• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: magazin.novosti/informer.rs

17.07.2020

18:53

VIRUS VREBA I SA MOBILNOG! Evo kako pravilno da DEZINFIKUJETE TELEFON!

Hi-Tech

VIRUS VREBA I SA MOBILNOG! Evo kako pravilno da DEZINFIKUJETE TELEFON!

Podeli vest

Pandemija koronavirusa podstakla je ljude širom sveta na važnost održavanja higijene i dezinfekcije svih predmeta koji nas okružuju

Mobilni telefon je jedan od predmeta sa kojim najviše dodira imamo tokom dana, ali i najveći prenosnik virusa i bakterija.

Telefon mora svakog dana da se čisti ako se susrećemo sa ljudima, koristimo ga u kuhinji ili gradskom prevozu

Pametne telefone prebacujemo iz ruke u ruku, koristimo ih dok jedemo, nosimo sa sobom u kupatilo i koristimo i dok su nam ruke prljave. Tako na uređaj prenosimo značajan broj mikroba. Posebno, što se bakterije, virusi i plesni dobro prijanjaju uz ogrebotine.

Različite studije pokazale su da na mobilnim telefonima žive Ešerihija koli, streptokoke i MRSA.

Pametni telefoni su "zdraviji" od starih

- U poređenju sa brojem mikroba na ljudskim rukama, mogli bismo reći da je njihov broj na pametnim mobilnim telefonima zanemariv. NJih odlikuju glatke površine, zbog čega se na njih lepi manji broj klica. One na takvim površinama nemaju čime da se hrane pa se ne uspevaju ni razmnožavati. Nasuprot tomu, broj bakterija pronađenih na tastaturi starih telefona daleko je veći - objašnjava Markus Egert, profesor nemačkog Univerziteta Furtwangen.

Kako bi se mobilni telefon ispravno dezinfikovao, potrebno je najpre da se uređaj isključi pre početka čišćenja ida se pritom koristi mekana krpa od mikrovlakana. Ako je mobilni telefon jako prljav, savetuju njegovo čišćenje uz pomoć mekane vlažne krpe na koju se stavi i malo sapuna.

Mobilni telefon koji nije jako prljav nije potrebno dezinfikovati jer se korona virus uklanja i običnim sapunom.

Takođe, sredstva za čišćenje, poput onih za stakla ili sredstva na bazi alkohola, mogu oštetiti premaz koji odbija masnoću sa ekrana pametnog telefona. 

Posebno je bitno da ukoliko često putujete, ako susrećete puno različitih ljudi ili koristite telefon u svojoj kuhinji najmanje jednom dnevno očistite svoj telefon.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Gomes

pre 3 godine

Ja sam kupio pruvia sprej u Delta City-ju na standu gde stavljaju zastitne folije na mobilne. Zove se Mobile Outfitters. Sprej je odlican, cisti odlicno telefon od prljavštine, bakterija i gljivica

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija