• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Danica Manojlović

24.08.2018

13:32

OVA MAMA JE GEJMER: GAMESCOM! Kolumna Danice Manojlović

Hi-Tech

OVA MAMA JE GEJMER: GAMESCOM! Kolumna Danice Manojlović

Podeli vest

GamesCom 2018 je ne samo do sada zabeležio rekordnu prodaju karata već i proslavio deset godina svog postojanja. Ova neverovatna gejmerska konferencija se odžava na Sajmu u Kelnu, u Nemačkoj. Učestvuje preko 50 zemalja a broj izlagača i posetioca se meri stotinama hiljada

Za razliku od E3 koji služi za prokazivanje noviteta i kako neki kažu, trošenje fondova, GamesCom je više okrenut krajnjim korisnicima i jačanju veza sa njima. Posetiti štand developera omiljene igre i osvajanje nekog od poklona je doživljaj koji neki čekaju mesecima.

Prvi dan sajma je zatvoren za publiku i tada se organizuje najviše sastanaka poslovnog tipa koji služe za pravljenje planova oko promocija i prodaje budućih hitova. Naravno, podnošenje izveštaja o stanju na tržištu, aplikacije za fondove i slično su obavezne.

Promo

Ono što je meni bilo najinteresantnije ove godine je predstavljanje developera pojedinih zemalja. Same vlade su prepoznale video igre kao isplativ posao i stale iza svojih publishera. Tako ste imali stand UK pod organizacijom UKIE koji je predstavljao preko 70 firmi uključujući i više nego poznati T2. Dođete do ulaza, sačeka vas između ostalog sam CEO UKIE kompanije Dr Jo Twist, meni inače poznata po tome što je polomila jezik pokušavajući da izgovori moje prezime na dodeli MCV nagrada u Londonu u Maju, i odvede vas do firme sa kojom imate sastanak. Sam štand je odisao engleskim šmekom pa ste pored zastavica i šešira imali pravi mali sajam sa sve posluženjem, klupama pa i šećernom vunom. Iako mi šećerna vuna do sada nije bila asocijacija na Englesku, od ovog GamesComa će biti.

Promo

I veliki brendovi za periferije su se organizovali i napravili svoje Media Point delove gde su svi imali jednake prostore za sastanke i promocije proizvoda velikim retailerima. Iskreno, meni je to bilo baš čudno obzirom da znam koliko su do sada neki brendovi investirali u prikazivanje noviteta. Ili ih možda ove godine i ne planiraju kao obično, ili su shvatili da su krajnji kupci ti koje moraju impresionirati.

Promo

Drugog dana, sa ulaskom regilarnih posetilaca, videlo se već ko je ko u gejmingu i ko ima najbolje promocije. Pokloni, muzika, poznati eSport igrači, automobili i oružje… Verovali ili ne, čak je i Nemačka vojska rešila da se približi posetiocima i pokaže svoje novitete u okviru predstavljanja borbenih igara. Ja sam uspela da se popnem u vojni transporter i saslušam dečka koji je služio u Avganistanu kako na perfektnom engleskom objašnjava sve tehničke mogućnosti istog. Na moje pitanje otkud ideja da urade tako nešto sam dobila odgovor da je GamesCom idealno mesto da pokažu svoje mogućnosti i približe se mlađoj populaciji u svojoj zemlji. Kapa dole za ideju!

GamesCom me je iznenadio malim brojem cosplayera. Imajući u vidu posećenost našeg GamesCon-a i raznovrsnost kostima, očekivala sam mnogo više. Kostima je bilo na štandovima za prodaju (kojih kod nas inače nema) ali na ljudima, ne.

Promo

O igrama i periferijama koje su predstavljene ja neću sada pisati i verovatno ću to ostaviti ljudima koji su za to mnogo stručniji. Sam sajam je posetio veliki broj naših novinara i sigurna sam da će oni o tome imati detaljne tekstove. Tu su bili i naši youtuberi i gameri i uživala sam svaki put kada nekoga od njih sretnem jer počinju da stiču veliku naklonost stranih kompanija.

Ipak… moj drugi dan sajma je biti upamćen po vesti koju sam dobila iz Beograda i zbog koje sam se rasplakala od sreće:

Dušan Srbljak, glavni urednik i osnivač PCAXE portala i Youtube kanala zajedno sa svojim timom osvojio je prvo mesto za modovanje najboljeg PC-ja na svetu. I prvi je koji je dobio prvo mesto i po glasovima žirija i publike.

O tome šta se može igrati na tom računaru, i šta Dule najviše voli da igra – sledeće nedelje.

 www.indijankadanka.com

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija