• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.Lazović

11.09.2016

16:30

KAD ŠERPA ZDRAVLJE ČUVA: Kako prepoznati TOKSIČNO posuđe?

Recepti

KAD ŠERPA ZDRAVLJE ČUVA: Kako prepoznati TOKSIČNO posuđe?

Podeli vest

Dok se bavimo ispravnošću namirnica, retko razmišljamo o posuđu u kom spremamo hranu. U slučaju lošeg kvaliteta ili nepravilnog korišćenja ono, naime, može biti toksično
Public

Nikada nije svejedno u čemu pripremate i čuvate hranu. I dok pomno razmišljamo o tome da svaka namirnica bude što zdravija, verovatno retko pomislimo koliko je zdrava posuda u kojoj spremamo hranu, a u slučaju da je lošeg kvaliteta ili je nepravilno koristimo, može biti toksična. Na tržištu se mogu naći različiti materijali, debljina premaza, šarenoliki dizajn i veoma različite cene. Kako se snaći i kupiti kvalitetno posuđe koje će dugo trajati i biti bezbedno, savetuje nutricionista Branka Mirković.

NEĆETE POGODITI NI ZA 3 ŽIVOTA: Znate li šta se krije u svakoj smokvi?

- Posuđe može biti od čelika, raznih vrsta metala, najčešće od bakra i aluminijuma, sa različitim premazima. Nekada se koristio emajl, danas različite vrste teflona i tefala, sa keramičkim premazima, od kaljenog stakla, keramike, zemljano, plastično... - navodi Branka i naglašava da kada ga kupujete, vodite računa o osnovnim karakteristikama.

Staklo i emajl

Domaćice (i vi verovatno) imaju posebno poverenje u emajlirano posuđe, baš kao i u staklenu teglu ili flašu za odlaganje zimnice. Osim lepote i jednostavnosti korišćenja, postoji još nešto....
- Tajna je u strukturi emajla, koja je slična strukturi stakla - objašnjava prof. dr Ljubinka Rajaković, dipl. ing. tehnologije i dodaje:
- Staklo je apsolutno inertan i nereaktivan materijal u dodiru sa hranom. Staklena ambalaža se smatra najzdravijom za čuvanje hrane. I emajl je u suštini obojena staklena masa, tako da je emajlirano posuđe, pored stakla, najbolje za pripremanje i čuvanje hrane, jer ne postoji rizik od bilo kakvih štetnih posledica po zdravlje ljudi ili životnu sredinu. Izuzetne karakteristike koje za čuvanje hrane ima emajlirano posuđe zasnovane su na glatkom, neporoznom sloju emajla koji ne dozvoljava nastajanje ili zadržavanje bakterija.

Ovo je njen vodič za pravilno korišćenje posuđa:

1. Čelično posuđe, dobro obrađeno, sa težim dnom, kvalitetnim drškama i poklopcem veoma dugo traje i lako se održava. Obavezno proverite deklaraciju na kojoj pišu sve karakteristike i način održavanja. Proverite da li posuđe koje se koriste i u rerni ima metalne drške. Ako ga pravilno koristite i perete, ima najduži vek trajanja. Ne kupujte jeftine kopije jer su štetne po zdravlje - prilikom kuvanja oslobađaju teške metale koji tako dospevaju u hranu.

Uvek čitajte deklaraciju i način korišćenja i održavanja

2. Bakarno posuđe se više koristi u svetu nego kod nas i ima vrlo specifičnu namenu. Kvalitetno bakarno posuđe je veoma skupo, lako može da se ošteti, a nepravilnim održavanjem mu skraćujete vek.

LEKOVITO I UKUSNO: Patlidžan za svaki dan!

3. Aluminijumsko posuđe je gotovo izašlo iz upotrebe. Mekano je i savitljivo. Odlično propušta toplotu, ali i deo metala, tako da ga skoro i nema na tržištu. Nađe se na buvljacima, sumnjivog je porekla i najbolje je ne kupovati ga.

4. Emajlirano posuđe, ako je dobro urađeno i emajl dobro pečen, odlično je posuđe, ali ga kupujte od proverenih proizvođača. Dobićete deklaraciju i uputstvo za korišćenje i održavanje. Kopije su lagane, emajl je tanak i lako se oštećuje. Bez obzira na lep dizajn, najbolje je ne kupovati ga.

Jeftine kopije oslobađaju teške metale koji dospevaju u hranu

5. Posuđe od tefala i teflona je već duže vremena u upotrebi. Koliko je kvalitetno zavisi od vrste, kvaliteta i debljine premaza. Loše posuđe kratko traje, brzo se oštećuje i odmah ga treba izbaciti iz upotrebe. Ozbiljni proizvođači ovog posuđa daju jasne deklaracije sa načinom upotrebe i načinom održavanja. Najčešća greška prilikom održavanja je da se topla posuda nalije hladnom vodom. Temperaturna razlika skraćuje vek posuđu, kao i korišćenje jake hemije ili agresivnih sunđera, četki i metalnih pomagala prilikom pranja.

ZRNO ZLATA VREDNO Čudotvorna svojstva kukuruza!

Kada se ošteti

Ni emajlirano ni teflonizirano posuđe ne treba upotrebljavati za kuvanje ako se obije, odnosno izgrebe do čelika. Pa i naše bake su znale da dođe vreme kad staru šarenu šerpu treba upotrebiti kao saksiju za muškatle ili čuvarkuću. Najverovatnije zbog koloritnosti samih posuda, kombinacija stare šerpe i dobro odabranog cveća sve je češći ukras mnogih terasa, dvorišta, restorana...

6. Posuđe sa keramičkim premazom se relativno skoro pojavilo na tržištu. Proizvođači ga agresivno reklamiraju kao "trajno", "doživotno", ali svedoci smo da posle dve-tri godine proizvedu novu seriju tog posuđa sa "još kvalitetnijim premazom". To posuđe ne traje dugo, lako se oštećuje i ako zaista želite takvo posuđe, kupite najboljeg kvaliteta.

7. Posuđe od kaljenog stakla je dobrog kvaliteta i relativno dugo traje, ako ga pravilno koristite. Važno je da se dobro održava i uvek stavlja na hladnu plotnu ili u hladnu rernu. Prednost je što se vidi hrana tokom procesa pripreme i može da služi kao posuda u kojoj se servira. Najčešća se koristi za pripremu hrane u mikrotalasnim rernama.

8. Keramičko posuđe je različitog kvaliteta. Kvalitetno posuđe ima odličan deblji premaz koji nije štetan po ljudsko zdravlje. Ako se pravilno koristi i održava, dugo traje. Nekvalitetno ima nižu cenu, lakše je po težini i lako se oštećuje.

- Dobro razmislite koje su vaše potrebe (često samo par šerpi i jedan ili dva tiganja vrtimo u krug) i tada kupite ono što vam zaista treba. Kupujte deklarisano posuđe, bolje platite malo skuplje, i povremeno dokupljujte. Jeftino posuđe, čak i ako ima privlačan dizajn, i jeftini kuhinjski setovi samo će vam izmamiti novac, a polako ali konstantno trovati hranu koju spremate u njima - upozorava Branka Mirković.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija