• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Magazin Pas

13.03.2018

09:27

IMA REŠENJA! Pomozite psu da se oslobodi fobije od oluje

Ljubav

IMA REŠENJA! Pomozite psu da se oslobodi fobije od oluje

Podeli vest

Kod mnogih ljubimaca javlja se neobuzdan strah tokom nevremena. S obzirom da je pred nama period kiša, grmljavina i nepogoda, dajemo vam nekoliko saveta kako da psima pomognete da se izbore s ovim strahom

Oluje s grmljavinom i munjama koje su pred nama u predstojećim mesecima, prava su noćna mora za naše ljubimce. Mnogi od njih prepadnu se već na prvi zvuk groma i sasvim promene ponašanje – počnu da panično trče, kriju se ispod stola ili u ormanu… U ekstremnim slučajevima dešava se da grizu nameštaj ili čak pokušaju da pobegnu kroz prozor u napadu panike.

Stručnjaci kažu da je strah od grmljavine često prisutan kod pasa i da ga ne treba ignorisati. Vlasnici takvih pasa često prave grešku verujući da će se psi vremenom naviknuti i da će strah nestati. Naprotiv, dešava se da fobija postaje sve jača.

Šta je to tačno što prepada pse veterinari i dalje nisu sasvim sigurni. Pretpostavlja se da psima najviše smeta grmljavina niske frekvencije koja prethodi gromu, a koju ljudsko uvo i ne čuje. Sigurno je da nervozu pojačavaju i promene vazdušnog pritiska i statički elektricitet.

Neretko se dešava i da psi iznenada počnu da se plaše grmljavine i oluje iako nikada ranije nisu pokazivali znakove fobije. Ima i rasa za koje se smatra da im je strah od oluje urođen, kao što je slučaj sa border kolijem i drugim ovčarima. Skloni su mu i ljubimci koji inače pokazuju druge vidove anksioznosti poput straha od razdvojenosti. Uz fobiju od nevremena obično ide i strah od drugih glasnih zvukova poput vatrometa.

Reč je o problemu koji nije lako rešiti, ali postoje stvari koje možete da uradite da biste svom mezimcu pomogli da pregura sezonu oluja.

Nagradite smireno ponašanje – česta greška vlasnika po mišnjenju stručnjaka je to što pokušavaju da uteše psa i maze ga kada dobije napad panike zbog grmljavine. Na taj način praktično ohrabruju takvo ponašanje, jer pas to može da doživi kao nagradu. Umesto toga, tokom čitave godine treba učiti psa da se smiri na određenu komandu. Treba ih naučiti da legnu mirno i opuste se i hvaliti takve reakcije. Tako će biti lakše da im kada oluja počne kažete  – dođi ovamo i lezi. Pas će vas poslušati, a očekivana nagrada skrenuće mu pažnju sa straha. Cilj je da učinite da pas zaboravi na oluju i strah zameni pozitivnim osećanjima.

Dajte mu sklonište tokom oluje – to može da bude podrum u kom se manje čuje šta se događa napolju, soba u kojoj ćete puštati muziku, kupatilo… Pustite psa da odluči: obratite pažnju gde otrči kada je oluja i, ako je moguće, dozvolite mu da ode tamo svaki put kada se prepadne. Postarajte se da slobodno može da uđe ili izađe iz “skloništa” jer će se panika pogoršati ako mu je kretanje ograničeno.

Privikavajte ga na zvuk grmljavine – pustite mu snimak grmljavine dovoljno tiho da se ne prepadne i istovremeno mu dajte omiljenu poslasticu ili se igrajte sa njim. Postepeno pojačavajte zvuk tokom nekoliko meseci. Obavezno se zaustavite ako počne da pokazuje znake anksioznosti. Cilj je da ga naviknete na zvuk oluje i povežete ga sa pozitivnim asocijacijama. Stručnjaci kažu da ovo privikavanje ipak daje ograničene rezultate jer se odnosi samo na zvuk, ali ne i na druge elemente koji doprinose strahu, poput promena vazdušnog pritiska ili statičkog elektriciteta.

Obratite se veterinaru – veterinar može da proceni da li je strah toliko jak da bi psu tokom oluje trebalo da date neke lekove za smirenje. To svakako nije preporučljivo raditi na svoju ruku, niti je dobro za sve pse, ali za životinje kod kojih je strah veoma izražen medikamenti mogu biti veoma korisni. Studija sa Univerziteta u Džordžiji pokazala je da je kod 30 od 32 psa sa strahom od oluje došlo do značajnog poboljšanja posle kombinacije lekova i mera koje smo već opisali.

Odvratite mu pažnju – kod pasa koji ne pokazuju ekstremni strah moglo bi da bude dovoljno da im samo tokom kriznih perioda posvetite malo više pažnje. Jednostavno se igrajte sa njima dok se oluja približava i odvucite im pažnju sa spoljašnjih događaja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
VLADA

pre 6 godina

Ja sam imao retrivera, nikada se nije plasio grmljavine i petardi zahvaljujuci dreseru. Da i Vi ne biste imali problema, evo kako da resite problem, kada pas napuni sest meseci, odvedite ga negde gde se moze pucati iz pistolja, stanite pored psa i opalite metak iznad glave psa, pas ce se toliko uznemiriti da ce trcati kao izbezumljen, kada se smiri, ponovo to isto uradite. Budite sigurni da ste resili problem i vas pas nikada se vise nece plasiti grmljavine.

Izbori 2024

Vesti

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod
Politika

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je jučerašnja sednica SB UN kasnila, zbog toga što je predsednica privremenih prištinskih inistucija Vjosa Osmani uvela na sednicu ljude koji nisu prethodno najavljeni i da je namera tog postupka bila da se Srbi pred međunarodom zajednicom predstave kao zločinački narod i da su odgovorni za navodnih 20.000 silovanja.

23.04.2024

11:56

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija