• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Index.hr

12.02.2020

11:54

PRIČALI STE O NEČEMU I ODMAH VAM JE ISKOČILA REKLAMA ZA TO?! Ovo je svima JEZIVO - a evo kako se događa! MRAČNA TAJNA BESPLATNIH APLIKACIJA

Hi-Tech

PRIČALI STE O NEČEMU I ODMAH VAM JE ISKOČILA REKLAMA ZA TO?! Ovo je svima JEZIVO - a evo kako se događa! MRAČNA TAJNA BESPLATNIH APLIKACIJA

Podeli vest

Za razliku od ranijih formata, kao što su televizije, oglasi u novinama ili plakati, oglašavanje na internetu omogućuje tačno targetiranje odnosno obraćanje tačno određenoj publici.

Tako se često događa da vam, nakon što ste jednom guglali neki proizvod, idućih dana iskaču oglasi vezani baš za taj proizvod. Mnogi ljudi kazaće da im je određeni proizvod počeo iskakati i nakon samog razgovora.

"Pričala sam pre neki dan sa prijateljicom o tome da bih htela da kupim novi kaput. Niti sam ga pretraživala na internetu, niti sam dotad šetala po radnjama u potrazi za njim, a sutradan su mi na mobilnom počele iskakati reklame o kaputima na sniženju. Kako je to moguće? Imam osećaj kao da me neko uhodi", kaže jedna od čitateljki Šibenskog portala.

Nije jedina u tome. Mnogi su uvereni da ih vlastiti mobilni telefon prisluškuje.

Šibenski haker Denis Periša objašnjava o čemu se radi.

Foto: Shuterstock

"Sve informacije iz bilo kakvih vaših razgovora, pretraživanja ili aplikacija, čak i dejting aplikacija, kasnije se obrađuju i prodaju. To je glavni izvor aplikacijama za koje vi mislite da su besplatne. Ništa nije besplatno", kaže Periša za početak.

Šibenski haker tvrdi kako je ipak morala postojati prethodna radnja vezana uz proizvod kojim je kasnije ‘bombardovana’ na internetu.

"To je kao dežavi. Možda se ne sećate, ali sigurno ste guglali ili je čak izletelo negde pre, a vi ste duže zadržali pogled na tom proizvodu ili kategoriji proizvoda", kaže.

Telefoni vas ne prisluškuju

Periša negira da nas kompjuteri i telefoni prisluškuju.

"Glas ne prisluškuju. Prvo, baterija bi vam se brzo potrošila, drugo, zagrejao bi se telefon, i treće, potrošili biste više megabajta za prenos podataka. Dakle, ne prisluškuju vam glas, ali prate sve što radite onlajn. Sve se to akumulira i kasnije preprodaje kao tržišni ‘tailored-add’. To je danas jednostavno tako i ne treba se bojati", tvrdi Denis Periša kojeg građani zovu i Darkman, a koji je nedavno ugradio ispod kože na dnu palca čip koji mu omogućuje plaćanje računa u prodavnicama i bankama, pamti šifre za otključavanje telefona, vrata i svega ostalog što njegov vlasnik smatra da mu je potrebno.

Anketa




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija