• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.03.2015

19:22

DOBAR SAN PUNI BATERIJE Kako da prebrodite prolećni umor

Ljubav

DOBAR SAN PUNI BATERIJE Kako da prebrodite prolećni umor

Podeli vest

Ako se brzo umarate, dekoncentrisani ste, često zevate i najradije biste prespavali dan, imate tipične simptome prolećnog umora

Ovaj "poremećaj" je vrlo čest, a karakterističan je za period prelaska iz zime u proleće. Javlja se kao posledica zimskog načina ishrane, ali i zbog smanjenog nivoa serotonina koji nas održava u dobrom raspoloženju.

Moćan sok

Napitak od pomorandže i lanenog ulja pomoći će vam da brzo vratite energiju. Potrebno je da u blender stavite tri očišćene pomorandže, kašiku lanenog ulja i jedan decilitar hladne vode.
Ovaj sok možete piti svakodnevno, njime ćete obezbediti količinu šećera koja je potrebna organizmu za jedan dan.


Sa stanovišta nauke reč je o privikavanju organizma na vremenske promene, a kako smo deo prirode, normalno je što na promene u prirodi tako reagujemo.
Stručnjaci objašnjavaju da je za malaksalost i nedostatak energije preko dana "zaslužan" zimski način života s malo kretanja i jakim jelovnikom.

Spavanje i voda


Ipak, ima rešenja za takvo stanje. Duže spavajte, idite u krevet bar sat-dva pre ponoći jer san u te sate najbolje odmara i okrepljuje organizam. Sedam i po do osam sati sna idealna je mera.
Tokom dana pijte vodu - dehidracija samo dva odsto ukupne tečnosti iz tela učiniće da se osećate usporeno, upozoravaju nutricionisti.
Ne dopustite da vas ulovi kriza posle ručka. Ispravite se! Takvim držanjem pomažemo telu da primi više kiseonika, ističu fizioterapeuti. Sedite uspravno, kao da ste oslonjeni na zid, uvucite trbušne mišiće. Ne prekrštajte noge jer to zaustavlja cirkulaciju.


Šetnja za energiju


Šetajte, jer vam već desetak minuta šetnje kasno po podne može podići energiju. Drugi predlog je vežba koja takođe naglo podiže energiju: trčite u mestu najbrže što možete 20 sekundi, pa usporite, odnosno sporo marširajte, isto u mestu, 10 sekundi. Ponovite četiri puta.
Jedite što više svežeg voća i povrća i simptomi prolećnog umora trebalo bi da uminu za nekoliko nedelja.
Ako je osećaj nemoći i isrpljenosti jak i produži se na više od mesec dana, trebalo bi da se obratite lekaru jer to može da ukazuje na poremećaj nivoa šećera u krvi, pad gvožđa ili bolesti štitne žlezde.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija