• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.10.2018

13:05

OVA MAMA JE GEJMER! Sutra je novi dan! Kolumna Danice Manojlović

Hi-Tech

OVA MAMA JE GEJMER! Sutra je novi dan! Kolumna Danice Manojlović

Podeli vest

Kažu da ako o nečemu često govorimo i pišemo, da nam se to i dešava. Iako ja nisam pristalica tih teorija, moram da priznam da sam poslednjih par meseci postala knjiški primer navedene teorije. I to bi u knjizi pisalo ovako:

Danica Manojlović, Mama gejmerka je u svojim tekstovima konstantno ponavljala da je neophodno da roditelji odvoje vreme koje će posvetiti svojoj deci iako je svesna da u današnje vreme svi imaju previše obaveza. Po njoj, život je previše kratak da bi bitne stvari, kao što je vreme provedeno sa decom, ali i uživanje u momentima kada radimo ono što volimo, ostavljali za sutra. Posla i obaveza će uvek biti ali deca brzo odrastu i postanu svoji ljudi. Isto tako, ako volimo da igramo ili idemo na zumbu i svakog meseca zbog obaveza početak pomerimo na sledeći mesec, izgubićemo to osećanje ispunjenosti i opuštenosti. Jedne nedelje zbog posla pomerimo kafu sa drugaricama, sledeće to uradimo samo još taj put i treće nedelje smo već i bez najave ostali da radimo.

Danici je testiranje svakog novog proizvoda ili novog gejmerskog brenda predstavljalo zadovoljstvo i opuštanje. Svaka nova igra je bila izazov da se proba i vidi kakva je grafika, priča i muzika. Preporuke prijateljima za njihovu decu su se podrazumevale. A svaki četvrtak je u večernjim satima bio posvećen pisanju teksta za kolumnu. Istraživanje stranih sajtova, pregled najnovijih vesti i kucanje teksta je predstavljalo pravo uživanje. I nije pomislila da može da preskoči petak 10h ujutro bez klika na send mail i osećanja sreće i ispunjenosti kada se tekst objavi i krenu da pristižu komentari.

A onda je shvatila da je prošao ne jedan petak, već više nedelja kako nije napisala tekst. I isto toliko od kako nije odigrala ni pogledala trailer neke nove igre. Razgovor sa ćerkom se sveo na komentare o tome da li je dovoljno prošetala psa i da li imaju šta da pojedu.  I to samo zato što je uradila ono o čemu je pisala – dozvolila je da posao i obaveze ispune svaki momenat života.

Foto: Promo

Ali kako je ovo ipak život koji donekle možemo sami da kreiramo i učimo na greškama, ja sam rešila da se vratim stvarima koje volim, a to je i pisanje ovog teksta. Znam da ima dosta roditelja koji čitaju ovu kolumnu i koji žele da shvate suštinu gejminga. Isto tako, ono što je meni još bitnije je činjenica da ovu kolumnu čitaju baš ta deca o kojoj pišem. I verujte mi da mi sve više njih piše. Ne samo da kažu kako bi voleli da sam ja njihova mama, što veoma imponuje, iako znam da svi oni svoje roditelje vole najviše na svetu. Oni traže savete. Oni žele da komuniciraju. Oni žele da čuju mišljenje nekoga ko razume njihovu ljubav prema gejmingu. Njima sam se sve ovo vreme trudila da odgovaram na poruke. Znate li da oko 80% njih komunicira preko Instagrama? Iskreno, mene ta činjenica i dalje iznenađuje.

Foto: Promo

Još više, iako sam svesna popularnosti gejminga, iznenađuje pre mesec dana objavljeni rezultati istraživanja po kome dve trećine svetske populacije mladih uzrasta 13 do 18 godina smatra sebe gejmerima. Deca uzrasta od 12 do 15 godina nedeljeno igraju igre 12,5 sati a stariji i više. Alarmantno, po meni, je to da deca uzrasta od 3 do 4 godine nedeljno provode najmanje 5 sati uz igre. To je po meni osnovna greška koju roditelji prave. U tom uzrastu oni nemaju pojma šta je dobro za njih i šta je to što je prilagođeno njihovom uzrastu. Ovde govorimo o deci koja igraju igre uz obroke kako bi roditelji bili mirni i sigurni da će sve pojesti, ili jednostavno davanje igrioca kao opcije da se dete smiri a roditelji posvete svojim obavezama. Tu se prave greške koje je teško ispraviti a onda se krivica baca na gejming.

Po ovoj studiji je intersantno videti da dok većina roditelja i nastavnika tinejdžera misli da igre mogu negativno uticati na učenje, rezultati dece koja se bave gejmingom pokazuju da oni spadaju u grupu dece sa najboljim ocenama i uspehom.

Foto: Promo

Predrasude ili činjenice?

Mislim da nije ni bitno sve dok postoji otvoren odnos, mera i razumevanje.

I na kraju teksta, moram da pomenem Balkan Tybe Fest koji se održao krajem prošlog meseca i koji je ponovo pokazao koliko su se neka vremena promenila. Danasnje tinejdžerke vrište pri pomenu imena nekog od najpoznatijih youtubera kao nekada kada se pojavi Zdravko Čolić. Neki roditelji se trude da to shvate i oni su ulazili i posmatrali sve što se dešavalo u okviru ovog događaja. Većina je, na žalost, decu dovodila do ograđenog ulaza i dogovarala se sa njima u koliko sati će doći da ih sačekaju i vrate kući. Možda malo staromodna, ali i navikla na razne ružne vesti, nisam mogla a da se ne pitam kako mogu biti sigurni da će deca tu i ostati i da će ih i sačekati. Na svu sreću, svi su odlazili kući sa osmehom na licu.

Meni je naravno najuzbudljiviji bio susret sa mladim nadama naše youtube scene kada su u pitanju recenzije i testiranja najnovijeg hardvera. STREBERI su mi preko Instagrama poslali poziv da budem njihov gost na sceni. Momci koje nikada ranije nisam upoznala su mi ukazali tu čast da svojih 5 minuta na sceni i predstavljanje onoga što rade podele sa Mamom gejmerkom. I bilo je fenomenalno!! Osećala sam se stvarno kao jedna ponosna mama pa bilo to i samo po pitanju gejming periferija.

Imamo divnu decu i samo je potrebno da im pružimo podršku i da ih razumemo!

www.indijankadanka.com

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija