• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Magazin Novosti

24.09.2020

09:54

NOVITETI! Mobilni telefon će nam određivati koliko smemo da popijemo pomoću SAMO JEDNOG SENZORA?!

Hi-Tech

NOVITETI! Mobilni telefon će nam određivati koliko smemo da popijemo pomoću SAMO JEDNOG SENZORA?!

Podeli vest

Poslednji izum američkih naučnika mogao bi naići na oduševljenje korisnika širom sveta, posebno onih koji vole čašicu više

Pametni mobilni telefon uskoro bi mogao da nas upozori i kaže korisniku da li je pod uticajem alkohola. Zapravo, ovaj senzor na mobilnom telefonu kontrolisaće način na koji vlasnik telefona hoda.

Prema tvrdnjama naučnika sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Pitsburgu, cilj je da se ovakvim informacijama korisnicima sugeriše da nije pravo vreme za vožnju automobila.

Za potrebe istraživanja angažovan je tim od 22 volontera različitih starosnih dobi koji su nakon jednočasovnog konzumiranja koktela sa votkom testirani sa 2 primila alkohola u krvi. Nakon konzumacije koktela, ispitanicima su fiksirali pametne telefone na leđa i sedam sati testirali nivo alkohola u krvi i sposobnost hodanja po iscrtanoj ravnoj liniji.

Foto: Pixabay

Naučnici su primetili da je u 90 odsto slučajeva došlo do promene u hodu ispitanika, a do tog zaključka su došli koristeći akcelerometre koji se nalaze u pametnim telefonima, pa su tako precizno mogli predvideti kad je koncentracija alkohola u krvi prešla dozvoljeno ograničenje.

- Ova kontrolirano laboratorijsko istraživanje pokazuje da naši pametni telefoni mogu biti korisni za prepoznavanje funkcionalnih promena kretanja povezanih sa alkoholom. Imamo jake senzore koje nosimo sa sobom i moramo naučiti kako da ih koristimo, kako bi najbolje služili javnom zdravlju i bezbednosti. Primenom tih senzora možemo upozoriti nekoga ko nije ni svestan da je u alkoholisanom stanju - objjašnjava rukovodilac studije, doktor Brajan Sufoleto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana
Društvo

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana

U svetlu nedavnog predloga koji je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela Ustavnom sudu Srbije, Republički geodetski zavod apeluje na javnost i nadležne institucije da preispitaju celokupni Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture ako trenutne odredbe stvaraju diskriminatorske prepreke za osobe lošijeg imovinskog stanja, kao i druge ugrožene društvene grupe.

18.04.2024

17:21

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona
Politika

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Vašingtonu da je imao odličan sastanak sa predstavnicima Konstituence u MMF koju predvodi Švajcarska i istakao da srpska ekonomija raste i da se očekuje da privredni rast Srbije u prvom kvartalu bude 4,3 ili 4,4 odsto, kao i da javni dug naše zemlje trenutno iznosi 47,6 odsto BDP-a.

18.04.2024

17:03

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija