• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf

21.02.2020

15:56

ZVUČI KAO ŠALA Računar koji je lansirao Apolo 11 na Mesec bio je čak 563 SPORIJI OD DANAŠNJIH PUNJAČA ZA TELEFONE

Hi-Tech

ZVUČI KAO ŠALA Računar koji je lansirao Apolo 11 na Mesec bio je čak 563 SPORIJI OD DANAŠNJIH PUNJAČA ZA TELEFONE

Podeli vest

Budući da je svmirska letelica imala četiri kompjutera, Heler kaže da bi danas bila potrebna četiri Anker PowerPort Atom PD 2 USB-C punjača da se stigne na Mesec.

Savremeni USB-C punjač, putem koga se pune i napajaju savremeni prenosni uređaji, mnogo je moćniji tehnološki uređaj u odnosu na navigacione kompjutere na svemirskoj letelici Apolo 11, koja je prve astronaute odvela na Mesec.

Softverski inženjer u Apple-u Forest Heler uporedio je tri USB-C punjača: Google Pixel Charger od 18W, Huawei SuperCharge od 40W i Anker PowerPort Atom PD 2 od 60W.

Foto: Pixabay

Uporedivši njihove RAM (Random Access Memory) memorije sa kompjuterom za navođenje pomenute letelice, otkrio je da Anker punjač ima osam kilobajata RAM-a dok ih računar Apola 11 ima samo četiri.

Na osnovu poređenja RAM memorije, radnog takta, količina prostora instaliranje softvera i još nekoliko drugih komponenti, zaključio je da su današnji USB punjači do 563 puta brži nego Apolov kompjuter, piše Popular Mechanics.

Budući da je svmirska letelica imala četiri kompjutera, Heler kaže da bi danas bila potrebna četiri Anker PowerPort Atom PD 2 USB-C punjača da se stigne na Mesec, uz određene napomene.

Foto: Pixabay

Uprkos saznanju od snazi ovih punjača, Heler priznaje da bi postojala određena ograničenja kod njihovog eventualnog korišćenja za napajanje kompjutera svemirske letelice.

Heler kaže da je jedan od nedostataka to što mu nisu bili poznati periferni uređaji kompjutera Apola 11, pa tako nije mogoa da zna kolika je ukupna snaga potrebna da napaja sve uređaje.

Foto: Pixabay

Iako naši punjači za kompjutere i pametne telefone možda i ne bi mogli da pošalju svemirski bird nazad na Mesec, saznanje o tome dokle je tehnologija stigla od prvo čovekovog leta na Meses zvuči zaista impresivno!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Glupom nedovoljno

pre 4 godine

Glupom nedovoljno jer brzina ondašnjih računara se ne može porediti sa DANAŠNJIM PUNJAČIMA ZA TELEFONE. Mislili su na brzinu prenosa podataka USb kabla.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija