• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.07.2022

16:51

KAKO PRAVILNO OČISTITI MONITOR? Samo pratite sledeće korake!

Hi-Tech

KAKO PRAVILNO OČISTITI MONITOR? Samo pratite sledeće korake!

Podeli vest

Da li vaš monitor izgleda malo mutno? To znači da je verovatno prljav — prekriven prašinom, otiscima prstiju, mrljama i povremenim prskanjem hrane i pića. Vreme je da ga očistite

Nisu svi kompjuterski monitori jednaki niti se mogu čistiti na isti način. Stoga je neophodno da pročitate uputstvo za upotrebu pre nego što pokušate da ga očistite.

Ekrani obloženi staklom nisu tako delikatni kao ekrani bez stakla. Noviji računari imaju stakleni sloj kao veliki CRT monitori i starinski televizori. Ekrani bez stakla, mnogi ekrani osetljivi na dodir i mat ekrani mogu se lako oštetiti ako se ne čiste pravilno.

Ako niste sigurni koji tip ekrana imate, koristite najmanje agresivne metode čišćenja kako biste uklonili prašinu i prljavštinu.

Foto: AP/Photo

Monitor



Koliko često treba čistiti monitor računara?



Učestalost čišćenja monitora zavisi od faktora okoline i vaših navika korišćenja. Ako je radno područje posebno prašnjavo, često dodirujete ekran ili ga podižete kako biste ga pomerili, ili ste nepažljivi kada jedete i pijete oko monitora, čistite ga češće. Za većinu korisnika, brzo nedeljno čišćenje će monitor održati u najboljem izdanju.

 

Foto: Pixabay


Kako treba čistiti monitor?


Nikada nemojte prskati sredstva za čišćenje ili običnu vodu direktno na ekran monitora. Nemojte koristiti papirni peškir ili salvetu za čišćenje ekrana. Može izgrebati površinu i ostaviti za sobom vlakna.

Za čišćenje koristite samo destilovanu vodu, posebno ako živite u području sa tvrdom vodom. Minerali u vodi mogu izgrebati ekran. Uvek isključite monitor ili laptop pre čišćenja ekrana da biste sprečili udarce i oštećenje ekrana.

Ne dozvolite da vlaga kapne u portove ili kontrolnu dugmad. Nemojte trljati ili brisati u krugovima koji mogu izazvati neravnomeran pritisak na ekran i ostaviti oštećenja. Nikada ne koristite abrazivna ili gruba sredstva za čišćenje (amonijak, izbeljivač, prašak za ribanje) na monitoru.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija