• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.09.2016

16:30

SEPTEMBARSKI RADOVI U BAŠTI! Sadite lale i narcise!

Ljubav

SEPTEMBARSKI RADOVI U BAŠTI! Sadite lale i narcise!

Podeli vest

Za ljubitelje baštovanstva nijedan posao sa biljkama nije težak. Iako oni upućeni sigurno znaju da je septembar vreme za orezivanje žive ograde i sadnju novih vrsta cveća, jer ima više kiše, a zemlja je još topla, podsećamo i ostale da prionu na sređivanje svojih baštica i balkona

ŠTA TREBA DA URADITE


Očistite uvelo i bolesno lišće sa cveća kao što su ruže. Bolesno lišće nikako ne koristite za đubrenje. Kada je reč o žbunju, kada vidite da su se stabljike savile nadole ili počinju da propadaju, vreme je da ih orežete. To se dešava jer se sok biljke povlači u koren. Ako se ne obrežu, mogle bi da propadnu.

Da bi u proleće vrt procvetao, pravo je vreme za sadnju lukovica lala, zumbula, narcisa i ostalih prolećnih vrsta. Lukovice sadite na udaljenosti od 5 do 8 cm, a ukoliko su lukovice veće, na razmaku od 10 do 15 cm. Kombinujte ih u skladu s vremenom cvetanja. Lale, na primer, rastu od marta, pa sve do sredine juna, zavisno od vrste.

Pravo je vreme za sadnju lukovica poput zumbula, lala, narcisa, a u saksijama zasadite hrizanteme


Balkonske biljke koje će nastaviti cvetanje sve do jesenjih mrazeva treba i dalje zalivati, ali umereno, na svaka dva-tri dana, da koren ne bi istrunuo. Redovno odstranjujte uvele i osušene cvetove. Tokom narednih nedelja zamenite ih jesenjim vrstama poput jesenje anemone ili hrizanteme.

ŠTA NE TREBA RADITI


Nemojte rezati ostatke i stabljike biljaka poput suncokreta, čijim se semenkama ptičice hrane tokom hladne zime.

(VIDEO) SNAŠLA SE! Ona stavlja donji veš u posudu za salatu!


Ne uklanjate panjeve ni mrtvi sloj zemlje, već ih ostavite da se na njima skupe insekti koji rade u korist biljaka, kao što su paukovi, bubamare i pčele koje će tu da prezime.


Ostatke biljaka ne bacajte u smeće, zavežite ih u posebne vreće i ostavite da se razgrade tokom zime, a kasnije ih iskoristite kao pokrivač za biljke.

LEPO I MODERNO! Ova boja se najlakše kombinuje pri uređenju enterijera


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija