• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Danica Manojlović

09.11.2018

11:24

OVA MAMA JE GEJMER! Lažni gejmeri! Nova kolumna Danice Manojlović

Hi-Tech

OVA MAMA JE GEJMER! Lažni gejmeri! Nova kolumna Danice Manojlović

Podeli vest

Kažu da se uspeh nekog brenda meri i po tome da li ima svoj „lažnjak“ ili ne

Svi smo mi imali momenat kada smo poželeli da imamo nešto nama tako daleko i neostvarivo. Okrećete stranice ženskih časopisa i gledate sve one manekenke, glumice i poznate žene kako ponosno šetaju svoje „Labutinke“ i maštate kako i vi stojite na vrtoglavim crnim cipelama sa crvenim djonom. Onda saznate da i neke naše „vip“ dame crvenim lakom farbaju svoje cipele koje nemaju ni L u svom nazivu od 4 slova. O fejk tašnama ne želim ni da pišem jer je to već prešlo granice dobrog ukusa.

Ono što najmanje odobravam je kupovanje slušalica sa oznakom brendova koji koštaju i po par stotina eura. Na stranu kvalitet izrade i rok trajanja. Dobre slušalice imaju dobar zvuk! Ako vašem detetu date fejk slušalice rizikujete da ošteti sluh. Birajte jeftinije ali provereno ako niste u stanju da kupite pravo.

Gejming periferije još uvek nemaju svoje lažnjake ali imaju svoje kopije sa sličnim dizajnom ili nazivom. To je i razumljivo jer je sve to radi u sličnim fabrukama u Kini. Kao i za garderobu, i ovde postoje cene klasifikovane po kvalitetu materijala i izrade. Neki brendovi kopiraju znakove a menjaju boje, neki kopiraju nazive modela, pakovanja su često jako slična a neki se ne trude ni da ispoštuju inteligenciju kupca i pokušaju da ponude bar neki kvalitet - pa imate užasan kvalitet i dizajn u nenormalno ružnim kutijama lošeg kvaliteta. Ali.. piše gaming.

I dok se sa jedne strane, neki još uvek plaše reči „gejming“ pa mi pomeraju gostovanja u emisijama uz komentar „Super je to što žena radi. I taj intervju za FaceBook je super. Ali... imaćemo problem. Neka to ostane za neki drugi put. Frka je, kažu da je to kao droga...“ Sa druge strane, u svetu se već prave sajtovi na kojima se skupljaju peticije protiv „lažnih“ gejmera.

Foto: Promo

Poznate ličnosti u svetu su poslednjih godinu dana počele da se izjašnjavaju kao gejmeri kako bi podigli svoju popularnost. Neki to ozbiljno shvataju i uzimaju trenere da ih uče kako da igraju. Drugima se pišu tekstovi koje će naučiti napamet kada govore o tome kako i šta igraju. Treći imaju svoje dublere koji igraju umesto njih dok snimaju klipove.

Najviše se govori o lažnim devojkama gejmerima. Za pet minuta sam našla preko 20 sajtova koji se bore protiv ove pojave. Ali realno, nisu samo devojke te koje „fejkuju“. Na žalost, lakše se poveruje muškarcima nego ženama. Činjenica je da je svima normalnije da se muško bavi gejmingom.

A kod nas?

 

Slično! Imam preko stotinu poruka preko Instagrama u kojima me pitaju da li sam stvarno gejmerka,  koliko dugo igram, šta igram... Većina je u startu skeptična kada čuje da neko ima 51. godinu i da voli gejming. Ili su skeptični kada su u pitanju osobe koje nisu javne ličnosti.

Mislim da javnim ličnostima u startu poklanjamo više poverenja kada nešto izjave i ne proveravamo istinitost njihovih dela i reči. Marketing ili želja da verujemo da baš taj neko voli ono što i mi. Činjenica je da se kod nas pravi gejmeri među poznatima plaše da priznaju koliko dugo i šta igraju, dok oni koji imaju samo osnovno znanje o igricama deklarišu kao gejmeri kako bi podigli svoju popularnost. Znam da nekim osobama i kod nas pišu tekstove i daju savete šta da rade kako bi ih bolje prihvatili u gaming zajednici. I verovali ili ne, to čak i podržavam jer znači da te osobe žele da nauči više i rade na sebi da bi bile bolje.

Kako se Games Con približava, ja se sve više čudim ovoj pojavi. Ti, pravi gejmeri su pozvani da se pojave na sajmu i pokažu svoje znanje i pomognu da svi zajedno pokažemo gejming u pravom svetlu. Mnogi su odustali jer ne žele da ih neko proziva zbog gejminga. Neke poznate ličnosti su najavile dolazak jer žele da se upoznaju sa gejmingom i vide zašto je tako popularan i njima skidam kapu. Iskreno, podržavam i one koji nemaju pojma a doći će kao pro gejmeri. Svaki vid podrške je dobrodošao.

U mojim tekstovima sam više puta napomenula da ja gejmere ne delim na nubove i proove. Ja mislim da je gejmer svako ko na neki način da podršku ljudima koji se bave ovom industrijom, i mladima koji žele da budu deo ove industrije. U ovoj zemlji je to još uvek taboo tema i zahvalna sam svima koji imaju petlju da javno kažu da igraju igre ili da vole gejming.

Sve se da naučiti.

Za početak, hajde da otvoreno razgovaramo o gejmingu i da mu damo šansu.

Fejk ili ne, to sada nije bitno!

Svi smo mi gejmeri samo neki toga nisu svesni.

www.indijankadanka.com


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija