• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: pink.rs/informer.rs

10.11.2016

10:41

SAVETI PEDAGOGA: Evo kako da pomognete detetu da se organizuje u školi!

Ljubav

SAVETI PEDAGOGA: Evo kako da pomognete detetu da se organizuje u školi!

Podeli vest

Na pitanje kako da pomognete detetu da se što bolje organizuje i kako da procenite da li se u prethodna dva meseca dobro snašlo kada su u pitanju školske obaveze govori pedagog Marija Radaković

Očekivanja porodice od deteta i škole su obično velika, posebno kada je reč o polasku u prvi razred.

Uz obaveze na poslu, rad u kući i nedovoljno slobodnog vremena mnogi roditelji se pitaju da li dovoljno pomažu svojoj deci oko školskih obaveza.

Kako je objasnila Radaković, roditelji od dece očekuju da deca budu uspešna, a od škole se očekuje da im pruže znanje, vaspitanje i bezbednost.

Prema njenim rečima, na početku školovanja je najvažnije da deca budu prihvaćena od strane učitelja koji postaje značajna i važna ličnost u njihovom životu i da opipljivo osete da je njemu stalo do njih.

Podjednako je važno da li će dete prihvatiti vršnjaci, kao i druženje i igra koja će dugo zauzimati primarno mesto u životu deteta.

Smatra se da osećanje prijatnosti kod deteta dok boravi u školi stvara dobru osnovu za sve pometute zadatke koji su pomenuti na početku priče.

- Da bi roditelji mogli adekvatno da pruže podršku svojoj deci u prvim godinama školovanja treba da se interesuju, ali i da ozbiljno shvate zapažanja učitelja koji dete posmatra u procesu učenja, druženja i odnosu prema obavezama. Deci je potrebno da se osećaju bitno što treba osloniti da njihove realne potencijale -  upozorava Radaković.

Sve što eventualno treba korigovati u odnosu deteta prema učenju ili u ponašanju najlakše se može uraditi u prvim godinama školovanja, istakla je Radaković, ukazavši da se kod dece tada postavlja temelj obrazovanja.

Roditelji imaju zadatak da prate kako dete uči, interesuju se šta je učilo tog dana, šta mu je bilo teško, šta interesantno, da li su mu potrebna pojašnjenja i vežbaju sa njim ako im se nešto čini teško i nerazumljivo.

Radaković je objasnila da je školsko gradivo koncipirano po principu kurikuluma što znaci da se prethodno gradivo nadovezuje na naredno pa je sistematičnost i redovnost u učenju važna i ukazala se dete oseća sigurno, ako u školu krene sa urađenim domaćim zadacima i naučenim gradivom za taj dan.

- Bez motivacije nema uspešnog i kvalitetnog učenja. Podsticanje pozitivne motivacije kod dece je ključ učenja i kvalitetnog usvajanja znanja - podvukla je Radaković.

Organizacija deteta u školi treba da se, na prvom mestu, temelji na dobro naučenom gradivu.

Često se dešava da se nedovoljno dobro razlikuje dobro naučena i lekcija koja se samo prepoznaje. Na dobro naučenu lekciju dete može da pruži kvalitetan odgovor.

Uz školske  obaveze, igru, hobi i druženje idu i kućne obaveze, koje bi trebalo da budu sastvni deo života svakog deteta.

- Kućne obaveze su deo mentalne higijene svakog deteta i one kod dece razvijaju odgovotnost, urednost, tačnost, sigurnost u sebe i svoje sposobnosti.  Treba imati na umu da se deca najbolje uče na primeru i usvajaju ono što vide od svojih roditelja, nastavnika i ljudi za koje su procenili da su im bitni u životu - podvukla je Radaković,

Trema,strah i stres kod dece prate svaki polazak u školu.

- Ako se usredsredimo samo na stres pred kontrolni, mogu se pojaviti strah od neuspeha i strah od uspeha ma kako to paradoksalno zvučalo. Najbolji lek je dobro savladati gradivo - kazala je

Kada je reč o spavanju, posebnu paćnu treba obratiti na moguće poremećaje sna kod dece poput noćnih strahova i mora iza kojih se obično kriju strepnja, strah, neprijatni dogadjaji koje dete doživelo u toku dana.

- Internet, igrice i televizija su u funkciji zdravog i pravilnog odrastanja današnje dece ako su pozitivno determinisani i ako ne remete njegov odnos prema učenju, odnose sa vršnjacima i vreme za spavanje – dodala je Radaković, napomenuvši da savremene tehnologije ne bi smele da zamene druženje sa vršnjacima na otvorenom i način komunikacije među njima jer se život mora odvijati u realnom vremenu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 7 godina

Не вреди ништа, када код нас "реформа школства"... - почиње... "обавезним униформама"....!? * Беш га у таку* - "реформу"...?! Уместо - табле, деци дајте ТАБ ЛЕТ... А књиге од 120 Евра, замените компакт диском од 20 динара - на коме ће имати све књиге, од почетка до краја школовања...!! Едукујте наставнике и професоре...уместо што малтретирате децу и родитеље, којекаквим будалаштинама " на нивоу".

Izbori 2024

Vesti

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković
Društvo

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković

Zastavnik Mijodrag Tošković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije koji je stradao prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, sahranjen je danas uz vojne počasti u Staroj Pazovi.

18.04.2024

17:58

Skandal u školi u Tutinu! Nastavnik trdi da ga napao kolega: Psovao mu majku i pretio!
Društvo

Skandal u školi u Tutinu! Nastavnik trdi da ga napao kolega: Psovao mu majku i pretio!

"Pomoćnik direktora me je prvo snažno udario ramenom u grudni koš, da bi me kasnije ponovo napao, uhvatio me za revere i gurnuo na vrata tom silinom da ih je otvorio", priča Denis Šabanović, nastavnik srpskog i bosanskog jezika u srednjoj Tehničkoj školi u Tutinu koji je nastavnika i pomoćnika direktora Imera Ademovića optužio da ga je, prvo verbalno, a onda fizički napao posle redovne sednice Nastavničkog veća.

18.04.2024

17:47

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija