• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Punkufer

07.01.2016

20:08

DESET VRSTA hleba koje treba da probate!

Recepti

DESET VRSTA hleba koje treba da probate!

Podeli vest

U različitim kulturama i zemljama hleb poprima drugačije oblike i ukuse

1. Arepa 

Okrugle pogače koje se jedu u Kolumbiji i Venecueli. Pripremaju se na roštilju na ugljen, a mogu se puniti mesom, sirom, pasuljem, piletinom i avokadom. S obzirom da se izrađuju od kukuruznog brašna, nemaju glutena. 

2. Chapati 

Popularan indijski "ravan" hleb koji se tostira na peći dok ne postane zlatno-žut, a izrađuje od pšeničnog brašna, bez dodatka ulja. Obično se jede uz povrćne karije, ili koristi za pripremu sendviča. 

FOTO) NAVAL'TE SRPKINJE! Hleb "srpski čokot beli" za višestruku namenu!

3. Damper 

Hleb australijskog "busha" od brašna, vode, soli i ponekad mleka, koji se tradicionalno priprema na ugljenu otvorene vatre, ali se može pripremiti i u standardnoj rerni. Najčešće se jede uz sušeno meso ili uz gulaš.

4. Foccaccia 

Tanak italijanski hleb koji se priprema od oštrog brašna, ulja, vode, soli i kvasca, a ponekad ukrašava maslinama, paradajzom i začinima poput ruzmarina. Odličan je prilog brojnim specijalitetima, ali se koristi i za pripremu sendviča. Zbog visokog udela ulja, reč je o vrlo kaloričnom hlebu, i zato pažljivo.

5. Grissini 

Štapići suvog hleba u obliku olovke, koji takođe potiče iz Italije. Hrskavi štapići mogu biti obogaćeni semenkama i začinima, i služe se sa suhomesnatim proizvodima, sirom i voćem kao deo predjela. 

6. Injera

Ravan hleb s unikatnom sunđerastom strukturom nacionalno je jelo Etiopije, ima kiselkasti ukus, a glavni sastojak mu je minijaturna žitarica teff koja raste u ovoj afričkoj zemlji. Hrana se uglavnom poslužuje na velikoj injeri, a jede se rukama. 

BRZO, LAKO I UKUSNO Hleb od tri sastojka koji se ne mesi!

7. Naan

Ovaj se tip pogače na bazi jogurta jede u zapadnoj, središnjoj i južnoj Aziji. Elastično testo se priprema u specijalnoj vrsti peći (tandoor), a pre posluživanja premazuje se maslacem.

8. Tortilja 

Tanke meksičke "palačink" pripremaju se od vode i pšeničnog ili kukuruznog brašna, a koriste za čitav niz tamošnjih specijaliteta – od enčilada i burita do fajitas i takosa. Kad propržite komadiće tortilja u dubokom ulju – dobijate tortilja čips. 

9. Integralna pita 

9. Integralna pita Na Bliskom istoku ova se vrsta pogače koristi za pripremu sendviča, ili se umače u domaće namaze poput humusa. Originalni recept zahteva integralno brašno, ali se može pripremiti i od rafinisanih varijanti. 

10. Yufka 

Poput papira tanko testo od pšeničnog brašna, vode, soli i nešto biljnog ulja omiljena je vrsta hleba u Turskoj. Koristi se za pripremu slatkih deserata, a posipa se sa sušenim voćem i orašastim plodovima. U slanoj varijanti pravi se s mesom, sirom i povrćem.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija