• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: srbijadanas.com/informer.rs

30.09.2016

13:59

(FOTO) ZOVITE RIPLIJA! Ženama je bilo ZABRANJENO da rade OVE stvari!

Ljubav

(FOTO) ZOVITE RIPLIJA! Ženama je bilo ZABRANJENO da rade OVE stvari!

Podeli vest

Uprkos velikom napretku koji je postignutnut na polju rodne ravnopravnosti, položaj žena u mnogim segmentima društva ni danas nije izjednačen sa položajem muškaraca. Nekada je sve bilo mnogo teže. Pored činjenice da nisu imale pravo glasa, žene nisu mogle da rade još mnogo stvari koje se danas smatraju potpuno normalnim

Pravo glasa za žene uvedeno je u različitim periodima u različitim zemljama širom sveta, ali je uvek bila reč o dugoj i napornoj borbi. Prva država koja je ženama dala pravo glasa je Novi Zeland 1893. godine, mada je Švedska prva zemlja u kojoj je u periodu između 1718. i 1771. godine postojalo uslovno pravo glasa za žene koje su su bile članice esnafa i plaćale porez. Kod nas se to dogodilo 1945. godine.

Pred vama su nekoliko primera prava koja nisu imale naše bake i prabake, a koje se danas smatraju sasvim normalnim.

Žene nisu smele da koriste kontraceptivne pilule.

 

 

A photo posted by lady Zaga (@zaga_makeup) on Sep 26, 2016 at 4:35am PDT

 

SESTRO, AL SI SE ZEZNULA! Poslala maloletnom sinu bivšeg dečka gole fotke, on je prijavio za pedofiliju!

Kontracepcija je bila tabu tema većim delom 20. veka. U mnogim zemljama bilo je zakonski zabranjeno da parovi čine bilo šta što bi poremetilo prirodni tok reprodukcije. Uzimanje kontraceptivnih pilula u Americi je legalizovano tek '60-ih godina prošlog veka.

Žene nisu jednako plaćane za poslove koje su jednako radile kao i muškarci.

 

 

A photo posted by Cecilia Dominguez (@ceciliadomay) on Sep 27, 2016 at 2:03am PDT

 

U nekim delovima sveta nejednake plate su i danas problem, pa i u Srbiji. Mada, iste plate su zagarantovane zakonom, a to nije uvek bio slučaj. Tek 1970. godine američki Vrhovni sud propisao je da firme ženama duguju istu nadoknadu kao i muškarcima.

Ženama je bio zabranjen rad tokom trudnoće.

 

 

A photo posted by Muna Nazak Mešić (@muna_nazak) on Sep 28, 2016 at 12:51pm PDT

 

UDALA SE ZA STARCA: Bogat je i voli me, a već GUBI PAMĆENJE!

Do šezdesetih godina prošlog veka poslodavci nisu bili u obavezi da zadrže radnice koje su bile trudne i podrazumevalo se da je trudničko i posle porodiljsko odsustvo trajno. Čak 40 odsto poslodavaca je iskorišćavalo nedostatak zakonskih okvira. 

Žene nisu mogle da izvade kreditnu karticu.

 

 

Početkom '70-ih godina prošlog veka, slobodne ili razvedene žene su vrlo često morale da dovedu muškarca da garantuje za njih prilikom vađenja kreditne kartice, a tokom procene plate, neretko su uzimali u obzir samo polovinu te sume.

Žene nisu smele da oblače praktične kupaće kostime.

 

 

Početkom 20-ih godina prošlog veka, ženama je bilo zabranjeno da pokazuju previše kože i da nose kostime za kupanje koji previše otkrivaju. Neki su išli toliko daleko da je plažama patrolirao policajac sa metrom i merio je da li je kostim u granicama dozvoljenog. 

Žene nisu smele da puše u javnosti.

 

 

A photo posted by @prettyypsycho on Sep 28, 2016 at 12:40pm PDT

 

(FOTO/VIDEO) SISE NA IZVOL'TE! Plaćali mladi da bi je pipkali po grudima!

Za muškarce je pušenje muževna aktivnost u kojoj većina njih uživa, dok je za žene u mnogim gradovima bilo zabranjeno. U Njujorku je npr. pušenje bilo veoma neprimereno. Tako je damama bilo zabranjeno da puše na javnim mestima, poput ulice, barova, hotela i restorana.

Žene nisu mogle da tuže zbog seksualnog uznemiranjava.

 

 

A photo posted by NLD Guy (@nldguy13) on Sep 22, 2016 at 6:37pm PDT

 

Tek 1986. godine Vrhovni su Amerike doneo je zakon po kome je seksualno uznemiravanje na radnom mestu i diskriminacija zasnovana na polu kažnjiva. U Srbiji je Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu donet tek 2010. godine.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija