenim svime što je potrebno za bitku.

Kada govorimo o konjima, nikako ne mogu da preskočim Eponu, koja se prvi put pojavila u igri Ocarina of Time, a kasnije u još nekoliko naslova kroz Zelda franšizu. Sa Eponom je moralo dosta da se radi kako bi pokazala sve svoje talente.

Spisak vernih pratilaca ljudi u igricama je povelik i tu ima predstavnika svih životinja.

Igrajte se sa njima i dozvolite deci da ih upoznaju. Naučite ih da vole životinje. Naučite ih da pružaju ljubav i pomognu slabijima. Nikako im nećete pomoći ako ih učite da pokazu da su jaki i da ne vode računa o drugima.

Ljubav se vraća ljubavlju, a životinje su najbolji primer toga. Hajde da pođemo od toga i pokušamo da napravimo bolje verzije nas samih...

 www.indijankadanka.com

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija