• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: magazin.novosti.rs

18.05.2020

13:58

VAŠ TELEFON JE KLONIRAN, A DA TOGA NISTE NI SVESNI?! Proverite da li vam kradu podatke sa SIM kartice!

Hi-Tech

VAŠ TELEFON JE KLONIRAN, A DA TOGA NISTE NI SVESNI?! Proverite da li vam kradu podatke sa SIM kartice!

Podeli vest

Ilegalno kloniranje mobilnog telefona podrazumeva da hakeri imaju jedinstveni identifikacioni broj aparata vašeg mobilnog telefona i dupliranu vašu SIM karticu, čime mogu da upravljaju svim vašim podacima i aplikacijama

Kloniranje mobilnog uređaja znači da je kompletan identitet telefona ukraden od strane hakera, jedinstveni identifikacioni broj aparata (IMEI) i dupliranu vašu SIM karticu. Ovi podaci dovoljni su da se preprogramira naš lični telefon i napravi njegov klon.

Klonirani mobilni telefon u stanju je da koristi sve aplikacije, koje mi inače koristimo na ličnom telefonu. Tako se sa kloniranog uređaja mogu obavljati pozivi koji će vama biti naplaćeni, na njega će stizati poruke. Ukoliko se klonirani i originalni telefon nalaze u blizini istog repetitora moguće je čak i prisluškivati razgovore.

MOBILNI TELEFON VAM JE NA PUNJAČU CELE NOĆI? Evo da li je to DOBRO ili LOŠE za bateriju

Pratite znakove kloniranja i ukoliko prepoznate da se vama upravo to dogodilo, potrebno je da u što kraćem roku kontaktirate svog provajdera koji bi trebalo da lako lociraju klonirani uređaj i blokiraju ga.

Znakovi da je telefon možda kloniran

Primanje neočekivanih SMS poruka u kojima se zahteva da se uređaj restartuje je prvi znak da je telefon kloniran. Naime, restartovanje uređaja hakeru otvara vrata da učita klonirani telefon sa vašim kredencijalima.

Foto: Pixabay

Nepoznati pozivi i poruke u listingu na kraju meseca su drugi znak potencijalnog kloniranja. Ove SMS poruke i pozivi izgledaju kao da su napravljeni sa vašeg uređaja i biće vam naplaćeni. Neuobičajeno visoki računi prvi su signal da proverite listing svoje SIM kartice.

Registrovanje vašeg uređaja na lokacijama na kojima niste bili jasan je signal da nešto sa telefonom i SIM karticom nije u redu. Ukoliko imate iPhone to možete proveriti preko Find My iPhone opcije, dok kod Android telefona iskoristite opciju Find My Device. Ukoliko vam je telefon na stolu, a ove aplikacije prikazuju da se nalaze na nekoj drugoj lokaciji, jasno vam je da postoji problem.

OBAVEZNO ČISTITE MOBILNE TELEFONE, IDEALNO SU TLO ZA KORONAVIRUS! INFEKTOLOG dao precizno upustvo za dezinfekciju smartfona!

Poruka od operatera u kojoj se tvrdi da je vaša SIM kartica apdejteovana jasan je signal da je telefon potencijalno kloniran. Ukoliko se vaši kredencijali aktiviraju na drugom uređaju, vaš provajder će vam najverovatnije poslati poruku u kojoj potvrđuje da je došlo do njihovog apdejtovanja.

Isključivanje sa vaših naloga na kojima ste inače prijavljeni može biti znak da proverite svoj uređaj. Tako možete dobiti mail sa vašeg naloga na društvenoj mreži u kome vam javljaju da mu je pristupljeno sa novog uređaja.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija