• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

14.08.2017

18:46

SUNCE, MORE I BORE: Kako se negovati posle letovanja?

Ljubav

SUNCE, MORE I BORE: Kako se negovati posle letovanja?

Podeli vest

Koliko god da vam je odmor prijao, sunce i so u kombinaciji nisu prijatelj lepog tena. Kako biste povratili balans vlažnosti i masnoća, treba da posegnete za preparatima koji hlade, smiruju i regenerišu kožu lica i tela

Kada se vratite sa odmora, izdvojte malo vremena za tretmane koji će osvežiti vašu kožu i vratiti je u prvobitno stanje. Koliko god da vam je boravak na plaži prijao, sunce i so u kombinaciji nisu prijatelj lepog tena. Kako biste povratili balans vlažnosti i masnoća, treba da posegnete za preparatima koji hlade, smiruju i regenerišu kožu lica i tela.  

Obavezan piling  

U periodu posle letovanja preplanula koža bledi i umesto da zadrži blistavu bronzanu boju, postaje umorna, isušena i na njoj se vide tamne mrlje. Pojavljuju se nove bore, a postojeće su sve vidljivije. Koža izgleda umorno, peruta se, iritirana je, opuštenija...

Pokušaj da se bronzana boja sačuva izbegavanjem pilinga je velika greška koju čine mnoge žene. Tako se zapravo sprečava ljuštenje epiderma, koje je neophodno. Zato kožu počastite pilingom koji s njene površine odstranjuje suvišne odumrle ćelije koje joj oduzimaju sjaj, a time i preplanulost. Piling koži vraća ujednačenu glatkoću i elastičnost, a najjednostavnije je koristiti morsku so (možete dodati malo meda) ili kafu u kombinaciji sa smeđim šećerom i par kapi maslinovog ulja. Ovaj piling ujedno pomaže i u borbi s celulitom. 

stocksnap.io

Dnevni režim "čišćenje, toniranje i vlaženje" je obavezan

Toniranje i vlaženje 

Dnevni režim "čišćenje, toniranje i vlaženje" je obavezan, s obzirom na to da su pojačano lučenje znoja i stvaranje sebuma i nečistoća na površini kože ostavili ružne tragove. Lice možete čistiti i jogurtom, jer skupi losioni, naime, nisu obavezan deo oporavka kože. Čišćenje nanošenjem tankog sloja jogurta pomoći će u hlađenju, zaštiti i obezbeđivanju neophodne vlažnosti. Ova namirnica sadrži laktozu, kiselinu koja nežno razlaže mrtve ćelije epiderma.

Ishrana kože iznutra

Uvedite u ishranu što više svežih namirnica, posebno one bogate antioksidansima - kao što su avokado, masline, borovnice i kupine. Pijte što više sokova od sveže isceđenog voća. Zeleni čaj, grožđe i soja sadrže mnogo polifenola i flavonoida, supstanci koje su vešti borci protiv slobodnih radikala, stoga povećajte unos i ovih namirnica po povratku sa letovanja. Iz ishrane bi bilo idealno izbaciti beli hleb, kao i svinjsko i juneće meso. Ove namirnice usporavaju rad probavnog sistema i time dovode do nagomilavanja toksina u organizmu.

Nakon toga sledi hidratacija, čije je zanemarivanje jedan od osnovnih uzroka umornog i izboranog lica. Da biste bili sigurni da ste koži obezbedili dovoljno vlage, dvaput dnevno nanosite hidrirajuće preparate, a bar dva puta nedeljno hidratantnu masku.

Lice možete čistiti i jogurtom jer skupi losioni nisu obavezan deo oporavka kože

Možete se poslužiti i onim prirodnim, aloe vera gel je u ovom slučaju standardno odličan izbor. S druge strane, ljiljanovo ulje deluje čudotvorno kada je u pitanju nega crvenila i sprečavanje perutanja kože. Ono pomaže da zadržite preplanulu boju i leči blage opekotine. Pomešajte ga sa hidratantnim mlekom za telo (pola-pola), namažite se u debelom sloju i ostavite da deluje sat vremena ili dva, a potom višak obrišite peškirom.

Još jedan fenomenalan miks za negu nakon kože letovanja jeste da pomešate (skuvani) beli ili zeleni čaj sa medom i aloe vera gelom i to nanesete na kožu. Nevenovo ulje je takođe blagotvorno - pored toga što sanira štetu koju je napravilo sunce, ono kožu hidrira i čini mekom.  

Public

Masiraj me nežno  

Ako je vaša koža suva, moguće je da je to posledica i slabije cirkulacije ili protoka kiseonika. Blaga masaža lica i delova tela na kojima je koža izgubila vlažnost može da učini čuda. Masaža lica stimuliše kapilare i dovodi kiseonik baš tamo gde je najpotrebniji. Umočite prste u lavandino ulje kako biste istovremeno nahranili i očistili kožu lica. Samo pet minuta pre spavanja dovoljno je da veoma brzo uočite rezultate, a ovo umirujuće ulje, koje se koristi i za brže zarastanje opekotina od sunca, možete naneti na celo telo. 

Maske za lice i telo  

# Ako vam je koža izrazito napeta, na lice možete da nanesete osvežavajuću masku od mladog sira. Ona umiruje iritiranu kožu, a ublažava i bore. Namažite deblji sloj mladog sira i ostavite ga da deluje 10-15 minuta. Posle toga lice isperite mlakom vodom i namažite hidratantnom kremom koju redovno koristite.

# Sok od lubenice pomešajte sa običnim pšeničnim brašnom, malo meda i kašikom pavlake. Kada dobijete gustu smesu, namažite je na lice, vrat, dekolte i ruke i držite je oko pola sata. Zatim masku isperite mlakom, a onda i hladnom vodom.

Pixabay

# Za zreliju kožu ulupajte žumance i napravite gust krem sa maslinovim uljem. Posebno napravite kašicu od dve velike breskve i brašna i pomešajte sa žumancetom. Masku nanesite na kožu i držite je do 40 minuta. Zatim je isperite i namažite odgovarajuću kremu. Ovu masku je poželjno da nanosite i do dva puta nedeljno, čak i ako redovno idete kod kozmetičara.

# Ako imate suvu kožu, namažite telo slatkom pavlakom u koju ste prethodno dodali kašiku meda i lezite u kadu sa mlakom vodom oko pola sata. Zatim kožu blago izmasirajte sunđerom i uvijte u frotir nekoliko minuta dok se ne osuši. Ova kupka će vam lepo nahraniti i osvežiti kožu. Posle toga namažite je kremom za zatezanje tela ili mlekom za telo.

# Za Kleopatrin tretman dva litra toplog punomasnog mleka pomešajte sa 400 grama meda, sipajte u kadu punu tople vode i ostanite u njoj pola sata. Na kraju ne ispirajte telo vodom, već dozvolite koži da upije hranljive sastojke. Enzimi mleka održavaju kožu zategnutom, a med je regeneriše i čini sjajnom i glatkom.

# Kožu ćete još bolje nahraniti pakovanjem tela u plastičnu foliju, pod kojom pojačano deluju preparati na bazi algi, eteričnih ulja, kao i kreme ili maske za zatezanje kože... Ovo pakovanje dubinski regeneriše i vitalizira kožu, te ona postaje zategnuta, glatka i nežna.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija