• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.04.2016

15:28

KAKO DA SE PRIPREMITE ZA FARBANJE JAJA? Bela jaja, nove boje!

Ljubav

KAKO DA SE PRIPREMITE ZA FARBANJE JAJA? Bela jaja, nove boje!

Podeli vest

Pripreme za praznovanje Vaskrsa ulaze u završnicu, bar što se nabavke za trpezu i ukrašavanja jaja tiče

Neke domaćice farbaju jaja i četvrtkom, a većina ipak to čini petkom, jer se u narodu smatra da se na Veliki petak jaja najbrže skuvaju.

Šareno, šarenije

Da bi jaja bolje primila boju i izgledala što lepše, obično se biraju ona sa što beljom ljuskom. Ali, čak i ako ne možete da nađete bela jaja, ona sa tamnijom ljuskom možete sami da izbelite.

Najlepše nijanse i šare se "primaju" na potpunoj beloj ljusci, ali ako ne možete da nađete takva jaja, sirćetom izbelite ona tamnija


Prvi način je da jaje stavite u staklenu posudu i prelijete ga sirćetom. Ostavite ga da stoji dok ne primetite da se tečnost postepeno boji.


Za drugi način potreban vam je rastvor čaše sirćeta i čaše vode u kojoj ćete kuvati jaja na umerenoj temperaturi. Kad voda počne da ključa, smanjite temperaturu na najslabije i ukoliko je potrebno skinite penu. Ostavite jaja da se kuvaju još 10 minuta. Posle toga prohladite jaja hladnom vodom, isperite ih pod mlazom vode brišući ih sunđerom ili krpom.

(VIDEO) ODUŠEVIĆETE SE Kako da iskoristite češalj u kuhinji?

(VIDEO) LAKO I BRZO! Evo kako da uklonite kamenac i nečistoću sa kuhinjskih slavina!


Pačija i guščija jaja su prirodno bela i pogodna su za farbanje pastelnim bojama, ali im je cena višestruko skuplja od kokošijih.

Stara farba

Ako su vam ostale kesice boja u prahu od prošle godine, slobodno ih možete iskoristiti i ove. One, naime, nemaju rok trajanja. Jedini problem može da bude da je kvalitet boje loš, pa bi nijansa bila slabija. Bolje je da stavite više sadržaja kesica u istu količinu vode, bez obzira na to što piše u uputstvu.


Ako se prvi put odlučujete za boje iz tuba, neka vas ne buni što će vam na početku bojenja izgledati da su apsolutni promašaj. Obavezno koristite rukavice, istisnite malo boje na dlan i valjajte jaje po dlanu. Postepeno dodajte kap po kap boje i slobodno kombinujte više nijansi. Svako kotrljanje će upiti boju, a mrlje koje mogu da vas nateraju da odustanete od ovog načina farbanja će se osušiti i biće neobična šara.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija