• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.10.2021

07:17

PONOVO RADE FEJSBUK, INSTAGRAM I VACAP! Evo zašto je došlo do NAJDUŽEG PADA DRUŠTVENIH MREŽA IKADA!

Hi-Tech

PONOVO RADE FEJSBUK, INSTAGRAM I VACAP! Evo zašto je došlo do NAJDUŽEG PADA DRUŠTVENIH MREŽA IKADA!

Podeli vest

Facebook, Instagram i WhasApp, koji juče popodne nisu bili dostupni korisnicima duže od 6 sati, sinoć su, oko ponoći, proradili. Osvežavanje stranica ide usporeno, ali očigledno su serveri proradili i sve se vraća u normalu

 

Korisnici širom sveta juče nisu bili u mogućnosti ni da koriste ove društvene mreže kako u desktop verzijama, tako ni njihove mobilne aplikacije. Nešto kasnije od tri pomenute aplikacije, pojavila se informacija da ponegde ne radi ni Facebook Messenger aplikacija.

Zbog toga je došlo do pojačane aktivnosti korisnika na mikrobloging platformi Twitter, pa je u više slučajeva premećen i njen nešto sporiji rad.

Stručnjak američke kompanije CloudFlare, koja velikim korisnicima obezbeđuje mrežnu infrastrukturu i brine o njenoj bezbednosti, Dejn Kneht kaže da su u slučaju jučerašnjeg pada popularnih društvenih mreža i njihovih aplikacija sa interneta povučeni važni protokoli koji omogućavaju da mreže izaberu najbolji put za isporuku internet saobraćaja do korisnika.

I šef tehničkog odseka Facebooka Majk Šrefer se oglasio na Twitteru i uputio izvinjenje svim korisnicima Facebook servisa zbog njihovog višestnog "pada".

Foto: pixabay.com

Facebook do sinoć neposredno posle ponoći još nije zvanično potvrdio da je došlo do pada protokola. Međutim, mnogi internet stručnjaci smatraju da je upravo to razlog višesatnog prekida u radu Facebooka, Instagrama i dve mesindžer aplikacije, kao i njihovih sajtova.

Fejsbuk: Greška u promeni konfiguracije kriva za prekid

Kompanija Fejsbuk okrivila je "neispravnu promenu konfiguracije" za skoro šest sati prekida u radu, koji je sprečio 3,5 milijardi korisnika kompanije da pristupe društvenim mreža, a i servisima za razmenu poruka kao što su Instagram, Vocap i Mesindžer.

"Želimo da razjasnimo da u ovom trenutku verujemo da je uzrok ovog prekida u radu pogrešna promena konfiguracije", saopštio je Fejsbuk na blogu.

Kompanija danas na blogu nije navela kako je došlo do promene konfiguracije i da li je to bilo planirano, a nekoliko zaposlenih u Fejsbuku, koji su odbili da im se otkrije identitet ranije su saopštili Rojtersu da veruju da je prekid prouzrokovan unutrašnjom greškom u načinu na koji se internet saobraćaj usmerava na njegove sisteme.

Stručnjaci za bezbednost su potvrdili da su nenamerna greška ili sabotaža od strane insajdera moguće objašnjenje prekida.

Dok se svet preusmerio na konkurentske aplikacije kao što su Tviter i TikTok, akcije Fejsbuka pale su 4,9 odsto, što je njihov najveći dnevni pad od novembra prošle godine, a porasle su za oko pola procenta nakon nastavka pružanja usluga.

Foto: Pixabay

Fejsbuk, koji je najveći svetski prodavač internetskih oglasa nakon Gugla, gubio je oko 545.000 dolara od ovog prihoda u SAD tokom prekida, prema procenama agencije za Standard Media Indeks.

Mreže i Vocap aplikacija koje su u vlasništvu Fejsbuka prestale su da rade juče, nešto posle 17 sati širom sveta, a nakon što su bile nedostupne skoro šest sati ponovo su za korisnike u Srbiji počele da rade nešto pre ponoći.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija