• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

08.10.2018

21:24

ZDRAVLJE IZ KAŠIKE: Tople čorbice su idealna jesenja kuhinja!

Recepti

ZDRAVLJE IZ KAŠIKE: Tople čorbice su idealna jesenja kuhinja!

Podeli vest

Čorbe svojim aromama stimulišu čula, čine nas zadovoljnim i najbolja su preventiva protiv prehlade, a uz ove kulinarske predloge bićete i siti i zdravi

Stižu nam sve hladniji dani, a sa njima sve toplija jela. Veruje se da nijedan dan ne bi trebalo da prođe bez tanjira supe ili čorbe, a ovi ukusni i okrepljujući zalogaji puni vitamina su baš ono što nam treba kada želimo da podignemo imunitet.

Ništa ne može toliko dobro da da nam povrati energiju kao fin tanjir domaće čorbe. Takođe, to je ukusan način da svojoj ishrani dodate povrće, pečurke i žitarice, a samim tim uvrstite i proteine, hranljive materije i vlakna. Veruje se da supe i čorbe mogu da "ukrote" apetit i da vas nateraju da usporite, odnosno da sporije jedete i žvaćete hranu, umesto što je samo "usisavate". Tako ćete uneti čak 20 odsto manje glavnog obroka, a samim tim i kalorija, čime se efikasno štitite od prejedanja. Čorbe svojim aromama stimulišu čula, čine nas zadovoljnim i najbolja su preventiva protiv prehlade, a uz ove kulinarske predloge bićete i siti i zdravi.

Foto: Shutterstock

Šarena piletina

Sastojci: 200 g pilećih grudi, žuta i crvena paprika, konzerva kukuruza, paradajz pire, prstohvat mlevene crvene paprike, prstohvat čilija, so, biber, ulje, peršun.
Priprema:
Pileće meso i paprike očišćene od semenki isecite. Ispržite meso, pospite mlevenom paprikom, prelijte vodom, dodajte iseckanu papriku, paradajz pire i kuvajte na umerenoj temperaturi oko osam minuta. Nakon toga dodajte kukuruz iz konzerve i kuvajte još pet minuta. Začinite čilijem i kada sipate u tanjir, pospite peršunom.

Krem čorba od karfiola

Sastojci: 500 g karfiola, 70 g brašna, 60 g putera, 1 dcl pavlake, 1,5 l bujona, 2 dcl mleka, 2 žumanceta, malo muskatnog oraščića, so, beli biber.
Priprema:
Oprani karfiol kuvati u vreloj vodi između 8 i 10 minuta, a zatim ocediti vodu. U šerpu sa duplim dnom staviti puter i kada se puter zagreje, dodati brašno uz stalno mešanje. Kada se masa izjednači, zaliti je bujonom. Potom dodati karfiol, so, rendani muskatni oraščić, biber i polako kuvati na tihoj vatri 45 minuta. Kada se karfiol skuva, propasirati ga, dodati mleko i kuvati oko pet minuta. Skinuti potom sa šporeta i dodati pavlaku i žumanca. Pri serviranju po želji dodati krutone od hleba i ružice od karfiola.

Foto: Shutterstock

Paprikaš čorba

Sastojci (za 6-8 osoba): 450 g junećeg mesa iseckanog na kocke, 130 ml (pola šolje) brašna, 2 kašike aleve paprike, kašičica seckanog timijana, kašičica seckanog ruzmarina, 2 šargarepe, glavica crnog luka, 3 crvene paprike iseckane na kockice, 800 ml iseckanog paradajza iz konzerve, lovorov list, 2 kašičice seckanog belog luka, 1 l goveđe supe, 4 kašike maslinovog ulja, so i biber.
Priprema:
U činiji pomešajte brašno, papriku, seckani timijan, ruzmarin, malo soli i bibera. Uvaljajte kockice mesa u mešavinu brašna i začina i stavite na tanjir. U tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i kratko propržite meso. Očistite i iseckajte šargarepu i crni luk i stavite u šerpu. Potom rasporedite meso, stavite seckanu papriku i paradajz, prelijte supom, dodajte beli luk i lovorov list, poklopite i kuvajte nekoliko sati na umerenoj temperaturi dok se meso potpuno ne raskuva.

Bundeva sa parmezanom

Sastojci: 1 kg bundeve, glavica crnog luka, 2 krompira, 2 dl pavlake, maslinovo ulje, litar supe od povrća, 4 kriške integralnog hleba, 4 kašičice parmezana, so i biber.
Priprema:
Bundevu oljuštite, očistite i iseckajte na kocke, propržite u šerpi sa malo ulja, posolite i pobiberite. Potom dodajte krompir iseckan na kocke i krupno narendan crni luk i dinstajte nekoliko minuta. Zatim prelijte supom i kuvajte na tihoj vatri dok bundeva i krompir ne omekšaju. Zatim propasirajte povrće, procedite ga i vratite u šerpu. Dodajte pavlaku, so i biber i promešajte. Vrelu krem supu pospite rendanim parmezanom i poslužite uz iseckan hleb.

Foto: Shutterstock

Vitaminska rapsodija

Sastojci: 3 paškanata, tikvica, 3 šargarepe, 2 stabljike celera, glavica crnog luka, beli deo struka praziluka, grančica timijana, lovorov list, 2 l pileće supe, 250 g smrznutog kukuruza, 4 kašike maslinovog ulja, so i biber.
Priprema:
Očistite paškanat, šargarepu i tikvicu i iseckajte na kockice. Iseckajte praziluk, celer i crni luk. U šerpi zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i kratko izdinstajte praziluk i crni luk. Dodajte povrće iseckano na kocke (paškanat, šargarepe, tikvicu), celer, timijan i lovorov list. Dinstajte još 2-3 minuta, prelijte supom i kuvajte 40-50 minuta na umerenoj temperaturi. Potom dodajte kukuruz, posolite i pobiberite i kuvajte još 10 minuta dok povrće ne omekša.

Krem čorba sa šampinjonima

Sastojci: glavica crnog luka, 1-2 čena belog luka, 500 g šampinjona, kašika brašna, srednji krompir, 80 ml belog vina, 1l pileće supe (kocku rastvoriti u litar vode), so, biber, maslinovo ulje, kašika maslaca, 150 ml neutralne pavlake, testenina sa jajima, po želji.
Priprema:
Crni i beli luk sitno iseckati, može i u seckalici. Pečurke oprati i iseći na listiće. Krompir oljuštiti i iseći na sitne kockice ili u seckalici, da bude gotovo kašast. U šerpi zagrejati maslinovo ulje i kašiku maslaca. Dodati crni i beli luk. Kada luk omekša dodati pečurke i dinstati dok voda ne ispari. Potom dodati kašiku brašna i promešati. Naliti vinom i supom, dodati krompir i začine. Kuvati oko pola sata na srednjoj vatri i pritom paziti da ne zagori na dnu. Kada je krompir kuvan, skloniti sa vatre i dodati neutralnu pavlaku. Čorbu po želji možete jesti sa testeninom.

Foto: Shutterstock

Čorba od praziluka i oslića

Sastojci: 4 struka praziluka iseckana na komade dužine 1 cm, kilogram krompira, 2 čena zgnječenog belog luka, 300 g fileta oslića, maslinovo ulje, so i biber.
Priprema:
Krompir operite, oljuštite i iseckajte na kocke. U šerpi zagrejte 2-3 kašike ulja na srednjoj temperaturi, pa dodajte praziluk i beli luk i izdinstajte 3-5 minuta. Potom dodajte krompir iseckan na kocke, prelijte vodom i zagrejte do ključanja. Kada čorba proključa, dodajte komadiće oslića i kuvajte na umerenoj temperaturi oko 60 minuta. Na kraju posolite i pobiberite po želji i poslužite uz tostiran hleb.

Potaž od crvenih paprika

Sastojci: 5 krupnijih crvenih paprika, šargarepa, 2 glavice crnog luka, 2 čena belog luka, 1 l pileće supe, 400 ml seckanog paradajza iz konzerve, nekoliko listića bosiljka, 3 kašike maslinovog ulja, prstohvat šećera, so i biber.
Priprema:
Zagrejte rernu na 220 stepeni. Isecite paprike po dužini, uklonite semenke i žilice, stavite ih u pleh tako da spoljna strana bude okrenuta na gore i ispecite dok kožica ne pocrni (10-15 minuta). Pečene paprike stavite u plastičnu činiju ili kesu, hermetički zatvorite i ostavite da se ohlade. Potom ih oljuštite i iseckajte. U šerpi zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i izdinstajte iseckanu šargarepu, crni i beli luk oko 10 minuta. Potom prelijte supom, dodajte seckani paradajz, pečenu papriku i prstohvat šećera. Posolite i pobiberite i ostavite da se krčka na srednjoj temperaturi 10-15 minuta. Sklonite čorbu, sačekajte da se malo ohladi, izmiksajte, ukrasite listićima bosiljka i poslužite.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija