• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo.rs/informer.rs

11.02.2017

19:06

(FOTO) KAKO SE (NE) NOSI BELA MAJICA! Ima čak i svoj praznik! Da li znate zašto?

Ljubav

(FOTO) KAKO SE (NE) NOSI BELA MAJICA! Ima čak i svoj praznik! Da li znate zašto?

Podeli vest

Bela majica je komad garderobe koji nikada nije demode...

Dan bele majice se obeležava 11. februara, kaosećanje na veliki štrajk u "Dženeral Motorsu" 1937. kada su radnici tražili pravednije uslove rada, i svi su nosili bele majice.

Mi u Srbiji ne slavimo taj "praznik", ali bele majice nosimo. Sigurno i vi imate makar jednu?

Zašto bela majica nikada ne izlazi iz mode?

- Zato što je praktična i lako se kombinuje sa drugom garderobom. U fokusu su naročito bile osamdesetih godina prošlog veka kada je 'Levis' izbacio bele majice na kojima je pisalo: 501. Tada su svi to nosili. Svi! Međutim, mogu da kažem, da se za 25 godina koliko već radim kao stilista, nikada nije dogodilo da bela majice bude demode. Ona je samo menjala oblik, kroj, materijal od kojeg je napravljena, ali je uvek, svake sezone, imala počasno mesto u ormanima širom sveta - kaže za Mondo stilista Filip Maksimović.

 

 

- Nosimo je uz sve i svašta, ali se bela majica najbolje slaže uz farmerke i kožnu jaknu. To je dobitna kombinacija, koja je preživela sve druge trendove i nikada neće izaći iz mode zato što svima dobro stoji, i muškarcima i ženama, i tinejdžerima, i onima u srednjim godinama.

 

 

Kažeš da je bela majica menjala oblik i materijal. Kakva je ove sezone?

- Što se materijala tiče, sada su aktuelne majice napravljene od bambus pamuka i lana. Šireg kroja, asimetrične, a ženski modeli imaju i karnere na rukavima koji su širi, kao na kimonu na primer. Takođe, sve majice, pa i bele, ove sezone padaju sa jednog ramena, što je dobro jer, ako niste znali, kod žena ramena stare poslednja. Slobodno ih otkrijte, ali ne tako što će vam jedan rukav pasti do lakta, jer ćete tako izgledati vulgarno, već neka diskretno i malo sklizne sa ramena- savetuje nam Filip. 

 

 

Da li je širi model preporučljiv i "širim" osobama, ili ne?

- Punije osobe ne treba da nose uzane majice jer će tako naglasiti svoj 'višak'. Za punačke ljude su šire majice, ali ne preširoke, one kao džak na primer, već komotne, sa takozvanim slepi miš rukavima. Asimetrični kroj je odličan za punije osobe zato što vara oko posmatrača, ne dozvoljava mu da se fokusira. Time odlično možete da sakrijete svoje nedostatke.

Da li majice sada treba da imaju "čamac", V ili O izrez oko vrata?

- Čamac i V, ali ne previše dubok izrez, već pristojniji. Međutim, ako imate širok vrat, izbegavajte V izrez, a ako imate okruglo lice, ili ste punački, za vas nije O izrez. Svima najbolje stoji takozvani čamac, ali umeren. I nemojte da se bojite eksperimentisanja, ništa ne mora da izgleda onako kako je neki dizajner zamislio - ako ste kupili majicu koja ima O izrez koji vas 'guši' tokom nošenja, slobodno ga razvucite rukama, ili jednostavno isecite ranflu makazama. Živimo u 21. veku i sve je dozvoljeno.

 

 

Šta je "ne, nikako" kada su bele majice u pitanju?

- Najčešća greška koju mnogi prave je da nose belu majicu koja je posivela, ili požutela od pranja. Dakle, bela majica mora biti nova i snežno bela. Mora biti i od kvalitetnog materijala, da bi bila efektna, inače je nosite kada trenirate, ili samo po kući. Druga greška, koju prave žene, je beli brushalter, ili grudnjak sa čipokom, ispod bele majice. Umesto toga treba nositi brushalter boje kože, jer se samo takav ne providi ispod bele majice.

 

 

Bela majica asocira na opušten stil, na sport, ali je ipak viđamo i u svečanijim prilikama, u pozorištu, uz odelo na poslovnim sastancima. Da li je to greška ili je bela majica evoluirala?

- To je katastrofa! Bela majica ima smisla samo uz savršeno odelo, možda uz 'Armani'. Uz sve drugo izgledaćete jeftino, ako govorimo o odelima od punijih, krućih materijala. Bela majica uz laneno odelo, je već nešto sasvim drugo. Uz tanano, lepršavo odelo za koje se kaže da 'ide oko vas', slobodno obucite lepu, čistu, belu majicu.

Predloži nam još neke kombinacije sa belom majicom za sledeće proleće.

- Uz farmerke koje su uzane kao helanke, obucite široku, asimetrično krojenu belu majicu, a oko vrata vežite bandana maramu u bilo kojoj boji, i izgledaćete fenomenalno. Ili, obucite je uz žute pantalone, na primer, stavite drvene narukvice, ili napravite ogrlicu od dečijih kockica. Budite maštoviti, moda je umetnost koja vam dozvoljava da izrazite svoju kreativnost, i to svakoga dana iznova.

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija