• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Danica Manojlović

14.06.2019

11:57

OVA MAMA JE GEJMER! Dani za igranje! Kolumna Danice Manojlović

Hi-Tech

OVA MAMA JE GEJMER! Dani za igranje! Kolumna Danice Manojlović

Podeli vest

Danas se završava još jedna školska godina

I dok se vi nervirate zbog ocena koje nisu popravljene, ili ostajanja na popravnom, oni se raduju odlaganju knjiga i produženom spavanju. Neki će nastaviti sa treninzima. Oni koji imaju više sreće će otići na putovanja i upoznati nove ljude i običaje, ili će se videti sa prijateljima sa kojima provode raspuste kod rodbine.

Roditelji će, na žalost, morati po ovim vrućinama da idu na posao i izgube vreme u prevozu. I to će ih još više umoriti. Kada dođu kući, teško da će imati snage da proveravaju gde su deca bila i šta su uradila. To je greška koju većina roditelja napravi.

Leto je idealno vreme da ih naučite šta je odgovorno igranje!

Popuštaćete im kada kažu da je još malo potrebo da pobede. Čekaće ih drugovi on line. Sačekaće da zaspite i onda nastaviti da igraju. Sva vaša borba protiv igrica i gejminga će pasti u vodu. Najveći borci protiv gejminga će dići ruke i reći da nemaju više živaca da se bore jer je raspust. Pokazaće im po ko zna koji put koliko umemo da budemo nedosledni u odlukama koje sprovodimo.

Ja jesam neko ko obožava igre!

Mislim da su igre edukativne i da mogu mnogo toga da poboljšaju ako se pravilno igra.

Ali... Protivnik sam nedeoslednog ponašanja. Bilo da je u pitanju gejming, učenje ili nešto treće. Deca su naša odgovornost i na nama je da im pokažemo i ukažemo na probleme. Na nama je da im dokažemo da znamo šta radimo i da iza toga stojimo.

Ako ste se cele školske godine borili protiv gejminga i branili im da igraju igre, najgore što možete uraditi sada je da ih pustite da se igraju po ceo dan! Možda je vama to trenutno lakše ali će samo pogoršati vaš odnos. Doći ćete u situaciju da vas neće shvatiti ozbiljno i da sledeća školska godina donese još više svađa i problema.

Odmah da se razumemo – ja ne govorim da treba da im zabranite igrice! Poenta je u tome da im i preko leta pokažete šta je odgovorno igranje!

Dogovorite se oko obaveza koje će imati u toku dana i vremena koje će posvetiti igranju.

Nemojte popuštati!

Naučite ih da je jednom NE, uvek NE.

Ne uslovljavajte ih po svojim potrebama igranjem igrica. Igranje ne treba da bude nagrada i kazna u zavisnoti od toga kada i kako vama odgovara.

Pitajte ih da šta igraju i sa kime.

Naučite najosnovnije o igrama koje vole.

Odvojite bar preko vikenda sat vremena da se igrate sa njima.

Inače, ovih dana se održava E3 Sajam gejminga u Americi. To je događaj koji svaki pravi gejmer ne propušta. Najsrećniji putuju i uživo gledaju sve najnovije kada je ova industrija u pitanju. Većina ipak sedi pored svojih računara ili mobilnih telefona i gleda stream sa najbitnijih događaja. Ove godine sam to bila i ja.

Najavljeno je dosta novih igara ali i dosta nastavaka starih hitova. Izgleda da je retro in i kada su igre u pitanju. Playstation 5, novi Xbox, nove platforme i nove perierije…

Ranije je uvek bilo polemika oko toga šta je ostavilo najjači utisak na igrače ali ove godine, dileme nema. I to od prvog dana!

Izlazak Kianu Reevesa na scenu i najava njegovog pojavljivanja u igri Cyberpunk 2077, i to kao jednog od glavnih likova, postala je vest koja je dovela do rasprodatih rezervacija igre u roku od 24h iako ista izlazi tek Aprila sledeće godine!

I sam Kianu je izjavio da je bio iznenađen kada su ga pozvali da bude deo igre ali da je na to pristao kao osoba koja voli izazove ali i zbog specifičnosti igre i priče. Svaki igrač ima svoju priču. Radnja se odvija na osnovu vaših poteza i odluka. Vi i vaš karakter oblikujete igru. Kianu ni jednog momenta nije pomislio da će reakcija biti takva i da će postati najtvitovanija, sherovana i objavljivana vest na svetu.

Mislim da čak ni on nije svestan činjenice da gejming postaje (a negde već jeste) industrija budućnosti!

Ako do sada niste probali neku igru, mislim da će ova biti idealna da proverite da lii u vama čuči gejmer!

www.indijankadanka.com

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija