Pixabay

11:24 Iće i piće 0

Mondo.rs/Informer.rs | 16. 11. 2018.

5 EFIKASNIH NAČINA: Kako najlakše da oljuštite kuvano jaje?

Kuvana jaja su skoro savršena namirnica. "Paketić" proteina bez dodatih masti, mogu i da stoje koji dan i sve bi bilo savršeno da ljuska ponekad ne pravi problem. Donosimo vam pet najefikasnijih načina da oljuštite kuvano jaje...

Metod sa sodom-bikarbonom

Na sajtovima posvećenim kuvanju često ćete naići na savet da u vodu u kojoj kuvate jaja dodate malo soda-bikarbone, pošto je to podići pH vrednost jaja i olakšati skidanje ljuske. Dovoljno je da u vodu dodate pola kašičice soda-bikarbone, i kad se jaja skuvaju ljusku ćete moći da skinete u većim komadima.

Kotrljanje

Ovaj trik sa Reddita je jednostavan: Tvrdo kuvano jaje treba da kotrljate dlanom napred-nauad dok ljuska sasvim ne popuca, a zatim počnite jaje da ljuštite sa šireg kraja. Ako je jaje tek skuvano, ljuštite ga pod mlazom hladne vode, da se ne opečete.

Duvanje

U teoriji, radi ovako: razbijete ljusku na oba kraja jajeta, skinete mali komadić ljuske sa oba kraja, a zatim iz sve snage dunete u rupu u ljusci koju ste napravili na užem delu jajeta. Ovo bi trebalo da odvoji ostatak ljuske i olakša vam posao.

Pixabay

Voda

Tvrdo kuvano jaje stavite u manju čašu, sipate malo vode, čašu poklopite dlanom i tresete iznad sudopere kao sumanuti. Iznad sudopere, da biste izbegli prosipanje, jasno. Ljuska će popucati na sitne komadiće, a pošto ima vode, sama će početi da spada sa jajeta. Posle pet sekundi, trebalo bi da možete da skinete ostatak ljuske bez problema.

Kašika

Ovo je savet sa Reddita, ali zahteva malo više strpljenja. Jaje prvo udarite o neku čvrstu površinu, tako da se napravi veća pukotina na ljusci, a onda kroz nju pažljivo uvučete supenu kašiku između ljuske i belanceta, vodeći računa da ne "zagrebete" suviše duboko, tako da belance ostane celo. Kad ste to postigli, polako okrećete jaje sve dok se ljuska sasvim ne odvoji. I eto ga, savršeno očišćeno tvrdo kuvano jaje.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]