• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok

28.03.2019

15:29 >> 15:32

LABORATORIJSKI UZGOJENI MINIJATURNI LJUDSKI MOZAK se povezao sa mišićima "SVOJOM VOLJOM"!

Hi-Tech

LABORATORIJSKI UZGOJENI MINIJATURNI LJUDSKI MOZAK se povezao sa mišićima "SVOJOM VOLJOM"!

Podeli vest

Minijaturni mozak od ljudskih matičnih ćelija uzgajan u laboratoriji, razvio je vlastiti um - ili barem dovoljno svesti da pošalje neuronski impuls da se poveže s kičmenom moždinom i mišićnim tkivom miša, a zatim da pokrene mišić.

Volimo da ih smatramo mini-mozgovima u pokretu, rekla je Madelin Lankaster sa Univerziteta u Kembridšu, koja je vodila eksperiment sa Laboratorijom za molekularnu biologiju Saveta za medicinska istraživanja, objavio je časopis "Priroda".

Mini-mozak je njihov najsofisticiraniji "organoid", koji se približava složenosti mozga fetusa starog 12-16 sedmica. Dok istraživači tvrde da je "premali i primitivan da bi imao nešto što se približava mislima, osećajima ili svesti", ne postoji precizan način merenja svesti, te da "organoid" ima nekoliko miliona neurona - što znači da radi sa istom količinom sive mase kao što je kod prosečne bubašvabe.

Nakon postavljanja sićušnog komada kičmene moždine i leđnog mišića dužine jedan milimetar od miša pored uzgajanog mozga, istraživači su posmatrali kako je mozak izbacio neuronske impulse kako bi se povezao sa kičmenom moždinom, i na kraju poslao impulse električne energije i izazvao pomeranje mišića kod miša.

Veličina organoida je ranije ograničavala sposobnost da pristupi hranljivim sastojcima - a kada je postao veći, centar je "izgladnio". Ovaj put, istraživači su ga samo isekli na sitne kriške i stavili u tekućinu bogatu hranjivim tvarima, dopuštajući unutrašnjosti da napreduje, dok su veze između delova nastavile rasti i razvijati se tokom cele godine.

GASI SE NAJVEĆA PRODAVNICA NA DARK WEBU! Dream Market je poslednji od četiri velike prodavnice!


Istraživači planiraju da koriste svoje mini-mozgove za proučavanje razvoja nervnog sistema i poremećaja mozga - to jest, osim ako mozak ne postane samosvestan i počne da njih prvo proučava.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija