• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

11.03.2019

13:12

ŠTA RUČATI U KANCELARIJI? Šareno i zdravo i dok radimo!

Recepti

ŠTA RUČATI U KANCELARIJI? Šareno i zdravo i dok radimo!

Podeli vest

Za mnoge zaposlene užina ili ručak je i najsrećnijih pola sata tokom radnog vremena, te budite maštoviti i ponesite hranljiv i zabavan obrok od kuće

Odmah nakon prve jutarnje kafice, na poslu se obično kreće s pitanjima: "Šta ćemo danas da jedemo?" Osim u slučaju da neko od kolega slavi rođendan, rođenje deteta ili mu je drugi dan slave pa je poneo sa sobom sve što je preteklo. Za mnoge zaposlene užina ili ručak je i najsrećnijih pola sata tokom radnog vremena, i to ne bez razloga. Čak i oni koji u blizini imaju dobar restoran ili organizovanu dostavu, u nekom trenutku odlučiće se za spakovani obrok koji su poneli od kuće.

I na poslu možete da se hranite zdravo. Dovoljno je da masno lisnato testo zamenite niskokaloričnim integralnim hlebom i žitaricama, koji će vas brzo zasititi, i salatama. Za samo pet minuta možete da napravite ukusnu, a zdravu kombinaciju povrća, mladog sira, belog mesa ili tunjevine. Imajte na umu da salate od testenine i krompira sadrže mnogo ugljenih hidrata, te budite umereni. Ne zaboravite i da doručkujete pre posla, jer preskakanjem ovog obroka mozak ostaje bez glukoze, svog najznačajnijeg energenta, što rezultira umorom, bezvoljnošću i padom koncentracije.

POMFRIT KAO IZ RESTORANA! Najbolji trik za pripremanje najukusnijih krompirića!

U poznatoj bajci braće Grim, čim se izgovori magična rečenica "Stočiću, postavi se", čarobni stočić napuni se najprobranijim jelima. Budući da na radnim mestima često ne možemo da koristimo kuhinju, a nemamo ni čarobni stočić, donosimo vam pet kreativnih i ukusnih predloga za obroke bez podgrevanja.

Foto: Shutterstock

1. Salata s testeninom u tegli
Salate su poslednjih decenija potpuno evoluirale iz priloga u glavno jelo. Za praktično pakovanje u tegli, preporučuju se da "mokre" sastojke sipate na dno, orašaste plodove i povrće ili testeninu u sredini, a na vrhu "suve" lisnate salate. Neposredno pre konzumacije teglu treba okrenuti naopačke (sa zatvorenim poklopcem!), kako bi svi sastojci zadržali optimalnu vlažnost. Nebrojene su kombinacije sastojaka, pa za svaki novi dan možete imati novu.

Foto: Shutterstock

2. Tart u papirnoj kesi
Tart je mnogima najdraže toplo jelo koje je vrlo ukusno i kad se ohladi, tako da se može pojesti i za radnim stolom, bez podgrevanja. Postoje brojne kombinacije sastojaka, a najjednostavnije ga je zapakovati u papirnatu kesu.

Foto: Shutterstock

3. Integralni slani keks ili štapići od povrća + humus
Posebno zdrava i vrlo ukusna kombinacija domaćeg humusa i integralnog slanog keksa ili štapića povrća takođe se može spakovati u teglu s humusom na dnu.

Foto: Shutterstock

4. Veseli miks u kutiji
Najkreativnije, šarene kombinacije možete da složite u takozvanu bento kutiju s pregradama, koja potiče iz Japana. Danas se mogu naći od svih materijala, od stakla, plastike, metala ili drveta. Ako je nemate pri ruci, možete da napravite svoju varijantu u običnoj kutiji s pregradama od aluminijumske folije ili omota od mafina. Često se u njih stavljaju naseckano voće i povrće, orašasti plodovi ili zdravi slatkiši kako bi podmirili sve nutritivne potrebe za jedan radni dan.

Foto: Shutterstock

5. Punjena tortilja
Tortilje su zdravija verzija sendviča, posebno ako sami mesite testo. Možete da ih punite omiljenim povrćem, salatom i mesom ili ribom, uz nezaobilazne soseve. Za pakovanje su najpraktičnije plastične kese sa zatvaračem kako bi ukusan sadržaj ostao na sigurnom.

(VIDEO) OVO NISU KUVARI, OVO SU UMETNICI! Neverovatne majstorije kineskih šefova ostavljaju bez daha!

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Pitice s prazilukom

Sastojci: Za nadev: 100 ml maslinovog ulja, 500 g praziluka, 200 g mocarele, so, biber. Za testo: 500 g glatkog brašna, kesica suvog kvasca, kašičica šećera, kašičica soli, topla voda.
Priprema:
Na maslinovom ulju prodinstajte praziluk. Posolite ga i pobiberite. Ostavite da se ohladi. Testo pravite tako što pomešate brašno, kvasac, so i šećer. Dodajte toplu vodu dok se ne formira testo koje vam se neće lepiti po rukama. Dodajte još brašna ako je potrebno da razvijete testo. Formirajte krugove od testa, prečnika 20-ak cm, napunite prazilukom, pospite mocarelom i dobro zatvorite. Pecite na plehu koji ste prethodno obložili papirom za pečenje oko 35 minuta na 170 stepeni.

Foto: Shutterstock

Sendviči sa svinjetinom i salatom od kupusa

Sastojci: 500 g iseckane svinjetine, 6 zemički. Za salatu od kupusa: 4 šolje narendanog kupusa, šolja narendane šargarepe, kašika narendanog crvenog luka, četvrtina šolje majoneza, kašika jabukovog sirćeta, kašika soka od limuna, so, mleveni biber.
Priprema:
Zemičke prepolovite na pola i zagrejte u rerni. Za salatu od kupusa pomešajte sve sastojke i dobro ih izmešajte sa kašikom. Na jednu polovinu hleba stavite salatu od kupusa, zatim svinjetinu i poklopite drugom polovinom. Tako nastavite dok ne potrošite sve zemičke.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija