• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Alo/informer.rs

26.05.2016

19:13

OTROVI U VOĆU I POVRĆU  Sirće i soda ubijaju pesticide!

Recepti

OTROVI U VOĆU I POVRĆU Sirće i soda ubijaju pesticide!

Podeli vest

Divne su naše pijace, a zdravo je i voće i povrće, ali većina nas nema para da konzumira ono organsko, za koje znamo da nije tretirano otrovima! Zato, da biste imali pravu korist u vidu divnih vitamina i minerala, morate eliminisati pesticide!

Voće i povrće, koje je puno bakterija i hemikalija, trebalo bi oprati sirćetom, limunovim sokom ili sodom bikarbonom. Treba prati i namirnice sa nejestivom korom poput lubenice i dinje, a pre čišćenja voća i povrća, potrebno je očistiti i radnu površinu, daske i pribor koje ćete koristiti za rezanje i dobro oprati ruke sapunom i toplom vodom. Ako pribor i kora nisu čisti, bakterije sa površine sirove hrane mogu doći u unutrašnjost tokom sečenja ili guljenja.

(VIDEO) DA DUŽE TRAJU Kako da jagodama sačuvamo svežinu!

Džulijin recept

Holivudska glumica Džulija Roberts je predstavila sprej za odstranjivanje pesticida iz voća i povrća, koji možemo sami napraviti kod kuće. Možemo ga upotrebiti za većinu voća i povrća. Toplo vam preporučujemo da i agrume i banane (pre nego ih ogulite) takođe operete. SASTOJCI: l čaša vode l čaša belog alkoholnog sirćeta l kafena kašičica sode bikarbone UPUTSTVO: Sastavne komponente izmešajte i ulijte u staklenu posudu koju možete koristiti kao sprej. Voće poprskajte sa svih strana. Ostavite da tako deluje 5 do 10 minuta, a nakon toga voće operite pod mlazom tekuće vode. Za veće količine voća tako pripremljenu tečnost sipajte u posudu i u nju položite voće i povrće.

Kako bi voće i povrće bili sigurni za jelo, potrebno ih je dobro oprati kako biste se rešili svih bakterija i hemikalija koje se nalaze na površini, a ispiranje pod mlazom vode često nije dovoljno, upozorava nutricionista Branka Mirković.

- Ruke ne možete dobro oprati bez sapuna, a posudu gde su bili pesticidi ne možete oprati samo vodom. Čak ni dugotrajno ispiranje u vodi neće odstraniti pesticide. Uzgajivačima se ne isplati, jer bi morali da ponovo prskaju posle svake kiše i zato proizvođači pesticida daju garanciju da kiša, odnosno voda, ne ispira pesticide. Sirće, rastvor sirćeta, limun i limunska kiselina uklanja bakterije sa povrća, ali ne i pesticide. Zato, napravite blagi rastvor deterdženta za sudove i operite voće i povrće koje nema oštećenu koru i dobro isperite pod mlazom vode. Dobro je isprano kada je voda potpuno bistra. Povrće i voće koje je prekriveno tankim slojem voska, a to su pre svega agrumi, pre upotrebe operite rastvorom sirćeta i vode ili guljenjem skinite vosak - ističe nutricionista.

LEKOVITE TREŠNJE! Štite od raka, smanjuju bolove, ubrzavaju mršavljenje!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija